ENGELLİ ÇOCUKLARDA SAĞLIĞI KORUMA VE GELİŞTİRME

ENGELLİ ÇOCUKLARDA SAĞLIĞI KORUMA VE GELİŞTİRME
03 Aralık 2020 Perşembe 10:35

banner9

Sağlığın geliştirilmesi, bireylerin kendi sağlıkları üzerindeki kontrollerini artırma ve sağlık düzeylerini daha da iyiye götürme sürecinin bütünü olarak tanımlanmıştır. Sağlığı koruma ve geliştirme, engelli çocukların; bireyde olumlu sağlık davranışlarının (biyolojik, fiziksel ve psikolojik) alışkanlık haline dönüşmesini sağlamaktır. Engelli çocuklarda sağlığı koruma ve geliştirme sorunları / uygulamalarına bakarsak; beslenme, uyku, iletişim, sosyal ilişkiler, güvenlik, sosyal aktivite olarak sıklıkta sorunlar yaşadıkları belirlenmiştir.
Belirtilen sorunlara yönelik çözüm önerileri ise; Beslenme: Yutma, tıkanma sorunu olan çocuklar için; sıvı ve yumuşak gıdalar verilmelidir. Ceviz, fındık, badem tüketilmeli ve yağ çeşitlerinin dengeli alımına dikkat edilmelidir. Beslenme ile ilgili sorunlara yönelik, diyetisyen, özel eğitim rehberlik bölümleri, ebeveynlerle iletişim halinde olmalıdır. Fiziksel aktivite: Yürüme, yüzme, bisiklete binme, bireyin durumuna uygun nesneler ile amaçlı oyunlar; duyu-motor oyunları; sosyal oyunlar, bahçe işleri, doğa gezileri, evcil hayvanları dışarıda gezdirme, uçurtma gibi aktiviteler yaptırılabilir. Güvenlik sorunları: Çocuğun ailesi yaralanmalar, zehirlenmeler ve kazalar konusunda bilgilendirilmelidir. Farkındalık artırma / eğitim faaliyetleri; okul müfredatına engelli çocuklara saygı konuları eklenmelidir. Çocukların topluma dahil edilmesi, oyun ve eğlenceye teşvik etme etkinlikleri yapılmalıdır. Sosyal İlişkiler Sorunları: Ebeveynler çocuklarıyla sosyal çocuğun duygu ve düşüncelerini ifade etmelerine izin vermelidir. Arkadaşlık kurmasına teşvik etmeli, ortak grup etkinliklerinden; spor, oyun, parka gitme, doğum günü partisi, bilgisayar oynama, film izleme, alışveriş merkezlerine gitme, müzik dersleri, yürüyüş, puzzle oynama, gibi faaliyetlerle desteklemelidir. İletişim sorunları: Jest, mimik ve ifade resimli sembol setleri, el şekilleri, resmi işaret dilleri gibi araç ve gereçler ile destek alınmalıdır. Çocukların bakım kalitelerini yükseltmek için; çocuk ve ailelere sağlık bilgileri basitçe hazırlanmış resimli kitaplarla kendisini ifade etmesine yardımcı olunmalıdır. Uykuya yönelik sorunlar: Sağlıklı uyku alışkanlıklarının geliştirilmesi için bebeklik döneminden başlayarak ailelere danışmanlık yapılması. Uyku saati rutinlerinin oluşturulması, uyku- uyanıklık durumlarının düzenlenmesi için programlar geliştirilmelidir. Yatma zamanlarının düzenlenmesi, yatağa gitme zamanı yaklaştığında sessiz bir ortam oluşturulmalıdır. Yatak odalarının rahat-sessiz-loş-uygun ısıda olmasına özen gösterilmesi gibi önlemler alınabilir.
Sağlığı geliştirme uygulamaları; çocuklar için yaşam kalitelerini ve sağlık kalitelerini yükseltmelerine destek olmaktadır. Unutmayın hepimiz bir engelli adayız.

KIBRIS İLİM ÜNIVERSİTESİ
HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ
ÖĞR. GÖR. ÇİĞDEM MÜGE HAYLI


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.