Karantina döneminde çocuklarınızla kaliteli zaman nasıl geçirebilirsiniz?


Uzm. Psikolojik Danışman Süheyla Timuçin

Uzm. Psikolojik Danışman Süheyla Timuçin

Okunma 25 Nisan 2020, 13:38

Covid-19 pandemisi dolayısıyla, hepimiz evlerimizdeyiz. İçinde bulunduğumuz bu durum, ekonomik, sosyal, psikolojik alanda hayatlarımızı olumsuz yönde derinden etkilemeye başladı bile.  Ancak, bu durumu olumluya çevirmekte mümkün. 

Ailelerle olan görüşmelerimde, çoğu anne-baba, işinden gücünden dolayı çocuğuna yeterli vakit ayıramadığını dile getirmiş, bu sebeple de ‘iyi’ aile olamadığını düşünüp kendini yetersiz hissettiğini ifade etmiştir. O halde, elimiz kolumuz bağlı otururken, neden bu dönemi çocuklarımızla kaliteli zaman geçirmek için kullanmayalım? Her yaştaki çocuk ailesiyle özel zaman geçirmek ister. Yeni doğmuş veya bir yaşındaki bir bebek kendisiyle ilgilenildiği zaman daha sakin ve huzurludur, 8 yaşındaki bir çocuk ve 20 yaşındaki bir kişide aynı şekilde hisseder. 

Çocuğunuzla kaliteli zaman geçirmek, bağları kuvvetlendirir, aile bireylerinin iletişiminin gelişmesine yardımcı olur, çocuğun duygusal, sosyal ve dil gelişimine olumlu katkı sağlar. Çocuklarınızla kaliteli zaman geçirirken, dikkat edilmesi gereken en önemli iki şeyden biri hem fiziksel hem ruhsal olarak o anda olabilmek, ikincisi de seçilen aktivitedir. Gelin bu iki önemli unsuru biraz daha açalım. 

• Kaygılarınızı, ödevleri, yapılması gereken işleri bir yana bırakın: Bu zaman sadece siz ve çocuğunuzun zamanı, kaygıdan uzak, yapılacak sorumluluklardan uzak, kısacası tüm dış etkenlerden uzak. Hem fiziksel hem de ruhsal olarak, gözünüz, kulağınız ve tüm dikkat ve isteğinizle orda olun. Özellikle buluğ çağında bir çocuğunuz varsa, zor olsa da telefonlarınızı bir yana bırakın ve 30 ile 60 dakika arası bir zaman dilimini kendinize ve çocuğunuza ayırın. 

• Aktivitenin içeriği ve birliktelik: Bir ekrana bakmak kaliteli zaman geçirmek anlamına gelmez. Bu sebeple film izlemek kaliteli zaman süresinde seçilecek bir aktivite olmamalı. Bunun haricinde, her iki tarafında zevk alacağı bir aktivite belirleyin. Genellikle aileler, çocuklarının çok çabuk sıkıldığından bahseder. Yeni alınan bir oyuncakla çocukluklarının 15-20 dakika oynadıktan sonra oynamaktan vazgeçtiğini söyler. Aslında bu durum, sıkıldığından değil, keşfin bitmesindendir. Oyuncağı keşfetmiş ve o oyuncakla artık işi bitmiştir. Sihirli olan ‘birlikteliktir’. Yetişkinin de hayal gücüyle, o oyuncak veya aktivite daha çok değerlenecek ve zevk alınan zaman dilimi artacaktır. Unutmayın, yapacağınız aktivite veya alacağınız oyuncağın maddi değeri hiç önemli değildir. Bu zaman dilimi içinde yapacağınız aktivite, birlikteliğinizi arttıran nitelikte olsun. Örneğin, kırtasiyelerde satılan oyun hamurları yerine, su, yağ, un, tuz ve gıda boyasıyla hamurunuzu siz evde birlikte hazırlayabilirsiniz

Yaşlara göre kaliteli zaman geçirmek için yapılacak bazı aktivite önerileri:

Bebeklik çağı: Bebeğinizin davranışlarını ilk önce gözlemleyin, örneğin dikkatini neler çekiyor? Ne gibi objeleri eline almaya çalışıyor? Onu güldüren, neşelendiren şeyler nelerdir? Cevabınızı bulduktan sonra, hoşlandığı şarkıları söyleyebilir, evde o müzikler eşliğinde dans edebilir, banyo saatinizi biraz daha uzatıp suda oyunlar oynanabilir, kum havuzunda etkinlikler yapabilirsiniz. 

Okul öncesi ve ilk okul çağındaki çocuklar: marketlerden toplayacağınız kutularla oyun evi, karton bardaklardan piramit yapabilirsiniz. Herkes tarafından iyi bilinen körebe veya saklambaç oyunlarını oynayabilir veya balon tenisi (2 karton tabak ve 2 çubuk kullanarak tenis raketlerinizi hazırlayın, balonunuzu da şişirdikten sonra balonu ne kadar süre ayakta tutabileceğinizi sayın) oyununu deneyebilirsiniz. 

Orta okul-Lise: Bu yaştaki çocuklarınızla kâğıt oyunları oynayabilir, üniversite yıllarında gerekli olacak olan bir beceri olan basit yemek tekniklerini öğretebilir, meditasyonla birlikte rahatlayabilir, telefonlarınızda biriken fotoğraflarınız için dijital fotoğraf albümü oluşturabilir ve siparişini verebilirsiniz. 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.