“Meclis önce Meclis’i düzeltmeli”

İletişim Uzmanı Özdemir Tokel “Meclis’te grup kurma sayısı 3 vekile düşebilir ve grup sahibi olmayanlar hükümet ortağı olmayabilir”

“Meclis önce  Meclis’i  düzeltmeli”
17 Ekim 2021 Pazar 11:00

banner9

İletişim Uzmanı Özdemir Tokel, Meclis’te yaşanan nisap sorununa değinerek yasalarda yapılacak değişikliklerle “Nisabın değil halkın iradesinin damga vurduğu bir meclis” önerisinde bulundu. 

Tokel, yaptığı açıklamada önerilerini 8 maddeye ayırarak şu şekilde sıraladı:

1. Mevcut yasalara göre, Mecliste grubu bulunan bir parti olmak için 5 vekile sahip olmanız gereklidir. Bu rakam 3’e düşürülerek komitelerde daha çok partinin temsilcisi olması sağlanabilir.

2. Grubu bulunan parti olmak için uygulanacak 3 vekile sahip olma kuralı hükümete girmek için de bir kural haline dönüştürülebilir. Grubu bulunmayan partiler koalisyona giremez kuralı barajı yükseltmeden siyasetin bütünleşmesine katkı sağlar, siyasetin parçalı yapılmasının önüne geçer, üstelik tüm düşüncelerin mecliste bulunmasına da bir yasak getirmez. Aynı zamanda bu değişiklikle tek vekilin ülke yönetimi üzerinde 49’dan fazla söz sahibi olması önlenir. 

3. Mecliste şu anda 26 olan Nisap dünyada da kabul edilen %30’un karşılığı 17 vekile çekilebilir. Böylelikle meclisi, iktidar da muhalefet de açabilir noktaya gelir. Nisap sorunları ortadan kalkar meclis istikrarlı şekilde açılmaya, çalışmaya ve üretmeye başlar. Aynı zamanda parti içi bakanlık krizleri meclisi tıkama noktasına getirmez. Üstelik gerçek manada meclis herkesin açmakla yükümlü olduğu bir kurum haline dönüşür. İktidarın meclisi yerine halkın Meclisi olur.

4. Yasalarla ve diğer oylamalarla alakalı karar alma yeter sayısı 26 olarak kalmaya devam eder. Özel oylamalarda 2/3 çoğunluk esası da devam eder.

5. Partisinden istifa edenlerin vekilliği düşürülebilir, ara seçim kaldırılır, istifa edenin yerine o bölgeden en yüksek oy alan aynı parti adayı meclise alınır. Bu kural partilere dolayısı ile düşüncelere oy veren seçmenin iradesini de korur. Bu kural başka makama seçilince veya vefat veya diğer gerekçelerle gerçekleşen boşalmalarda da kullanılabilir. Disiplin yollu partilerden atılma noktasındaki konular ise ek olarak ele alınmalıdır.

6. Ülkedeki seçim sisteminde zaten bağımsız seçilme şansı hemen hemen hiç yok. Genel seçimlerde bağımsız adaylık kaldırılabilir. Bu partileşmeyi, seçim oy pusulalarını, sayımı ve diğer tüm unsurlarda bir hafifletme yaratır.

7. Yıllardır Genel seçimlerin yapılma ortalama aralığı 4 yıldır. Genel seçimler 5 yılda bir yapılır kuralı değişip 4 yıla çekilebilir, böylelikle habire erken seçim ilan edilmiş gibi hissedilmez. Belli ki halk 4 yılda bir duruma müdahale etmek istiyor. 

8. Bir partinin aynı dönem içerisinde kurabileceği hükümet sayısı kısıtlanabilir. Böylelikle 4 senede 4 hükümet kurulmaz.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.