Tlatolophus galorum

Meksika’da 72 milyon yıl önce yaşayan ve iletişim becerileri güçlü yeni bir dinozor türü keşfedildi

Tlatolophus galorum
18 Mayıs 2021 Salı 16:28

banner9

Bilim insanları, avcılarını korkutmak ve eşlerini cezbetmek için 73 milyon yıl önce “güçlü sesler” yayan konuşkan bir dinozor türü ortaya çıkardı. “Tlatolophus galorum” olarak adlandırılan yeni dinozor türü, Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü uzmanları tarafından Meksika’nın kuzeydoğusundaki Coahuila eyaletine bağlı General Cepeda bölgesinde bulundu.

Meksika Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü (INAH) tarafından yapılan açıklamada,  paleontologların 72 milyon yıllık  yeni bir dinozor türü keşfettiği belirtildi.INAH, dinozora Tlatolophus galorum adının verildiğini belirtti. Yeni tanımlanan hadrosaurun (veya ördek gagalı dinozor) kuyruğu General Cepeda’da belediyesi tarafından halka açık bir şekilde sergilenmeye başladı. Araştırmacılara göre, T. galorum’un kuyruğu ilk olarak 2013’te bulundu ve sonraki kazılar dinozorun kafatasının yaklaşık yüzde 80’ini, 1, 3 metre uzunluğundaki tepesini ve uyluk kemiği de dahil olmak üzere çeşitli kemiklerini ortaya çıkardı. 

Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi’nden çalışmanın yazarı Ángel Ramírez-Velasco, ``Fosilin kuyruğunu bulduktan sonra yerin altını kazmaya devam ettik. Uyluk kemiği, kürek kemiği ve diğer uzuvlarına ait kemikleri bulduktan sonra onun farklı bir tür olduğunu keşfetttk. Düşük frekanslı sesleri duyma kapasitesine sahip kulakları olduğunu biliyoruz, bu yüzden barışçıl ama konuşkan dinozorlar olmalılar” dedi.

Bununla birlikte, bilim insanları dinozorun son derece iyi korunduğunu ifade ederek, “Yaklaşık 72 veya 73 milyon yıl önce, tortularla dolu bir su kütlesi olması gereken büyük bir yerde öldü. Böylece vücudu hızla yeryüzü tarafından kaplandı ve çağlar boyunca korunabildi” ifadelerini kullandı. 

Öte yandan, Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü’ne göre, dinozorun görünümü, “Mezoamerikan halkının eski el yazmalarında iletişim ve bilgiYİ temsil etmek için kullandığı bir sembole benziyor. Bunu yansıtmak için, yeni tanımlanan cinse verilen ad, Orta Meksika’nın yerli Nahuatl dilinde “kelime” veya “ifade” anlamına gelen “tlahtolli”den türetildi.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.