"Talyalar okusun Peki, sonra ne yapacaklar?"


Ahmet Bilgili

Ahmet Bilgili

Okunma 13 Ekim 2020, 13:21

Niyetim, K-pet Süper Lig ve Nicosia Group Kıbrıs Kupası hakkında bir şeyler karalamaktı. İnşallah gelecek buluşmamıza detaylı bir şekilde ele almaya çalışacağım. Bu ayki konumuz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Engelli olmak! 

Ülke gündeminde onca sorun varken niye bu  konuyu ele alıyorsun Ahmet? Demeyin çünkü ben de bir engelliyim. Dilerseniz sözü Talya Başkurt’a verelim.  19 Temmuz tarihli Yenidüzen Gazetesi’nden Ödül Aşık Ülker’in sorularını konuşamadığı için akıllı telefonuyla cevaplayan Başkurt, 14 yaşında  doğuştan Spastik engelli olduğunu anlattı. Bayraktar Ortaokulu’nu 9,97 ortalama ile bitirdiğini ve bir buçuk ayda hazırlandığı Bülent Ecevit Anadolu Lisesi ( BEAL ) Giriş Sınavını kazandığını söyleyen Talya Başkurt hedefinin İç Mimarlık alanında Türkiye’de üniversite eğitimi almak olduğunu vurguladı. 

Eğitim hayatının zor geçtiğini belirten Başkurt sözlerini şöyle sürdürdü; Bu süreçte bazı insanlar durumumu kabullenmekte güçlük çektiler. Ama özellikle ailem, öğretmenlerim, arkadaşlarım ve Milli Eğitim Bakanlığı Psikolojik Danışma Rehberlik ve Araştırma Şubesi ( PDRAŞ ) sayesinde zorlukları aşıp her şeyi başarabildim. Ailem bana her zaman yardımcı olup engelleri aşmama yardım etti. Öğretmen de çok önemli. Her öğretmen aynı değildir. Bazıları çok özeldir, çok değerlidir. 

Talya’nın yürüdüğü yoldan ben 22 sene önce geçtim. O zamanlar ne teknoloji bu kadar gelişmiş ne de insanlar bize Güleryüz gösteriyordu. Engelim nedeniyle örgün eğitim almaya 14 yaşında başladım. Yaşıtlarım üniversiteye giriş sınavına hazırlanıyorken, ben okumayı sökmeye çalışıyordum. Ben de Talya Başkurt gibi konuşamadığım  için öğretmenim Rengül Ener, bir kartonun üzerine alfabeyi yazarak benle iletişim kurmuştu. 

Ailem ve öğretmenimin desteği ile üç buçuk yıl gibi bir süre içerisinde dıştan ilkokulu bitirdim. Bunları övünme amacı ile yazmıyorum.  Ortaokula    kaydımı Rengül Öğretmen yapmıştı. Şubat Tatiline kadar diğer öğrenciler gibi her gün nenem beni okula götürüyor derslere girip arkadaşlarımdan ders notlarını ve öğretmen ödev vermişse onlar bana yazıyorlardı . Akşamları annem işten gelince ödevleri yapıyorduk . Sınav zamanları ise Rengül Öğretmen görev yaptığı okuldan izin alarak sınavlarda elim oluyordu. Yarıyıl karne günü bana karne verilmedi. Gerekçe “ yasal  değildir. “

Talya Başkurt’tan öğreniyorum ki  Milli Eğitim Bakanlığı Psikolojik Danışma Rehberlik ve Araştırma Şubesi ( PDRAŞ ) diye bir birim kurulduğunu ve  engelli öğrencilere psikolojik  destek olduğunu. 

Yani ülkemizde bu konularda ciddi ilerleme yaşanmıştır, fakat yeterli değildir. Devletimizin derhal Engellileri Koruma Rehabilite ve  İstihdam Yasası’nı günümüz şartlarına göre  revize edip tekrar yürürlüğe koyması gerekiyor. Aksi takdirde  dün Orkun Bozkurt’un, bugün Ahmet Bilgili’nin harcanmalarına neden olan bu köhne düzen yarın Talya Başkurt’u da yutacak!!!  Ayasofya mı dediniz?  Erol  Evgin ne diyor  “ Ateşle oynama “ hoşçakalın.  

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.