Erdoğan "İlimde kıskançlık olmaz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, koronavirüs aşısıyla ilgili “İlim tüm insanlığın ortak malıdır. İlimde kıskançlık olmaz. Bu konuda da hele hele insanlığın sağlığıyla alakalı böyle bir konuda ‘Bunu biz öğrettik, dolayısıyla kimseye vermeyiz.’ gibi bir mantık, anlayış yanlış bir yaklaşımdır.” dedi.

Erdoğan "İlimde kıskançlık olmaz"
07 Mayıs 2021 Cuma 22:36

banner9

Cumhurbaşkanı Erdoğan, öğle saatlerinde Üsküdar Kısıklı’daki konutundan Hz. Ali Camisi’ne geçti.

Burada cuma namazını kılan Erdoğan’a, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, AK Parti İstanbul Milletvekilleri Mustafa Demir ve Ahmet Hamdi Çamlı, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve İstanbul Emniyet Müdürü Zafer Aktaş da eşlik etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, cuma namazının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin azınlık cemaatlerinin temsilcileriyle yapılan iftarda ABD Başkanı Joe Biden’ın 1915 olaylarını “soykırım” olarak nitelemesi konusunun görüşülüp görüşülmediğine ilişkin sorusu üzerine Erdoğan, tüm azınlık gruplarının, dini cemaatlerin liderleriyle bir araya gelerek yaptıkları iftarda özellikle herhangi bir sıkıntıları var mı, yok mu bunları kendilerinden dinleme fırsatını bulduklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kendilerinin memnuniyetini duymuş olmak tabii ki beni de ayrıca memnun etti. Tabii birçoğuna elimizden geldiğince her türlü desteği verdik, veriyoruz. Bundan sonra da vereceğiz. Bunlardan bir tanesi Demir Kilise’yi onlarla beraber Balat’ta açtık. Şimdi de Bakırköy’de Süryani cemaatine ait, orada temelini attığımız kilise var. İnşallah 1 yıl içerisinde orası da bitecek, oranın da açılışını yapacağız. Bu süreç içerisinde bu tür dini cemaatlerin, azınlıkların nerede herhangi bir ihtiyaçları varsa bu konularda yardımcı olabileceğimizi kendilerine tekrar taahhüt ettik.” diye konuştu.

“İlimde kıskançlık olmaz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir gazetecinin “Geliştirilen aşılar insanlığın ortak malı olacak şekilde kullanıma sunulmalıdır, demiştiniz. Siz de ‘Tüm ülkelerin kullanım imkanı için üretilen aşıların formülü açıklansın.’ önerisine katılıyor musunuz?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“İlim tüm insanlığın ortak malıdır. İlimde kıskançlık olmaz. Bu konuda da hele hele insanlığın sağlığıyla alakalı böyle bir konuda ‘Bunu biz öğrettik, dolayısıyla kimseye vermeyiz.’ gibi bir mantık, anlayış yanlış bir yaklaşımdır. Onun için de biz nasıl ki Çin aşısıyla sürece başladık, bunun dışında Almanların ürettiği, ki bir Türk olan Uğur Beylerin eşiyle beraber üretmiş oldukları aşıdan aynı şekilde istifade ediyoruz. Şimdi de Rus aşısı Sputnik ile alakalı olarak Sayın Putin’le görüşmelerimizi yaptık, oradan da çok ciddi oranda bir aşı ülkemize alacağız ve daha sonra da Türkiye’de ortak üretime gireceğiz. Böyle bir durum söz konusu. Kaldı ki ülkemizde de şu anda ciddi, yoğun bir çalışma var. Eylül-ekim aylarına yetiştirmeyi planladığımız bu çalışmayla da yerli aşımızı inşallah yapacağız. Biz bunları da sadece ülkemizde kullanmak değil, tüm dünyada nereden bir talep varsa hepsiyle de paylaşmaya hazır olduğumuzu söylemiş olduk.

Mısır ile ilişkiler

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Mısır halkıyla olan tarihten gelen bu birliğimizi yeniden kazanmak, yeniden devam ettirmenin gayreti içindeyiz. Mısır halkını zorla Yunan halkıyla birlikte görmek bizi üzer. Onlarla dayanışma içerisinde olduğunu görmek bizi üzer.” dedi.

Cuma namazını kıldığı Hz. Ali Camisi’nin çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, Kahire’de Mısır ile Dışişleri heyetlerinin istikşafi görüşmelerine ilişkin soru üzerine, Mısır halkına yönelik tavrın çok olumlu olduğunu, Mısır halkı ile Türk milletinin tarihe dayalı olan bir birlikteliği bulunduğunu söyledi.

Erdoğan, “Onun için de bir düşman kardeşler olarak değil dost olarak Mısır halkıyla olan tarihten gelen bu birliğimizi yeniden kazanmak, yeniden devam ettirmenin gayreti içindeyiz. Daha önce de söylediğim gibi Mısır halkını zorla Yunan halkıyla birlikte görmek bizi üzer. Onlarla dayanışma içerisinde olduğunu görmek bizi üzer. Bunu da daha önce zaten söylemiştim.” ifadelerini kullandı.

Şimdi yeni sürecin başladığını ve bu süreç içerisinde önce istihbarat örgütlerinin görüşmelere başladığını anlatan Erdoğan, daha sonra da Dışişleri Bakanlığı mensuplarının görüşmeler yaptığını, bunun genişleterek ve geliştirerek devam ettirileceğini kaydetti.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.