'Deri Kalkan' İslam Eserleri Müzesi’nde sergileniyor

'Deri Kalkan' İslam Eserleri Müzesi’nde sergileniyor
04 Eylül 2020 Cuma 16:20

banner9

Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Talip Atalay, Lefke Piri Paşa Camisindeki iki adet “Deri Kalkan” ile ilgili bazı basın yayın organlarında yer alan iddilar hakkında açıklama yaptı.

Atalay, “ ‘Deri Kalkan’ uçmamış, sırra kadem basmamış, nesilden nesile aktarılması için uzmanlarca onarılmış, koruma altına alınmış, Vakıflar İdaresi Türk-İslam Eserleri Müzesi’nde sergilenmektedir” dedi.

Atalay, yazılı açıklamasında, halkımızı yanıltıcı, Başkanlığı da dahil bazı kurumları zan altında bırakan ifadeler yayınlandığını belirterek, yanlış bilgileri düzeltmeye ihtiyaç duyduklarını kaydetti ve şu açıklamayı yaptı:

“Din İşleri Başkanlığının yapmış olduğu rutin denetimler kapsamında 2009 yılında söz konusu tarihi niteliğe sahip iki adet deri kalkanın Lefke Pir Paşa Camisinde korumasız ve bakımsız olduğunu tespit ettik. Başkanlığımızın asli görevlerinden biri camilerin bakımı, onarımı, yapımı ve içindeki müştemilatı korumaktır. Dolayısıyla tarihi niteliğe haiz deri kalkanların bakımsız ve her türlü tehlikeye açık olması nedeniyle emniyete alınması için gerekli işlemler başlatılmıştır.

Başkanlığımızın uhdesinde bulunan tarihi nitelikli eserlerin ülkemizde açılması planlanan Vakıflar İdaresi’ne bağlı Türk-İslam Eserleri Müzesinde sergilenmesi planlanmış, bu nitelikte objeleri seçmek, restorasyon ve konservasyonlarını yaptırmak amacıyla da T.C. Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü, Ankara Vakıf Eserleri Müzesi yetkililerini Ülkemize davet ederek, onlarla yerinde incelemeler ve bir dizi görüşmeler yapılmıştır.

Ankara Vakıf Eserleri Müzesi uzmanları, Ülkemiz camilerinden toplanan objeler arasından, söz konusu 2 adet “Deri Kalkan”ın da bulunduğu tarihi niteliği olan kıymetli 22 parça obje belirlemiştir. Bu eserler, gerekli konservasyon işlemlerinin yapılması için Vakıflar Örgütü ve Din işleri Dairesi Yönetim Kurulu Başkanlığının 04 Ocak 2011 tarihli ve K/28/2011 sayılı kararı gereğince 09.09.2011 tarihinde Ankara Vakıf Eserleri Müzesi Konservasyon Atölyesine teslim edilmiştir.

Ankara Vakıf Eserleri Müzesi Atölyesinde konservasyon çalışmaları tamamlanan tarihi objeler 13 Mart 2012 tarihinde, Vakıflar İdaresi ve Din İşleri Temsilcilerine teslim edilmiştir.

Söz konusu 22 parça eser, 23 Mart 2013 tarihinde Selimiye Camii yanında bulunan Vakıflar İdaresi Türk-İslam Eserleri Müzesi’nde halkımızın ve turistlerin ziyaretine açılmıştır.

Türk-İslam Eserleri Müzesinde sergilenen bizim envanterimizde kayıtlı bulunan, 09 Mart 2012 tarihli K77/2012 sayılı Vakıflar Örgütü ve Din İşleri Dairesi Yönetim Kurulu’nca Vakıflar İdaresi’ne ulaştırılması kararı doğrultusunda, objelerin teslim alındığı 13 Mart 2012 tarihi itibarıyla Vakıflar İdaresi’ne teslim edilen tarihi değere haiz malzemeler ilgili müzede hem uygun koşullarda korunmakta hem de periyodik olarak uzmanlarca bakımları yapılmaktadır.

Bahse konu Deri Kalkan (Savaş Kolluğu) da, diğer eserlerle birlikte halen bu müzede sergilenmektedir. 

Görüldüğü üzere “Deri Kalkan” uçmamış, sırra kadem basmamış, nesilden nesile aktarılması için uzmanlarca onarılmış, koruma altına alınmış, Vakıflar İdaresi Türk-İslam Eserleri Müzesi’nde sergilenmektedir.

Hal böyle iken haberciliğin etik kodlarını göz ardı ederek, haberin özneleriyle görüşülmeden yapılan bu haberi maksatlı bulduğumuzu halkımızın dikkatine getirmek isteriz. Lefke Turizm Derneğinin tarihi ve kültürel mirasımıza göstermiş olduğu hassasiyet bizleri de ziyadesiyle memnun etmiştir. Ancak gönül arzu ederdi ki; keşke bize yönelik suçlayıcı unsurlar da içeren böyle bir açıklama yapmadan önce Başkanlığımızla irtibata geçilseydi, bu hassasiyet yerini tam olarak bulur ve daha anlamlı olurdu. 

Özetle belirtmek isteriz ki, yukarıda da izah edildiği üzere, söz konusu Deri Kalkan, diğer eserlerimizle birlikte en uygun şartlarda ve uzman bakımında Lefkoşa’da adı geçen müzede sergilenmektedir. İsteyen herkesin ziyaret etmesi her zaman mümkündür.”


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.