“Hedefimiz tüm kent insanına dokunmak”

‘Toplumun tüm kesimlerini kucaklamak’ hedefiyle kurulan Girne Belediyesi Sosyal İşler Şubesi Amiri Misli Kadıoğlu Express’e yaptıkları çalışmalar ve projelerle ilgili açıklamalarda bulundu...

“Hedefimiz tüm kent  insanına dokunmak”
13 Ekim 2020 Salı 12:57

banner9

Sosyal belediyecilik anlayışıyla hizmet üretmeye devam eden Girne Belediyesi, ihtiyaç sahibi vatandaşların hayatına dokunmaya devam ediyor. 

Belediye bünyesinde 2020 yılının başında kurulan Sosyal İşler Şubesi birçok aileye yardım götürülmesini sağlarken evde destek ve sağlık hizmetlerini de sürdürüyor. 

Vatandaşlara sosyal hizmet alanında layık oldukları hizmeti götürmek için özverili çalışmalarını sürdüren şube personeli vatandaştan da olumlu not alırken Sosyal İşler Şube Amiri Misli Kadıoğlu Express Gazetesi’ne yapılan çalışmalar ve planladıkları projeler hakkında bilgi verdi.

Belediyedeki Sosyal İşler Şubesi ne zaman kuruldu. Şubeniz hakkında sizden bilgi alabilir miyiz?

Girne Belediyesi Sosyal İşler Şubesi Ocak 2020 itibarıyla yeni hizmet binamıza geçişimizle kurulan yeni bir şubedir. Belediyemizde daha önce bine yakın kayıtlı üyemizin bulunduğu 65 yaş üzeri bireylere hizmet veren İkinci Bahar Birimi, Mart 2017’de hizmete açılan ve ayda 50-55 kişinin psikolojik destek hizmeti aldığı Danışma ve Destek Merkezi, şubemize bağlandı. Bunun yanında iki ay önce Engelli Birimi’ ni de hizmete koyduk. Şubemizde  daha etkin bir çalışmayla toplumun tüm kesimlerini kucaklamayı hedefliyoruz. 

Çalışma ve faaliyetleriniz hakkında bizlere bilgi verebilir misiniz?

Pandemi sürecinde, insan sağlığının ne denli önemli olduğunu bir kez daha görmüş olduk. Ancak şehirde ihtiyaçlı ve dezavantajlı dediğimiz grupların aslında düşündüğümüzden çok daha fazla olduğu da ortaya çıktı. Zaten, rutin kontroller yaptığımız 65 yaş üstü üyelerimizin kayıt güncellemesini gerçekleştirerek, rutin kontrolleri daha etkin gerçekleştirmeye başladık. Pandemi sürecinde risk grubu olan bu üyelerimiz için başlattığımız hastaneden ilaç alımları, Salı ve Cuma olmak üzere rutine bağlandı. Kimsesiz yaşlılarımızı hastaneye götürüp kontrollerini yaptırıyoruz. Yine geliri olmayan ve ihtiyaçlı, yatalak hastalarımıza medikal destekte bulunuyoruz. 

Şehrimizde yaşayan özel gereksinimli bireylerin sosyal yaşama katılması, ihtiyaçlarının tespitini olurşturmak maksadıyla Engelliler Birimi kurulmasına karar verildi. Bu anlamda gerek bizim elimizde gerekse de diğer kurumlarda yeterli veri olmadığı için ilk işimiz kayıt almak oldu. Engelli yakınları, ya da engelli bireyler bizlere ulaşarak önce bir kayıt formu dolduruyorlar, daha sonra da şubemizdeki uzman arkadaşlarımız Sosyal İnceleme Raporu hazırlamak için evlerine ziyaret gerçekleştiriyor. Yapılan değerlendirmelerde ihtiyaçlarını saptayarak onlara elimizden gelen desteği sağlamaya çalışıyoruz. Ailemiz gün geçtikçe büyüyor.

Pandemi sürecinde de Girne Belediyesi örnek bir çalışma sergiledi. Bu süreçten ne gibi sonuçlar çıkardınız?

Devlet kurumlarında hantallaşmış bir yapı var. Sosyal Hizmetler anlamında ne yazık ki daha çok kat edecek yolumuz var. Pandemi sürecinde  yardımlaşmanın etkisinin önemli bir örneğini gördük. Girne Belediyesi Başkanı ve çalışanları, duyarlı halkımızla kenetlenerek birçok ihtiyaçlî insana dokundu. Aslında paylaşmaya, yardımlaşmaya açık bir toplumuz. Bu bizim kültürümüzde var. Ruhumuzda var. Ancak güvenilir ortam bulmak önemli. Belediyemiz de bu anlamda önemli bir sınav verdi. Evinde, yalnız ve yatalak insanlarımıza, evine ekmek götüremeyen insanlara, ailesinden uzakta işsiz ve aşsız kalanlara kucak açtık. Zor bir iş yapıyoruz, ancak yüreğini ortaya koymuş ekip arkadaşlarımız var.  Ve inanıyorum ki, birşeyleri değiştireceğiz. Bu süreç aslında kente bilinenden çok daha ihtiyaçlı insan olduğunu da gün yüzüne çıkardı. Belediyemizin sosyal belediyecilik misyonu anlamında, şubemizin kurulması  işlerin daha etkin ve profosyonel yürümesi adına da önemli bir adımdır.

Girne Belediyesi olarak çocuk ve gençlere ayrı önem verdiğinizi biliyoruz. Şubenizin bu konuda çalışmaları nedir?

Kentte çocuklara ve gençlerimize sosyalleşme ve gelişimlerine olumlu katkıda bulunmak için belediyemizin çalışmaları sürüyor. Bu kapsamda biliyorsunuz geçtiğimiz yıl bir ilki gerçekleştirerek Çocuk Meclisi oluşturduk. Pandemi sürecinin denk gelmesi nedeniyle çocukların komite toplantılarına ara vermek zorunda kaldık. 

Ancak önümüzdeki günlerde ekip arkadaşlarımız yavaş yavaş yeni program hazırlamak için çalışma başlattı. Yine pandemi nedeniyle her yıl düzenlediğimiz Yaz Tatili Çocuk Atölyelerini de ertelemek zorunda kaldık. Ancak daha küçük bir grup halinde geçlik atölyemizi gerçekleştirdik. 20 gencimiz, Temmuz ayı içerisinde üretim temalı bir programla hem eğitici hem de eğlenceli bir yaz geçirme fırsatı buldu.  

Sosyal İşler Şubesi olarak bizler yediden yetmişe herkese dokunmaya çalışıyoruz. Çocuk ve gençlerimizi ayrı önemsiyoruz. 

Çünkü onlara sağlıklı ve güzel bir gelecek bırakmanın yolu çocukluk ve gençlik dönemlerinde  farkındalıklarını geliştirerek, düşünen, sorgulayan, üreten bireyler olmaları yolunda eşit koşullar sağlamaktan geçer.

Yeni projeler hakkında sizden bilgi alabilir miyiz?

Yeni projelermizin büyûk heyecanı içerisindeyiz. Okulların açılmasıyla birlikte okullarla da diyalog halinde çeşitli eğitim programlarî hazırlıyoruz. Eski Belediye binamız Ekim ayından itibaren bir toplum merkezine dönüşüyor. Burası için kentteki her kesimden ve her yaştan insanımıza yönelik kurslar organize etmek için kolları sıvadık. Ufak tadilat işlerinin bitmesiyle birlikte kurs programını duyuracağız. Burada terzilik kursu, teknoloji kursu, dil kursu gibi kurslar ve atölye çalışmaları olacak.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.