Twitter'in kapatılma riski arttı

Twitter'ın son günlerde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin bazı paylaşımlarına kısıtlama getirmesi, sosyal medya platformlarının ‘engelleyici’ tutumlarını yeniden tartışmaya açtı. Yeni medya ve siyaset arasındaki ‘gerilimli hattı’, Dijital iletişim yazarı Ussal Şahbaz, Sputnik’e değerlendirdi.

Twitter'in kapatılma riski arttı
08 Şubat 2021 Pazartesi 18:04

banner9

Tartışmaların özellikle Twitter üzerinden çıktığını hatırlatan Şahbaz, bu platformun ‘herkesin birbiriyle iletişim kurması’ ve ‘ana akım medyaya alternatif olması’ üzerinden iki fonksiyonunun olduğunu belirtti.

Siyasetçi ve sanatçı gibi topluma mal olmuş kişilerin, sosyal medya üzerinden doğrudan kendi takipçilerine seslenmeyi, böylece mesajlarını iletirken hız kazanmayı ve interaktif olmayı tercih ettiklerini kaydetti. Şahbaz, son dönemde bunun en güzel örneklerinden birinin ise Twitter tarafından bütün hesapları kapatılan eski ABD Başkanı Donald Trump olduğunu söyledi:

'İfade özgürlüğüne aykırı’

Ancak Trump’ın hesabının kapatılmasını doğru bulmadığını aktaran Şahbaz, “Bu ifade özgürlüğüne aykırıdır. Ayrıca bir yargı kararı veyahut bir idari karara dayanmayan, demokratik meşruiyeti olmayan bir karardır” dedi.

Ortada biraz “gücü gücüne yetene meselesi” olduğunu ifade eden Şahbaz, “Belli seslerin özel şirketler tarafından kısılmasının doğru olduğunu düşünmüyorum. Devletler elbette hukuka uygun bir şekilde, bir suçun önlenmesi için bazı sesleri kısabilirler ama bunların yargı kararıyla olması gerekir. Demokrasinin temeli de bunu gerektirir” diye konuştu.

‘Bir-iki kişinin tavsiyesi ile karar alıyorlar’

Soylu ve Bahçeli olayını ise “Silikon Vadisi’nde şirketlerin, Türkiye’ye dışarıdan bakmalarının sonucu” olarak değerlendiren Şahbaz, şunları ifade etti:

‘İyi bir diyalog kurulsa ortak zemin bulunabilir’

Öte yandan Türkiye’nin ‘temsilci atama’ talebine yanıt vermeyen Twitter’a reklam yasağı uygulanmaya başlandı. Bir sonraki adım ise bant genişliğinin daraltılması olacak. Peki, Twitter, bu konuda adım atmazsa Türkiye’de kapatılır mı? Şahbaz, “Maalesef, Türkiye’de, Twitter’ın kapatılma riskinin arttığını düşünüyorum” dedi ve şunları ekledi:

“Twitter, Türkiye’de çok önemli bir iletişim aracı haline geldi. Özellikle ana akım medya, toplumun taleplerini artık karşılamadığı için birçok kişi haber kaynağı olarak Twitter’ı kullanıyor. Dolayısıyla Twitter’ın kapanması Türkiye’de toplumsal diyalog ve iletişim açısından büyük bir kayıp olur. Ancak ne yazık ki Twitter’ın umursamazlığı ve karşılıklı restleşmeler nedeniyle kapatılma noktasına doğru gittiğini görüyoruz. Bu tip sorunların diyalogla çözülmesi gerekir. İyi bir diyalog kurulsa ortak zemin bulunabilir. Ancak iki taraf da o noktada değil gibi görünüyor.”


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.