KİÜ Sivil Havacılık Ve Kabin Hizmetleri Öğr. Gör. Aslı Akı Yazdı

KİÜ Sivil Havacılık Ve Kabin Hizmetleri Öğr. Gör. Aslı Akı Yazdı
11 Kasım 2020 Çarşamba 11:19

banner9

Kıbrıs İlim Üniversitesi Havacılık Meslek Yüksekokulu, Sivil Havacılık ve Kabin Hizmetleri programı Öğretim Görevlisi Aslı Akı Havacılık sektörü hakkında merak edilen noktalara değindi.

Ticari havacılık dünyası karmaşık ve gizemli bir alan olmaya devam ediyor. Bir çoğumuzun uçuş ile ilgili bilmediği pek çok şey var. Uçaklar dünyayı küçülten en önemli araçlardır. Uçaklar herkesin hayatında kullanmak zorunda kaldığı veya kullanmak zorunda kalabileceği, ulaşımı kolaylaştıran mesafeleri yakın kılan araçlardır. İster yılda birkaç kez, ister yalnızca bir defa uçağa binmiş olun, mutlaka uçakta gözümüze çarpan ve ne olduğunu bilmediğiniz bazı kısımlar veya bilgisine ulaşmak istediğimiz şeyler olmuştur. Uçaklar ışık geçirmezdir. Uçaklara yıldırım bile çarpsa, 1963’ten beri uçaklar yıldırım geçirmez olarak tasarlanmışlardır. Bu tarihten beri hiçbir uçak yıldırım düşmesi nedeniyle düşmemiştir. Işık geçirmezlik uçaklar için bulunmaz bir nimettir.

Türbulans konusu uçaklarda en çok merak edilen konudur. Türbulans sanıldığı gibi uçağın düşmesine neden olmaz fakat türbülans sırasında kemerin bağlı olmaması, şiddetli sarsıntı yüzünden ölümlere neden olabilir. Ayrıca havadaki karbondioksit oranı arttığından türbulanslar her geçen gün daha fazla şiddetleniyor.

Yaklaşık olarak her 5 kişiden 1’inde uçma korkusu ya da “aviophobia” vardır. Ortalama, biri için uçak kazasında hayatını kaybetme riski 11 milyonda yalnızca 1’dir. Bir trafik kazasında ölme riski 5,000’de 1’dir. Uçak kazasında ölme riski yüzde olarak daha az olsa da, istatistiklere göre kurtulma ihtimali neredeyse 0. Uçak kazalarının %90’nı inişten önceki ve sonraki son 3-5 dakika içerisinde gerçekleşiyor. Uçuş sırasında kaza olma olasılığı çok nadirdir. Işte bu yüzden İniş ve kalkışlarda bu yüzden insanların yerinde oturması ve kemerlerini takması zorunludur.

Prensip olarak pilotlar, yardımcı pilotlar ve uçuş ekibi uçuş sırasında aynı yemeği yemezler. Bu, havacılığın önemli bir kuralıdır. Bunun sebebi ise ekibi hasta eden gıda zehirlenmesi ihtimalini ortadan kaldırmaktır. Biri zehirlenirse diğerinin sağlığı açısından risk almamak için bu uygulamaya gidiliyor. bir pilot tavuk yediğinde diğeri köfte yer. Pilotların menüleri her zaman yolculardan farklıdır. Havacılık her zaman çok gideri olan bir kuruluştur. Bazı Hava yolları kara geçmek için alternatifler üretti. Bunlardan biri 1987'de American Hava Yolları business class yolcularının salatalarından yalnızca birer adet zeytin eksiltince 40 bin dolar kara geçti. Singapur Hava Yolları yemeklerine her sene aşağı yukarı 700 milyon dolar, şaraba ise 16 milyon dolar harcıyor. Lufthansa hava yolları her sene satın aldığı 10-ton havyar ile dünyanın en büyük havyar tüketicisi. Bunun yanında, 747-8 modelinin sahip olduğu elektrik kapasitesi 32 ekran 480 bin adet televizyonu çalıştırmaya yeter. 747 ailesi 5.6 milyar yolcu taşımıştır. Bu da dünya nüfusunun yüzde 80'ine denk gelir. Dünyanın en uzun uçuşu Qantas Hava Yolları ile Sidney-Dallas arasındadır. Uçakların yolcuların oturduğu kısımlarında iç ayrı katmandan oluşan camlar bulunur. Dış cam basıncı dengeler. Orta cam içeride herhangi bir hasar oluşumunu engeller. Üzerinde bir adet küçük delik bulunan cam ise hava akışını kontrol etmektedir.

Öğr. Gör. Aslı Akı, herkesin merak ettiği önemli bir husus olan tuvalet atıkları dışarı mı atılıyor? Sorusudur. Akı’ya göre; uçak tuvaletindeki atıklar sanıldığı gibi uçak havadayken gökyüzüne bırakılmıyor. Uçağın atık deposunda toplanıyor ve uçak inince araç gelip atık deposunu boşaltıyor.


KIBRIS İLİM ÜNİVERSİTESİ
SİVİL HAVACILIK VE KABİN HİZMETLERİ
ÖĞR. GÖR. ASLI AKI


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.