10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü; Ruh Sağlığınız Kime Emanet ?

10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü; Ruh Sağlığınız Kime Emanet ?
10 Ekim 2020 Cumartesi 11:55

banner9

Kıbrıs İlim Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Uzman Psikolog Seren UĞUR, 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü’ne dikkat çekti. 1992 yılından itibaren her yıl 10 Ekim’in Dünya Ruh Sağlığı Günü olarak kutlandığını söyleyen Uzm. Psk. Seren Uğur, bugünün öncelikli amacının ruh sağlığı konusunda halkı bilinçlendirmek ve bu süreçte ruhsal bozukluklara karşı koruyucu çalışmaları ve tedavi yöntemlerini ön plana çıkarmak olduğunu belirtti. 
Uğur, ruh sağlığının kişinin duygusal, psikolojik ve sosyal sağlığını kapsayan bir kavram olduğunu belirtirken, düşüncelerimizin, davranışlarımızın ve duygularımızın üzerinde büyük bir etkiye sahip olduğunu söyledi. Aynı zamanda ruh sağlığımızın; stresle baş etme şeklimizi, başkaları ile olan ilişkilerimizi ve hayatımızla ilgili yaşadığımız tüm olayları ve seçimleri etkilediğini belirten Uğur, ruh sağlığının hayatımızın her evresinde, özellikle geçi dönemlerinde(ergenlik, yetişkinlik, yaşlılık vb.) önemli olduğunu vurguladı. Ruh sağlığı bozuk olan kişilerin günlük yaşantılarını sürdürmede zorluk yaşadığını belirten Uzm. Psk. Seren Uğur, özellikle iş, okul, ev ve toplumsal rollerde zorlandığını, kendi öz bakımlarını yapmakta zorlandığını ve kişilerin sosyalliğini kaybetmelerine sebep olduğunu vurguladı.
Uğur, ruhsal hastalıkların tedavi edilemediği durumlarda kişilerin daha çok işlev ve işgücü kaybı yaşamasına, ailesel sorunların çoğalmasına ve hastalığın yaygınlığının artmasına neden olduğunu söyledi. Ruhsal sağlık problemlerine sebep olan faktörlerin biyolojik (genetik yatkınlık), yaşanan travmalar veya istismar olduğunu belirten Uğur, günümüzde insanların %25’inden her 4 kişiden birinin yaşamlarının bir döneminde ruhsal hastalıklardan etkilendiğini belirtti. Uğur, ruhsal sağlığın bozulmasındaki erken belirtileri şu şekilde sıraladı; Çok veya az yemek yemek veya uyumak, günlük hayatta işten veya kişilerden kaçınmak, enerji düşüklüğü veya hiç birşeyin umrunda olmaması, nedensiz fiziksel ağrılar,umutsuzluk veya çaresizlik, öfke, endişe, korku, sürekli aynı olayı düşünmek, gerçekte olmayan sesler duymak veya görüntüler görmek, paranoya ve kurgular, kendine veya bir başkasına zarar verme düşüncesi vb. 
Uzm. Psk. Seren Uğur, cümlelerine son verirken yukarıdaki belirtileri kendilerinde veya yakınlarında farkeden kişilerin mutlaka profosyonel bir yardım almaları gerektiğini belirtirken gidecekleri kişinin gerçekten (psikolog, psikiatrist) olmasına gerekirse diplomalarını veya setifikalarını görmek istediklerini belirtmelerine önemle belirtti. Uğur, toplumda halkın bilinçsizce bu alandan olmayan kişilere giderek kendilerine daha büyük zarar verdiklerini vurgularken kişinin kendi ruh sağlığını kime emanet ettiğine çok dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.

Kıbrıs İlim Üniversitesi
Öğretim Görevlisi
Uzman Psikolog Seren UĞUR


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.