KKTC’ DEKİ TİCARİ BANKALARIN PERFORMANSLARINA İLİŞKİN DEĞERLENDİRMELER

KKTC’ DEKİ TİCARİ BANKALARIN PERFORMANSLARINA İLİŞKİN DEĞERLENDİRMELER
18 Kasım 2020 Çarşamba 17:33

banner9

Kıbrıs İlim Üniversitesi (KİÜ); İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Osman Aziz ALTAY, KKTC’ deki Ticari Bankaların 2009 – 2017 yılları arasındaki performanslarına yönelik analizlerine değindi.

Yapılan çalışma, 2009-2017 döneminde KKTC’deki Ticari Bankaların Performans Analizi geniş bir spektrum çerçevesinde verimlilik, likidite, karlılık, varlık yapısı ve kalitesi, döviz pozisyonu, kaldıraç düzeyi, sermaye yeterliliği ve büyüme hızını irdelemek suretiyle değerlendirilmiştir.
ALTAY: “Çalışmamın amacı, oran analizleri kullanarak, KKTC’deki bankaların 9 yıllık zaman diliminde sergiledikleri performansı genel hatlarıyla saptamak ve ortaya koymaktır. Çalışmamın sadece dokuz yıllık bir dönemle sınırlı tutulmasının nedeni, seçilmiş olan bankalarda sürekli bilgi mevcudiyetini sağlamak ve makul sürede sonuç elde etmektir. KKTC’deki ticari bankaların toplam mevcudu 20 adet olup bu çalışmada örneklem büyüklüğü 8 bankadan oluşmaktadır. KKTC’de benzer çalışmalara rastlanmamakla birlikte dünyada ve Türkiye’de benzerlerine rastlanmıştır ancak bazı makaleler performans analizi başlığını kullanmakla birlikte sadece karlılığı veya sermaye yeterliliğini ölçmüştür. Örneklem bankaların aktif büyüklüklerini de dikkate alarak oluşturulduğundan küçük, orta ve büyük ölçekli bankaların dengeli temsiliyeti sağlanmıştır. Genel performans değerlendirmesi yaptığım bu çalışmadaki analizlerin sonucunda, bankalarda artış gösteren finansal risk (kaldıraç) ve net kar artış hızında yavaşlama haricinde diğer tüm performans kıstaslarında, olumlu gelişmeler tespit edilmiştir. Önümüzdeki dönemlerde bankaların yabancı kaynakların artışından ortaya çıkan finansal risklerini daha fazla artırmamaları, bu hususta temkinli olmaları ve aynı zamanda da karlılık artış hızlarını korumaya çalışmaları yerinde olacaktır.” Sözleriyle dikkat çekti.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.