KKTC’nin 37’nci kuruluş yıldönümü coşkulu törenlerle kutlandı

KKTC’nin 37’nci kuruluş yıldönümü coşkulu törenlerle kutlandı
16 Kasım 2020 Pazartesi 10:43

banner9

KKTC 37’nci kuruluş yıldönümü coşkulu törenlerle kutlandı.

Bu yıl Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere Türkiye’den üst düzey kalabalık bir heyetin de kutlamalara katılması kuruluş yıldönümüne daha da bir anlam kattı. K

KTC’nin kuruluşunun etkiniklerinin nabzı Lefkoşa’da Dr. Fazıl Küçük Bulvarı’nda düzenlenen resmi geçit tören ile attı. 

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin, 37. Kuruluş yıl dönümünü, büyük bir coşkuyla kutlandığını kaydederek, “Bu coşkuyu yaşarken, geleceğe daha emin adımlarla yürüyebilmemiz için, geçmişten bu yana yaşananların muhasebesini doğru yapmalı, dikkatli olmalıyız” dedi.

Kıbrıs Türk tarafının masaya dönmeye hazır olunduğunu ancak artık masada yeni çözüm modellerinin olması gerektiğini ifade eden Tatar, “bugüne kadar Kıbrıs konusunun çözümüne katkı sağlamayan, yerleşmiş Birleşmiş Milletler Parametreleri artık değişmelidir. Rum tutumu nedeniyle, Kıbrıs’ta federal bir çözümün mümkün olmadığı, son 43 yıldır yaşananlarla ortaya çıkmıştır”dedi. 

Artık, egemen eşitliğe dayalı çözüm, yani iki Devletli çözüm masaya gelmesi gerektiğinin altını çizen Tatar, Kıbrıs’ta var olan iki halk ve iki Devlet var olan gerçekler temelinde iş birliği yapılmasının önemini vurguladı ve Kıbrıs’ın bölgemize ve dünyaya örnek bir barış adası olması için haklarımızdan, egemenliğimizden ödün vermeden gerekli adımları atmaya hazır olduklarını söyledi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, “Kıbrıs Türkü’nün bu Ada’da eşit hak sahibi olduğunun ve eşit egemen özgürlüğünün ifadesi olan Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Türkiye’nin de desteği ile daha güzel daha aydınlık günlere ilerleyecektir” ifadelerini kullandı. 

Erdoğan, “Bugün Kıbrıs’ta iki ayrı halk, iki ayrı demokratik düzen ve iki ayrı devlet vardır. Cumhurbaşkanı Sayın Tatar’ın da belirttiği üzere egemen eşitlik temelinde iki devletli bir çözümün konuşulması ve müzakere edilmesi gerekiyor” dedi.

Erdoğan, “Garantör ülke olarak bizim de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin de bu diplomasi oyunlarına artık tahammülümüz kalmamıştır” ifadelerini kullandı. ve “Kıbrıs meselesinin, Kıbrıs Türk halkının meşru haklarını ve güvenliğini temin edecek şekilde adil, kalıcı, sürdürülebilir bir çözüme kavuşturulması önceliğimizdir” diye konuştu. 

Konuşmaların ardından törende daha sonra halk dansları gösterisi yer aldı.Türk Silahlı Kuvvetleri Mehteran Bölüğü de gösteri sundu.

Dr Fazıl Küçük Bulvarı’ndaki tören resmi geçitle sona erdi.

Türk Yıldızları ise KKTC semalarında gösteri uçuşu yaptı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 37. kuruluş yıldönümü tören ve etkinlikleri çerçevesinde Lefkoşa’da Lefkoşa Şehitler Anıtı ve Atatürk Anıtı önünde iki ayrı tören düzenlendi. 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 37. kuruluş yıldönümü nedeniyle tüm ilçelerde ve Tükiye’de törenler düzenlendi.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.