TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: "Federasyonda biz yokuz"

TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: "Federasyonda biz yokuz"
18 Eylül 2020 Cuma 21:00

banner9

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Crans-Montana’nın bittiği yerden müzakerelere tekrar başlamanın mümkün olmadığını söyledi.  Crans-Montana’daki sürecin başarısız olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, seçimlerden sonra 5+1 gayri resmi toplantı önerisini esasen Türkiye’nin önerdiğini bildirdi.

Çavuşoğlu, Gayri resmi görüşme önerisinin nedenini ise, “Resmi bir müzakereye başlamadan önce neyi müzakere edeceğimizi kararlaştırmamız lazım” sözleriyle açıkladı.

"İKİ DEVLETLİ VE KONFEDERASYON BAŞTA OLMAK ÜZERE DİĞER SEÇENEKLERİ DEĞERLENDİRECEĞİZ"

“5'li konferans olursa iki devletli ve konfederasyon başta olmak üzere diğer seçenekleri değerlendireceğiz” diyen Çavuşoğlu sözlerine şöyle devam etti:

“Önceliklerimiz farklı…  Adaya vardığımız zaman Sayın Akıncı’ya da açık ve net şekilde söyledik. Dolayısıyla bunu başka yerlere çekmeye gerek yok işin özeti budur. Federasyon için ucu acık bir maceraya giremeyiz. Sonuç alıcı müzakereyi değerlendirip, öbür seçenekleri ele almamız gerekiyor. Gayri resmi toplantıda iki devletli çözüm başta olmak üzere diğer seçenekleri müzakere edeceğimizi güçlü bir şekilde ifade edeceğiz.

"ANASTASİADİS, ‘KIBRISLI RUMLAR OLARAK TÜRKLERLE HASTANEMİZİ BİLE PAYLAŞMAK İSTEMİYORUZ' DEDİ"

Federasyon için müzakere yaparsak bir yere varamayacağımızı emin şekilde biliyoruz. Rum tarafı, Türk tarafıyla hiçbir şey paylaşmak istemiyor. Dönüşümlü başkanlık konusunda da önce evet dedi. Crans Montana’da geri adım attı. Anastasiadis, ‘Kıbrıslı Rumlar olarak Türklerle hastanemizi bile paylaşmak istemiyoruz’ demişti.”

Doğu Akdeniz’de yaşanan gerginliklere değinen Çavuşoğlu, “Neden sondaja başladık?  Rum kesiminin Türk tarafının haklarını yok sayarak, sondaja başlaması, olumlu bir adım atmaması nedenleriyle… Rum tarafı enerji kaynakları konusunda da olumlu bir adım atmamıştır. Paylaşmaya hazır olmayan Rum kesimi federasyon için müzakere yaptığımız zaman, yine hiçbir şeyi, gücü, dönüşümlü başkanlığı, hiçbir yetkiliyi paylaşmak istemeyecektir” diye konuştu.

Başarısız olacak yeni maceralara atlamanın hiçbir anlamı olmadığını söyleyen Çavuşoğlu, Türkiye’nin başından beri tutumunun belli olduğunu belirtti.

Çavuşoğlu, “KKTC’de de,  ‘kendi lehine veya Türkiye bizim pozisyonumuzda’ gibi açıklamalar yapmaya gerek yok. Kıbrıs Türk halkı, Kıbrıs’ın ve Türkiye’nin stratejik bir konumda olduğunu bilmelidir.”


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.