KİÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Lale Büyükgönenç'ten 8 Mart'ın önemine vurgu

KİÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Lale Büyükgönenç'ten 8 Mart'ın önemine vurgu
08 Mart 2021 Pazartesi 12:32

banner9

Kıbrıs İlim Üniversitesi (KİÜ) Rektör Vekili Prof. Dr. Lale Büyükgönenç, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne ilişkin basın açıklamasında bulundu.

Prof. Dr. Büyükgönenç açıklamasında şunları kaydetti:

Dünya Emekçi Kadınlar Günü her yıl 8 Mart'ta kutlanan ve Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gündür. 8 Mart 1857 tarihinde ABD'nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi, daha iyi çalışma koşulları için bir tekstil fabrikasında greve başlamış, ancak polisin işçilere saldırması, işçilerin fabrikaya kilitlenmesi ve ardından çıkan yangında 129 kadın işçi can vermiştir.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü; tüm dünyadaki emekçi kadınların; kendilerini ailede, toplumda, siyasal, sosyal ve ekonomik alanlarda eşit bir birey olarak görmeyen zihniyetlere karşı dayanışma ruhuyla hareket ederek; kadının insan haklarının ihlal edilmesinin ortadan kaldırılması için gerekli eğitim, kültür, ekonomik ve yasal alanda çalışmalar yapılması ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması taleplerini dile getirdikleri mücadele ve dayanışma günüdür. Birleşmiş Milletler’e göre ‘Toplumsal cinsiyet eşitliği’ temel bir insan hakkıdır. Kadınların ve erkeklerin özel ve kamusal alana eşit katılımını, eşit hak ve olanaklara sahip olmalarını ifade etmektedir.

Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin yaygın olması toplumların ilerlemesinin önündeki en önemli engeldir. Ülkemizde son yıllarda kadına karşı şiddet ve kadın cinayetlerinin sayısı hızla artmaktadır. Kadına yönelik şiddet toplumsal cinsiyet eşitsizliği ile ilişkilidir ve toplumsal cinsiyet eşitsizliği önlenmeden şiddetin de ortadan kalkmayacağı açıktır.Konu ile ilgili ve ülkelerin taraf oldukları tüm sözleşmeler de devletlerin kadına ve kız çocuklarına yönelik şiddeti engellemesini ve toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik kapsamlı politikalar üretmesini gerekli kılmaktadır. Ancak günümüzde geldiğimiz noktada kadına karşı şiddetin ve kadın cinayetlerinin hızla arttığunu görmekteyiz. ‘’Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’’ raporu verilerine göre, 2020 Ocak ve Şubat aylarında 49, 2018 yılında 440, 2019 yılında ise 474 kadın erkekler tarafından öldürüldü. Dünya Ekonomik Forumunun kadınların ekonomiye katılımı, fırsat eşitliği, eğitim olanaklarından yararlanma ve siyasi katılım oranlarını dikkate alarak oluşturduğu 2020 Cinsiyet Eşitliği Raporunda Türkiye 153 ülkeden 130. Sırada bulunmaktadır. Bu veriler yalnızca buz dağının görünen kısmıdır. Siyah sayılar dediğimiz, hiçbir zaman ortaya çıkmayan vakaları öngöremiyoruz bile...

Kadınların kendi hayatları ve bedenleri konusunda özgürce karar almalarını desteklemek ve kadınları güçlendirmek, toplumsal cinsiyet kalıp yargıları ile her alanda mücadele etmeyi gerektirmektedir. 8 Mart, tüm kadınların ezilme ve sömürüye karşı yaşamın her alanındaki mücadelesinin bir sembolüdür. Kadınların yaşamın tüm alanlarına etkin bir şekilde katılmalarına olanak sağlayacak zemin hazırlamak hepimizin sorumluluğudur. Uzun mücadeleler sonucunda elde edilmiş olan kadın hakları kazanımlarından vazgeçmemiz asla beklenmemelidir.

Dünya emekçi kadınlar gününü kutlarken, kadına karşı ayrımcılığın ve şiddetin ortadan kalktığı, barışın ve özgürlüğün var olduğu bir dünya dileyerek bu konuda bilgi ve deneyimlerimi tüm kadınlar için seferber etmeye hazır olduğumu da iletmek isterim.

Prof. Dr. Lale Büyükgönenç
Rektör Vekili
KIBRIS İLİM ÜNİVERSİTESİ


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.