'Dolandırıcı Raki' lakaplı Güney Zobu hayatını kaybetti

Başından eksik etmediği fötr şapkasıyla 80’li yılların ünlü dolandırıcısı, ‘Raki’ lakaplı Güney Zobu, 82 yaşında hayatını kaybetti.

'Dolandırıcı Raki' lakaplı Güney Zobu hayatını kaybetti
06 Nisan 2021 Salı 09:27

banner9

Başından eksik etmediği fötr şapkasıyla 80’li yılların ünlü dolandırıcısı, ‘Raki’ lakaplı Güney Zobu, 82 yaşında hayatını kaybetti.

Güney Zobu General Hasan Rıza Zobu’nun torunu, Moskova Büyükelçisi Şemsettin Zobu’nun oğlu, işadamı Kuzey Zobu’nun ağabeyi, oyuncu Melike Zobu’nun da babasıydı. Ancak onu ünlü yapan akrabaları değil bizzat kendisiydi. 1980’li yıllarda dolar taşımanın yasak olduğu günleri, kendi yoluyla kazanç kapısına dönüştürmüştü. ‘Sülün Osman’ lakaplı Osman Ziya Sülün’den sonra ülkenin en büyük dolandırıcısı olarak anılıyordu. Hedefinde, kaçak yollardan döviz almak isteyen milyonerler vardı.

ÇİFT KAPIYI İCAT ETTİ

Şık kıyafetleri, elinden düşürmediği purosu ile ‘keriz’ dediği milyonerlerle lüks otellerde buluşup pazarlık yapardı. Seçtiği otellerin özellikle iki giriş-çıkışı olması ilk tercihiydi. ‘Çift kapı’ diye adlandırılan bu dolandırıcılık yöntemi daha sonra moda oldu. Raki, buluştuğu kişiye çok ucuzdan dolar satacağını söyler, parasını aldıktan sonra otelin arka kapısından sırra kadem basardı. Dolandırılan kişiler, döviz kaçakçısı damgası yememek için polise de gidemezdi.

SUBAY KILIĞINA GİRDİ

ABD 6. Filosu’nun İstanbul’a gelişini fırsat bilmişti. Bulduğu ABD subayı üniformasıyla o dönemin ünlü otellerini mesken tuttu. Bir otelde karşılaştığı o dönemin ünlü siyasetçisi Süleyman Demirel’le de bir ABD subayı gibi sohbet etti. Demirel’in sohbet ettiği kişinin Raki olduğu anlaşılınca günlerce gazetelere konu oldu.

Güney Zobu yaşı ilerleyince kendini ‘emekli’ etti. Son yıllarını 42 yıllık hayat arkadaşı Hale Zobu ile birlikte Tuzla’daki evinde geçirdi. Kanser ve KOAH hastalığı iyice ilerlemişti. Durumu ağırlaşınca hastaneye kaldırıldı, ancak kurtarılamadı.

Dolandırıcı Raki lakaplı Güney Zobu hayatını kaybetti




EŞİ HALE ZOBU: RENKLİ BİR KİŞİLİKTİ

Güney Zobu için dün Zincirlikuyu Mezarlığı’nda cenaze namazı kılındı. Cenazesinde sadece 20 kişi vardı. Eşinin ardından gözyaşı döken Hale Zobu, “22 yaşında Güney’e aşık oldum. 2 kızımız dünyaya geldi. Onun 2 kızı daha vardı. Kimse arkasından küfür etmezdi. Çok renkli bir kişiliğe sahipti. Kızım babasının kitabını hazırlayacak” dedi.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.