“Vatandaş daha duyarlı olmalı”

Pandemi döneminde büyük özveri ile çalışan Girne Belediyesi Su Birimi yetkilileri, bu sene kışın yağışsız geçmesinden dolayı yaz aylarında su sıkıntısı yaşanabileceğini belirterek tüm vatandaşlardan su kullanımı ve arızalar konusunda duyarlı olmalarını istedi.

“Vatandaş daha duyarlı olmalı”
30 Mart 2021 Salı 21:46

banner9

Girne Belediyesi Su İşleri Birimi çalışmalarını pandemiye rağmen aralıksız sürdürüyor. Alt yapı Sorumlusu Ahmet Arkın ve Su Bölümü Tahsilat Birimi sorumlusu Seryal İnanoğlu bu zor süreci el birliğiyle atlatmaya çalıştıklarını belirtti ve birimin faaliyleri hakkında Express Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulundu.

Biriminizin faaliyetleri hakkında bilgi verir misiniz?

Ahmet Arkın: Su bölümü olarak alt yapısal olarak suyun dağdaki kuyulardan tedariki, depolanması, ana şebekeler vasıtasıyla dağ, deniz, doğal akış yöntemi kullanılarak evlere, sayaçlara ulaşana kadar olan hizmetlerin tümü. kuyulardaki motorların, elektrik tesisatları, mekanik tesisatları, onarımı, bakımı, şebekedeki arızalar, patlaklar dediğimiz konuların tümü bizim sorumluluğumuzda yürütülmektedir. 

Seryal İnanoğlu: Sayaca kadar olan kısım su biriminin faaliyetlerine girer. Sayaçtan sonraki arızalar bölüm olarak bizi ilgilendirmiyor. Sorumluluklarımız arasında sayaçların bağlanması, başvuruların değerlendirilip suyun sayaca bağlanmasını sıralayabiliz. 

Su hatlarında ne gibi yenilemeler yapıldı?

Ahmet Arkın: Pandemi dolayısıyla gerek rotasyon şeklinde çalışmamızdan, gerek ekonomik önlemler nedeniyle su alt yapısında yeni şebeke çalışmaları yapılmadı, ancak mevcut şebeke içerisinde su kayıplarına neden olan kısmi borularda yenileme yapıldı. Takribi olarak 1 kilometre civarında şehrin münferit noktalarında değişimler yapıldı. Bunun haricinde depolardaki eskiyen aksamlar, vanalar, su topları, patlak borularla ilgili devamlı surette yenileme yapıldı. Bunlar zaten olağan çalışmalarımızdır. Pandemiden dolayı biraz daha az yapılmak zorunda kaldı. 

Kaçak su kullanımıyla ilgili neler söyleyebilirsiniz? 

Seryal İnanoğlu: Bu sıralar bayağı yoğun bir kaçak su kullanımı var. İnşaatlardan kaynaklı olarak. Bir de inşaat sahiplerinin evleri sattığında mal sahipleri vergi dairesine gidip pullattırıp para vermek istemediği için işlem yapılamıyor. Yapılmadığı için kaçak su olarak kullanıyorlar. Bunları tespit edip resimliyoruz ve polise veriyoruz. Firmalar olduğu zaman, kullanıma göre ceza uyguluyoruz. Cezayı ödemediği takdirde sirkat olayından dava açılıyor. Şimdiye kadar böyle bir olayla karşılaşmadık. İlk uyarıda ödüyorlar. 

Bir de vatandaşın suyunu kestiğmizi zaman bazı vatandaşlar bağlayıp kullanıyorlar. Ancak böyle bir durumda da gereken yapılıyor. 

Pandemi döneminde çalışmalarınız nasıl sürdü? 

Seryal İnanoğlu: Pandemi döneminde mecburiyetten dolayı taksitlendirme yaptık. Bu salgından bütün dünya etkilendi. Oteller, kiracılar, otel çalışanları, iş yeri çalışanları çok zor durumda. Bu gibi insanlara yardımcı olduk. 2020 Mart ayında da 52 gün boyunca taksitlendirmeleri, gerekli kolaylıkları yaptık. Hatta cebimizden bile ödediğimiz insanlar oldu. Bu konuda başkanımızın bile kendi cebinden ödediği oldu. Tahmini olarak 10 başvurudan dokuzuna ödemelerde kolaylık sağladık. Birçok vatandaşa yardımcı olduk. Yeri geldi kontürlü sayacı mekaniğe çevirip insanların susuz kalkmamasını sağladık. 

Ahmet Arkın: Pandemi döneminde altyapı ve şebekelerle ilgili tüm bakım ve tamirler yapıldı. Önlemler çerçevesinde rotasyonlu olarak gerçekleştirildi ama yine de sorunları çözdük.

Pandemiye rağmen planlanan projeler var mı? Bunlarla ilgili söylemek istedikleriniz nelerdir? 

Ahmet Arkın: Kuyulardan itibaren patlaklarımızın tespiti ile ilgili daha teknik düzeyde çalışmalar için girişimlerde bulunacağız. Şebeke yenilemeyle ilgili şu anda su bölümü olarak bir projemiz mevcut değil, ancak Turizm Dairesi’nin Antik Liman’da yapacağı düzenleme kapsamında oradaki mevcut su şebekesinin yenilenmesi bizim takibimizde olacak. Vatandaşın parselasyon dediğimiz süreçlerdeki şebekeler bizim takibimizde olacak. Buna ilaveten Bellapais’te okulun oradan manastıra kadar olan caddede tamamlayacağımız projede su alt yapısı değiştirilecek. 

Eklemek istedikleriniz var mı?

Ahmet Arkın: Bu sene kış çok yağışsız geçti. Muhtemelen yazın sui le ilgili sıkıntı yaşayabiliriz. Bu yüzden vatandaşımızdan su patlaklarıyla ilgili bize yardımcı olmalarını ve hemen bildirmelerini istiyoruz. Zaten bu konuda özellikle 60 yaş üstü vatandaşlarımız çok duyarlı. Yolda yürürlerken gezerlerken gördükleri bütün su kaçaklarını fotoğraflayıp bize bildiriyorlar. 

Seryal İnanoğlu: Hem vatandaş hem de çalışanlar duyarlı olmalı. Vatandaşlarımızın ve çalışanlarımızın duyarlı olup bize bütün kaçak, patlak tarzı durumları bildirmeleri gerekiyor ki ne kadar çabuk müdahale edersek bizim için o kadar iyi olur. 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.