Piyasalarda son durum

Piyasalarda son durum
22 Haziran 2020 Pazartesi 10:06

banner9

Piyasalarda yaşanan gelişmelere baktığımızda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) haftasonu zorunlu karşılık düzenlemesinde değişikliğe gittiğini açıkladı. Buna göre; kredi talebini karşılamada bankalara esneklik sağlamak amacıyla, yıllık reel kredi büyüme oranı %15’in üzerinde olan bankaların zorunlu karşılık teşviklerinden faydalanabilmeleri için sağlamaları gereken reel kredi büyüme oranının %15’ten küçük olma koşulunun, yıl sonuna kadar geçici bir süre için uygulanmamasına karar verildi.

Bununla birlikte geçtiğimiz haftanın son işlem gününde TCMB Çin Merkez Bankası ile revize edilen swap hattında ilgili bankalar aracılığı ile Çin'den ithalat yapan çeşitli sektörlerde bulunan Türk şirketlerinin ödemelerini Çin yuanı cinsinden gerçekleştireceği belirtildi. Çin Merkez Bankası ile yenilenen swap anlaşması çerçevesinde Çin yuanı fonlamasının ilk kullandırımlarının 18 Haziran’da yapıldığı açıklamasında bulundu. Açıklama ile birlikte TL varlıklarında volatilite artarken; Dolar/TL paritesinde aşağı yönlü bir miktar hareketlenmeler gözlemlendi

Bu gelişmelerin yanı sıra haftanın son işlem gününde TCMB'nin yayınlamış olduğu Beklenti Anketi Raporu takip edildi. TCMB, Haziran ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) beklentisini bu anket döneminde yüzde 0.50, cari yıl sonu TÜFE beklentisini ise yüzde 9.54 seviyesinde revize etti. Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) beklentilerinde bir önceki anket döneminde olduğu gibi 2020 yılı için yüzde -1.3, 2021 yılı için yüzde 4.6 seviyesinde sabit bıraktı. Ayrıca TCMB, Dolar/TL’deki yıl sonu beklentisini 7.0180'den 6.9922'ye çekerken, 12 ay sonrası kur beklentisini 7.2204'ten 7.2208 seviyesine revize etti

Yurt dışı tarafta ise Moody’s in Amerika ekonomisini değerlendirmesi takip edildi. Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu olan Moody’s; ABD’nin kredi notunu ‘Aaa’ ve not görünümünü ise ‘durağan’ olarak teyit etti. Açıklamada; ABD’nin istisnai ekonomik gücü, kurumsal sağlamlığının yüksek olması, dolar ile ABD tahvil piyasasının küresel finansal sistemdeki benzersiz ve merkezi rolünün mevcut kredi notunu desteklediği belirtildi.

Kur tarafına baktığımızda ise geçtiğimiz haftanın son işlem gününe 6,8574  seviyesinden başlayan Dolar/TL kuru günü 6,8531 seviyesinden kapattı. EURTL kuru 7,6597 GBPTL kuru ise 8,4690  seviyesinden günü tamamladı.

Bugün ise Dolar /TL kuru  6,8369   EUR/TL kuru  7,66 GBP/TL kuru ise 8,4787 seviyesinden işlem göremeye başladı.

Ekonomik takvime baktığımızda ise bugün Türkiye ve Euro Bölgesi’nden Tüketici güveni verisi açıklanacakken  Amerika tarafında ise  Mevcut Ev Satışları takibimizde olacak.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.