Kıbrıs İlim Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Görevlisi Uzman Fizyoterapist Kübra Küçüktepe yazdı

Kıbrıs İlim Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Görevlisi Uzman Fizyoterapist Kübra Küçüktepe yazdı
01 Ekim 2020 Perşembe 15:46

banner9

Kıbrıs İlim Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğr.Gör. Kübra Küçüktepe 1 Ekim Dünya Yaşlılar Gününe özel olarak Pandemi döneminde yaşlı bireylerde egzersizin öneminden bahsetti. 
Covid-19 salgını, tüm dünyada milyonlarca insanın enfekte olmasına ve çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesine sebep olmaktadır. Herhangi bir yaşta ciddi akut solunum sendromu koronavirüs 2 (SARS-CoV-2) enfeksiyonu kazanılabilir, fakat en sık etkilenenler yaşlı bireylerdir. 
Yaşlı popülasyonu korumak amaçlı 65 yaş üstü bireylerin evde kendilerini izole etmeleri önerilmektedir. Fakat, salgının yayılımı ve mortaliteyi azaltmak için evde kalma süresinin uzaması yaşlı bireylerde ruh sağlığını, işlevselliğini ve kas-iskelet sistemini ve işlevini olumsuz yönde etkilemektedir. Çünkü, yaşlı bireylerde sağlık durumu, günlük yaşam aktivite ve rutinlerini devam ettirebiliyor olmaktan çok etkilenir. Ayrıca, yaşlılar hareketlerinin uzun süre kısıtlanması sarkopeniye (kas erimelerine) neden olacaktır. Hem sarkopenin kendisi hem de sarkopeniye ikincil düşmelerin artması gibi durumlar yeni sorunlara neden olur. Bu nedenlerden dolayı pandemi, yaşlılardaki komorbidite durumlarını daha kontrolsüz bir hale getirmektedir. Bunların oluşmaması için yaşlı bireylere düzenli egzersiz yapmalarını öneriyoruz. Çünkü egzersizin yaşlı bireylerde  kronik hastalıkları, hareket kısıtlılığını, kas ağrılarını, kas erimeleri ve  mortalite riskini azaltabileceği, bağışıklık sistemini güçlendirebileceği  hem de psikolojik durumu ve bilişsel fonksiyonları olumlu yönde etkilediği bildirilmiştir. 
Küçüktepe, ev içinde yürüyüş yapmak, bahçe işleri ile uğraşmak, çeşitli ağırlıklar kaldırmak ve taşımak, merdiven inip-çıkmak, sandalyeye oturup kalkmak, adımlama, çömelme, tutunabileceği güvenli  bir alan oluşturarak tek ayak üzerinde durma, parmak-topuk yürüyüşü, yoga, pilates gibi az alana ve ekipmana ihtiyaç duyulan, her yerde ve zamanda uygulanabilen egzersizler ev içinde ve sosyal izolasyon şartlarında yapılabilecek egzersizler olarak önerebiliceğini vurguladı. 

KIBRIS İLİM ÜNİVERSİTESİ
FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON BÖLÜMÜ ÖĞRETİM GÖREVLİSİ
UZMAN FİZYOTERAPİST KÜBRA KÜÇÜKTEPE


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.