İltica başvuruları artıyor

Avrupa Birliğine (AB) sığınma başvuruları temmuzda 50 bin civarına ulaşırken Suriyelilerden sonra en fazla başvuruyu, Afganlar yaptı.

İltica başvuruları artıyor
16 Eylül 2021 Perşembe 18:21

banner9

AB İltica Destek Ofisinin (EASO) Temmuz 2021 raporuna göre, söz konusu ay içinde 50 bin civarı başvuru alınırken bu, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının başından bu yana kaydedilen en yüksek rakama karşılık geldi.

Temmuzda yapılan toplam başvuru, yüzde 80'i aşkın oranla salgın öncesi dönemin aylık ortalamasına yaklaştı.

Çeşitli milletlerden başvuruların artması, sığınmaya bağlı göç üzerinde salgının etkisinin son dönemde azaldığını gösterdi.

Afganların başvuruları art arda 5 aydır artarken temmuzda 7 bin 300'e ulaştı. Bu, Şubat 2020'den bu yana görülen en yüksek rakam oldu, Şubat 2021'dekinin ise iki katına denk geldi.

Suriyeliler temmuz ayında da sığınma yapan en büyük grup olarak kalırken Aralık 2020'den bu yana Afganlar ve Suriyeliler arasındaki farkın azaldığı görüldü.

Türk vatandaşları, temmuzda Suriyeliler ve Afganlardan sonra iltica başvurusu yapan üçüncü en büyük grup oldu. Türkiye'den başvuruların, bir önceki aya göre yarı yarıya arttığı dikkati çekti.

EN FAZLA OLUMLU KARAR SURİYELİLERE

AB, en az 35 bin 100 kişiyle ilgili ilk derece kararırken bunların üçte biri Suriyeliler, Afganlar ve Pakistanlılar ile ilgiliydi.

İlk verilere göre, temmuzda başvuruların yüzde 39'yla ilgili olumlu karar alındı. Beş olumlu karardan üçüne sığınmacı statüsü, kalanına ise "ikincil koruma" statüsü verildi.

Başvurusu değerlendirilenlerin çoğunu oluşturan Suriyelilerin yüzde 87'si, Eritrelilerin yüzde 81'i, Filistinlilerin yüzde 69'u, Somalililerin yüzde 58'i hakkındaki kararın olumlu olduğu açıklandı.

29 Haziran'da duyurulan 2021 raporuna göre, AB'ye yapılan iltica başvuruları özellikle Kovid-19 salgınının etkisiyle 2019'a göre yüzde 32 azalmıştı.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.