Sözcü Hami Aksoy: “Bundan sonra bize göre federasyonla ilgili konuşacak hiçbir şey kalmamıştır"

Sözcü Hami Aksoy: “Bundan sonra bize göre federasyonla ilgili konuşacak hiçbir şey kalmamıştır"
17 Eylül 2020 Perşembe 22:35

banner9

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Kıbrıs sorunu çözümü ve müzakerelerle ilgili yaptığı açıklamada, 2017 yılında Crans Montana’da yapılan Kıbrıs Konferansı’nda tüm fırsatların Kıbrıs Rum tarafından tepildiğini belirtti.

"FEDERASYON TEMELİNDE KONUŞMAYACAĞIMIZI AÇIKÇA SÖYLEMİŞTİK"

Aksoy, “Biz de bundan sonra yeni bir müzakere sürecinde artık federasyon temelinde konuşmayacağımızı açık açık söylemiştik. Bunu hem biz, hem de Sayın Akıncı Konferans kapanmadan önce dile getirmiştik” dedi.

Kıbrıs Konferansının başarısızlığa uğramasının sebebinin Rum tarafının Türk tarafının eşitliğini tanımaması olduğunu herkes tarafından bilindiğini ifade eden Aksoy, “Rum tarafı. Doğalgaz konusunda olduğu gibi refahı paylaşmak istememiştir” ifadelerini kullandı.

50 yılı aşkın müzakere sürecinde, federal çözümle ilgili tüm ayrıntıların görüşüldüğüne vurgu yapan Aksoy, “Bundan sonra bize göre federasyonla ilgili konuşacak hiçbir şey kalmamıştır. Siyasi eşitliğin kabul edildiğine dair öne sürülen tüm unsurlar muğlaktır. İçi boştur” diye konuştu.

"DİĞER SEÇENEKLERİN ELE ALINMASI İCAP EDER"

Crans Montana’dan bu yana geçen sürede Rum Yönetiminin doğal kaynakların paylaşımı konusunda da olumlu en ufak bir adım atmadığına dikkat çeken Aksoy, “Bu durumda yeni bir müzakere süreci başlaması söz konusu olduğu takdirde, her şeyden önce diğer seçeneklerin ele alınması icap eder. Bizim söylediğimiz de budur” dedi.

Artık adadaki gerçeklerin ve egemen eşitlik temelinde bir çözümün konuşulmasının zamanın geldiğini söyleyen Aksoy, bugün yaptığı açıklama ve TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun dünkü ifadelerinin bu çerçeve içinde değerlendirilmesini istedi.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.