Fed Başkanı Powell: Devam Eden Faiz Artışlarının Uygun Olacağını Öngörüyoruz

Fed Başkanı Powell: Devam Eden Faiz Artışlarının Uygun Olacağını Öngörüyoruz
23 Haziran 2022 Perşembe 10:32

banner9

Powell'ın ABD Kongresi'nde iki gün sürecek yarıyıllık Para Politikası Raporu'na ilişkin sunumu başladı.

Sunumun ilk gününde ABD Senatosu Bankacılık, Konut ve Kentsel İşler Komitesi'nde konuşan Powell, Fed'in yüksek enflasyonun neden olduğu zorluğun farkında olduğunu yineledi.

Powell, "Enflasyonu düşürmeye güçlü şekilde bağlıyız ve bunu yapmak için süratle hareket ediyoruz." dedi.

Fiyat istikrarını yeniden sağlamak için gereken kararlılığa sahip olduklarını vurgulayan Powell, herkese fayda sağlayan güçlü bir iş gücü piyasası koşullarının sürdürülebilirliği için enflasyonun düşürülmesinin çok önemli olduğunu kaydetti.

"Birçok yabancı ekonomide de enflasyon hızla arttı"

Powell, enflasyonun uzun vadeli yüzde 2 hedefinin oldukça üzerinde kalmaya devam ettiğine işaret ederek, talebin güçlü olduğunu, arz kısıtlarının beklenenden daha uzun sürdüğünü ve fiyat baskılarının çok çeşitli mal ve hizmetlere yayıldığını anlattı.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısından kaynaklanan ham petrol ve diğer emtia fiyatlarındaki artışın, benzin fiyatlarını artırdığını ve enflasyon üzerinde yukarı yönlü ek baskı oluşturduğunu belirten Powell, ayrıca Çin'deki yeni tip koronavirüs (Kovid-19) karantinalarının devam eden tedarik zinciri kesintilerini daha da kötüleştirmesinin muhtemel olduğunu dile getirdi.

Powell, "Geçtiğimiz yıl boyunca birçok yabancı ekonomide de enflasyon hızla arttı." değerlendirmesinde bulundu.

"Finansal koşullardaki sıkılaşma, büyümeyi yavaşlatmaya devam etmeli"

Genel ekonomik faaliyetin ilk çeyrekte yavaşladığını anımsatan Powell, son göstergelerin tüketim harcamalarının güçlü kalmasıyla birlikte reel gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) büyümesinin bu çeyrekte hızlandığını gösterdiğini kaydetti.

Powell, "Son aylarda gördüğümüz finansal koşullardaki sıkılaşma, büyümeyi yavaşlatmaya devam etmeli ve talebin arz ile daha iyi dengelenmesine yardımcı olmalıdır." diye konuştu.

İş gücü piyasasının son derece sıkı kalmaya devam ettiğini belirten Powell, iş gücü talebi çok güçlüyken, iş gücü arzının baskı altında kalmaya devam ettiğini ifade etti.

Powell, yüksek enflasyonun oluşturduğu risklere karşı son derece dikkatli olduklarını vurgulayarak, politikalarının hızla gelişen ekonomik ortama uyum sağladığını ve bunu yapmaya devam edeceğini kaydetti.

"Enflasyonun düştüğüne dair ikna edici kanıtlar arayacağız"

Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) faiz oranında devam eden artışların uygun olacağını beklentisini yinelediğine işaret eden Powell, bilanço küçültme sürecini de başlattıklarını hatırlattı.

Powell, "Gelecek aylarda, enflasyonun yüzde 2'ye dönmesiyle tutarlı olarak, enflasyonun düştüğüne dair ikna edici kanıtlar arayacağız. Devam eden faiz artışlarının uygun olacağını öngörüyoruz, bu değişikliklerin hızı, gelen verilere ve ekonominin gelişen görünümüne bağlı olmaya devam edecek." dedi.

Kararlarını toplantıdan toplantıya vereceklerini ve düşüncelerini olabildiğince açık bir şekilde iletmeye devam edeceklerini belirten Powell, belirsiz ortamda uygun para politikası yapmanın ekonominin genellikle beklenmedik şekillerde geliştiğinin kabul edilmesini gerektirdiğini kaydetti.

Powell, "Enflasyon geçen yıl boyunca açıkça yukarı yönlü şaşırttı ve başka sürprizler olabilir. Bu nedenle, gelen verilere ve gelişen görünüme yanıt vermede atik olmamız gerekecek." dedi.

Fiyat istikrarını sağlamak için gerekli önlemleri almaya kararlı olduklarını yineleyen Powell, Amerikan ekonomisinin çok güçlü ve daha sıkı para politikasıyla başa çıkmak için iyi bir konumda olduğunu belirtti.

"Resesyon kesinlikle bir olasılık"

Powell, ABD Senatosu Bankacılık, Konut ve Kentsel İşler Komitesi üyelerinin enflasyon ve resesyona ilişkin sorularını yanıtladı.

Faiz oranlarının hızla yükseltilmesinin ülke ekonomisini resesyona sürükleyip sürüklemeyeceğine yönelik bir soru üzerine Powell, "Kesinlikle bir olasılık. Bu bizim hedeflediğimiz bir sonuç değil ama kesinlikle bir olasılık." dedi.

Powell, son birkaç ayda dünyada yaşananların bankanın yüzde 2'lik enflasyon hedefini gerçekleştirmesini zorlaştırdığını aktardı.

Ekonominin güçlü, tüketiciler ile işletmelerin iyi durumda olduğunu anlatan Powell, "Şu anda bir resesyon olasılığını özellikle yüksek görmüyorum." diye konuştu.

Powell, yükselen enflasyona karşı 100 baz puanlık faiz artışının masada olup olmadığına ilişkin bir soru üzerine ise "Hiçbir amaç için masadan bir şeyi kaldırmayacağım." yanıtını verdi.

Fed'in fiyat istikrarını yeniden sağlamak için gerekli adımları atacağını vurgulayan Powell, enflasyonun düştüğüne dair ikna edici kanıtlara ihtiyaçlarının olduğunu ifade etti.

Powell, yüksek enflasyonun kalıcı hale gelmesine izin vermenin ekonomi için resesyondan daha acı verici olabileceğini belirterek, "Bu görevde başarısız olamayız." dedi.

ABD'de enflasyonun son 18 ayda yükseldiği göz önüne alındığında Ukrayna'daki savaşın ABD'deki enflasyonun birincil itici gücü olup olmadığına dair bir soru üzerine Powell, "Ukrayna'daki savaş çıkmadan önce enflasyon kesinlikle yüksekti." diye konuştu.

Powell, artan petrol fiyatlarına ilişkin bir soruya ise "Petrol fiyatları konusunda yapabileceğimiz hiçbir şey yok." yanıtını verdi. Petrol fiyatlarının küresel düzeyde belirlendiğini kaydeden Powell, bunları etkileyecek araçlara sahip olmadıklarını aktardı.

Son enflasyon göstergelerinin Fed'in faiz artırımlarını hızlandırması gerektiğini gösterdiğini belirten Powell, politika faizi oranlarının hala nispeten düşük olduğunu, daha nötr bir seviyeye çıkmasını istediklerini kaydetti.

Powell, faiz artırımlarının konut fiyatları üzerinde hızlı bir etkisinin olması gerektiğine işaret ederek, konut piyasasında yavaşlama görüldüğünü aktardı.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.