Maraş'ta unutulan gerçek...

KKTC III. Cumhurbaşkanı Politik Danışmanı, Kıbrıs İlim Üniversitesi akademisyenlerinden Prof. Dr. (İnş Müh), Doç.Dr. (UA. İliş.) Ata ATUN, Maraş konusunda Express Kıbrıs'a özel değerlendirmede bulundu.

Maraş'ta unutulan gerçek...
08 Ekim 2020 Perşembe 13:31

banner9

KKTC III. Cumhurbaşkanı Politik Danışmanı, Kıbrıs İlim Üniversitesi akademisyenlerinden Prof. Dr. (İnş Müh), Doç.Dr. (UA. İliş.) Ata ATUN, Maraş konusunda Express Kıbrıs'a özel değerlendirmede bulundu.

Atun şunları kaydetti:

Barış Harekâtından günümüze kadar KRY, BM’nin önerdiği adaya barışı getirecek çözüm planlarının tümünü, Kıbrıslı Türklerin yönetimde ortaklığı olacağı nedeni ile reddetmişlerdir. Tek bir hedefleri vardır o da “Kıbrıs adasının sadece Rum egemenliği altında olması ve adanın Rumlar tarafından yönetilmesi. Tüm bu siyasi koşullara ilaveten Başpiskoposun da, Türklerle anlaşma yapacak Rum liderin, Yunan tarihine “Hain” olarak geçeceğine dair bir dini vasiyeti var.

Bu nedenlerden dolayı Kıbrıslı Rumların “Rum egemenliği” dışında bir çözümü kabul etmeleri mümkün değildir.

Maraş’ın açılması Kıbrıs Türkü için bir milattır, şimdiye kadar yürütülen çekingen politikaların yok oluşudur. Bunu önemsizleştirmeye çalışmak art niyetli ve için için öfke barındıran bir yaklaşımdır. Maraş’ta nerenin veya ne kadarlık kısmın açıldığı çok önemli değildir. Önemli olan Maraş’ın açılması yönünde adım atılması, tabuların yıkılması ve 46 yıldır Kıbrıslı Türkleri dikkate almadan BM ve AB’de zorla dayatılan baskıların bir kenara itilmesidir. 

Şunu vurgulamak gerekir ki Maraş Rum toprağı değildir. Maraş Bölgesi Abdullah Paşa, Lala Mustafa Paşa ile Bilal Ağa’nın olmak üzere üç vakıfa ait arazilerden oluşmaktadır ve bunların orijinal Osmanlı, İngiliz tapuları mevcuttur. Bu arazilerin 1900'lü yıllarda İngiliz sömürge yönetimince yasadışı olarak şahıslara devredildiği bilinmektedir. Maraş mülhak vakıf statüsünde olduğu için satılamaz, devredilemez, hibe edilemez. Ki, vakıf mallarının şahıslara devri, hem vakıf yasalarına, hem İngiliz İdaresi yasalarına, hem de Uluslararası yasalara göre yasadışı kabul edilmektedir. Bugün çıkıp da “1974 kütükleri geçerlidir, aksi uluslararası hukuka aykırıdır” diyenlere şunu sormak gerekir: 1974 sonrasında Rum tapulu yerlerin iadesini istiyor ve 46 yıl öncesini baz alıyorken, neden 1974’den 46 yıl öncesini baz alamıyoruz? Tarih Rumların istediği, çıkarlarına uyan noktadan mı başlayıp bitmeli? Veya şunu sorabiliriz; Uluslararası hukukun miadı mı var? Rum mallarında zaman aşımı olmuyor da neden Türk mallarında oluyor?

Özetle Maraş’ın açılması gecikmiş ancak haklı/yerinde/zaruri bir karardır. Türkiye’nin gücünün bu kararda etkili olduğunu görmekteyiz.

Unutulan Gerçek

Maraş’ta sahil boyunda yer alan otellerin tümü ve şehir içindeki bazı otellerin yüzde 50’si, yeni kurulmuş Kıbrıs Cumhuriyetini kalkındırmak için Dünya Bankası ve IMF tarafından KC’ne verilen hibe ve kredilerle yapıldı. Bu kredinin yüzde 30’unun kurucu ortak olan Kıbrıslı Türklere verilmesi gerekiyordu.

Makarios Hükümeti bu paraları Rum yatırımcılara 20 yıl vade ve yüzde sıfır faiz ile verdi. Yani bu otellerin hepsinde Kıbrıslı Türklerin gasp edilmiş hakları bulunmakta. Ayrıca CIA 14 yılda 28 milyon Dolar hibe vermiştir, adada komünizmin yayılmaması için..."


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.