Doç.Dr. Güven Arıklı yazdı: Dr.Küçük ve Denktaş...

Doç.Dr. Güven Arıklı yazdı: Dr.Küçük ve Denktaş...
12 Ocak 2021 Salı 19:03

banner9

Kıbrıs Türk Halkı, milli mücadelenin mihenk taşları Dr. Fazıl Küçük ve Rauf R. Denktaş’ı kaybetmenin acısını yüreğinde hissetmekte, onların kutsal emaneti Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin aydınlık geleceği için  aynı yolda ilerlemekte kararlıdır.

Kıbrıs’ta yıllarca süren özgürlük mücadelesine hayatını adamış merhum Dr. Küçük ve Denktaş, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilan edildiği gün  “Bu günü gördüm ya, ölsem de gam yemem” diyerek, verilen mücadele ve alınan mutlu sonucun ne kadar kutsal ve değerli olduğunu dile getirmiştir.

1940’larda başlayan Küçük-Denktaş dostluğu, yıllarca sürmüş, Kıbrıs Türk Halkı, Dr. Küçük liderliğinde başlayan ve Denktaş ile devam eden mücadele sonucunda KKTC’nin ilanıyla Kıbrıs Türkleri bağımsızlığına kavuşmuştur.

Milli Mücadele’nin sönmez meşalesi Dr.Küçük ve Denktaş, Rumların Kıbrıs Türkleri’ni “azınlık” ve “cemaat” olarak gösterdiği dönemlerde verdikleri mücadeleyle Kıbrıs Türk Halkı’nı bir araya toplamış, Türkiye ile kurulan irtibatla “Kıbrıs Türktür, Yunan olamaz” sloganı altında “milli dava” kavramını canlandırmış, Türk milletinin ilgisini Kıbrıs’a çekmeyi başarmıştır.

Rum canilerin Kıbrıs’ta darbe yapıp yönetime el koymasıyla hızlanan Kıbrıs Türkleri’ni toplu imha hareketi üzerine Anavatan Türkiye’yi ayağa kaldıran Dr.Küçük ve Denktaş, 20 Temmuz Mutlu Barış Harekatı sonucu Kıbrıs Türkleri’nin özgürlüğüne kavuşmasını sağlamış, Kıbrıs Türk Federe Devleti ilan edilmiştir.

Dr. Küçük ve Denktaş, Rumlarla yapılan müzakerelerde sonuç alınamaması üzerine Kıbrıs Türk Halkı’nın özgürlük mücadelesini ileri taşımış, 15 Kasım 1983’te Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilan edildiği gün birlikte mutluluk gözyaşları dökmüştür.

“Kırk Yıl Halkın Sesi Olarak Doktor Fazıl Küçük” adlı kitabım için yaptığım araştırmalar ve görüşmelerde edindiğim bilgiler ışığında şunu söyleyebilirim ki; Dr. Fazıl Küçük, bu topraklarda Kıbrıs Türkleri’nin bağımsızlığı, aydınlık geleceği ve Cumhuriyet’in yaşatılması için verdiği mücadele ile Kıbrıs Türk Gençliği’ne dünya varoldukça hiç sönmeyecek bir meşale bırakmış, Denktaş da, Kıbrıs Türk Halkı’nın bağımsızlığı yolunda mücadelesini sürdürürken daima Dr. Küçük’le istişare içinde olmuş, Kıbrıs Türkleri’nin Federe Devlet’ten Cumhuriyet’e uzanan mücadelesinde bayrağı hep yükseklerde taşımıştır.

Kıbrıs Türk Halkı, kendi bağrından çıkardığı, unutulmaz liderler tarihine geçmiş büyük lider Dr.Küçük ve Denktaş için ne kadar öğünse azdır.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.