Polonya'da kadınlardan eylem! 15 gözaltı!

Polonya’da, kürtaj yasağını daha da katılaştıran düzenlemenin ardından kadınlar sokağa çıkarak, kararı protesto etti. Eylemlere müdahale eden polis 15 kişiyi gözaltına aldı.

Polonya'da kadınlardan eylem! 15 gözaltı!
24 Ekim 2020 Cumartesi 15:39

banner9

Avrupa’nın en katı kürtaj yasalarına sahip ülkelerinden biri olan Polonya’da, Anayasa Mahkemesi, fetüsün kusurlu olduğu durumlarda yapılan kürtajların da anayasaya aykırı olduğuna karar vermişti.

Kürtajı neredeyse tamamen yasaklayan bu karara karşı çoğunluğunu kadınların oluşturduğu yüzlerce kişi sokağa çıktı.

Anayasa Mahkemesi’nin önünde başlayan eylemler gece saatlerinde de devam etti.

Başkent Varşova’da yüzlerce kişi kararı protesto için toplanırken polis, iktidardaki muhafazakar Hukuk ve Adalet Partisi lideri ve Başbakan Yardımcısı Jaroslaw Kaczynski’nin evinin önüne yürüyen eylemcilerin yolunu kapattı.

Polis, 15 kişiyi gözaltına aldı. Corona virüsü salgını nedeniyle uygulanan kısıtlamalar yüzünden Varşova’da sadece 10 kişinin bir araya gelmesine izin veriliyor.

Varşova’nın yanı sıra ülkenin başka kentlerinde de kadınlar, tepkilerini sokakta haykırdı.

Karara ülkedeki kadın hakları savunucuları ve muhalefet de tepki göstererek, bunun kürtajları durdurmayacağını ve yasa dışı operasyonların yolunu açacağını belirtiyor.

Kürtaj yasağı

Mahkemenin verdiği bu kararla birlikte bundan böyle sadece ensest, tecavüz ve annenin sağlığı risk altındaysa kürtaja yasal olarak izin verilecek. Bu da neredeyse kürtajın tamamen yasaklanması anlamına geliyor.

Ülkede 2016 yılında da kürtajı tamamen yasaklama girişimleri olmuştu. Bunun üzerine siyah giyinen kadınlar tarafından ülke genelinde protestolar düzenlenmişti.

Protestoların ardından hükümet bu girişimini sonlandırma kararı almak zorunda kalmıştı.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.