Almanya Glifosat'ı yasaklıyor

Almanya’da hükümet, böcekleri koruma amacıyla hazırladığı yasa paketiyle doğal koruma alanlarını genişletiyor, ışık kirliliğine ve pestisit kullanımına yeni kurallar getiriyor. Glifosat kullanımı da 2023’te yasaklanıyor.

Almanya Glifosat'ı yasaklıyor
12 Şubat 2021 Cuma 15:25

banner9

"Böcekler olmadan insanlar yaşayamaz. Böcekler olmasa, sadece meyvelerin tozlaşması için akıl almaz paralar harcanmak zorunda. Sadece bu bile böcek ölümlerini engellemenin hepimizin çıkarına olduğunu ortaya koymaya yetiyor. Bu sebepten, bugün aldığımız kararlar böcekler için, yaşam alanlarımız ile okolojik sistemin geleceği için güzel bir gelişme."

Almanya Federal Çevre Bakanı Svenja Schulze Çarşamba günü bakanlar kurulundan geçen yasa paketine dair böyle konuştu. Böceklerin korunmasına ilişkin düzenlemelerin kabineden geçmesi sonrasında oldukça memnundu. Nitekim Sosyal Demokrat Parti (SPD) üyesi Schulze, söz konusu düzenleme için koalisyon ortağı Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) üyesi Tarım Bakanı Julia Klöckner ile aylar süren zorlu pazarlıklar sonrası uzlaşma sağladı. Böylece hükümet ortakları, Eylül ayında yapılacak federal meclis seçimlerine geri sayım başlamışken önemli projelerinden birinin daha hayata geçmesi için en önemli adımı atmış oldular.

YASA PAKETİNDE NELER VAR?

Farklı bakanlıkların sorumluluk alanına giren yasal düzenleme üç önemli bölümden oluşuyor. Böceklerin korunması amacıyla pestisit kullanımını önce sınırlandırmayı, glifosatı da 2023 sonu itibarı ile tamamen yasaklamayı öngörüyor.

Bazı bölgeleri de yeni doğal korunma alanları olarak tanımlıyor. Böcek ve kuşlar için tehlikeli ışık kaynakları ve lambalar yerine doğaya uygun veya korumalı olanların tercih edilmesi planlanıyor. Ancak bu şekilde yaşam için vazgeçilmez olan böceklerin ölümünün azaltılabileceği vurgulanıyor.

Yasal düzenleme sokak lambalarının özellikle gece faal olan böceklerle kuşların ve yarasaların korunması amacıyla kademeli şekilde değiştirilmesini öngörüyor. Böcekleri kendine çekerek ölümüne neden olan yapay ışıklar yerine sokak lambalarının doğa dostu türleriyle değiştirilmesi veya lambaların çevresine böceklerin yaklaşmasını engelleyecek koruma takılması gerekecek. Doğal korunma alanları ile milli parklarda ise lamba veya ışıklandırmaların değiştirilmesi veya yenilenmesi halinde artık böceklerin ölümüne yol açan lamba ve ışıklandırma yasaklanacak. Sadece kapalı alanlarda söz konusu yapay ışık kaynakları kullanılmasına müsade edilecek. İlaveten gökten aydınlatma sistemlerinin kullanımının sınırlandırılması için de uygun çervecenin sağlanması düzenlemede yer alıyor.

TARTIŞMALI GLİFOSAT MADDESİ 2023’TE TAMAMEN YASAKLANIYOR

Yasa koyucu, Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) bağlı Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı‘nın (IARC) 2015 yılında insanlar için olası kanserojen maddeler sınıfına koyduğu glifosatın kullanımını önce sınırlıyor, 2023 yılı sonu itibarı ile de tamamen yasaklıyor. Almanya Çevre Bakanı Schulze, "Glifosat yeşil olan herşeyi öldürüyor ve böceklerin yaşam alanını ortadan kaldırıyor. Bu nedenle glifosata veda büyük bir başarı" diye konuşuyor.

Bakanın savunduğu düzenlemeye en büyük tepki tarım birliklerinden geldi. Böceklerin korunmasının kanunlarla yasaklanması stratejisinin toptan yanlış ve tehlikeli olduğunu savunan Almanya Çiftçiler Birliği Başkanı Joachim Rukwied, bu adımın çiftçilere maliyetinin yüksek olacağını söylüyor. İlaveten tarımsal amaçlı kullanılan alanların bir kısmının çevre koruma amacıyla kullanım dışı bırakılması talebini de reddediyor ve yine kanunda düzenlenen, çeşitli tür ve yaştan meyve ağaçlarından oluşan meyve bahçelerininin korunması yönündeki planını da eleştiriyor.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.