Oruç Reis için yeni NAVTEX ilan edildi

Son dakika haberine göre, Doğu Akdeniz'de yeni bir NAVTEX ilan edildi. Oruç Reis Rodos Adası'nın güneyinde 4 Kasım'a kadar görev yapacak.

Oruç Reis için yeni NAVTEX ilan edildi
25 Ekim 2020 Pazar 01:39

banner9

Doğu Akdeniz'de yeni bir NAVTEX ilan edildi. Oruç Reis Rodos Adası'nın güneyinde 4 Kasım'a kadar görev yapacak.

Peki bu ne anlama geliyor?

Türkiye 27-28-29 Ekim tarihlerini kapsayacak şekilde atış eğitimi Navtex'i yayımlandı. Ancak o duyuru NATO Savunma Bakanları toplantısında "Milli gün Navtex'leri" geri çekildikten hemen sonra geldi. Yunanistan tepkili. Atina Navtex için provokasyon derken, Ankara "Ege'de değil, Akdeniz'de ve kendi karasularımızda" değerlendirmesini yapıyor.

Navtex gerginliği tam bitti derken tekrar başladı. Türkiye ve Yunanistan milli günlere ait Navtex'leri NATO'da verilen ortak kararla iyi niyet göstergesi için geri çekmişti. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da Türkiye ve Yunanistan'ın Navtex'i geri çekme konusunda anlaştığını duyurdu.

NATO TOPLANTISI SONRASI TÜRKİYE'DEN YENİ DUYURU

NATO Savunma Bakanları toplantısında açıklanan kararın hemen akabinde, yalnızca 3 saat sonra Türkiye'den yeni bir Navtex ilanı geldi. 27-28-29 Ekim tarihlerinde Akdeniz'de atış eğitimi yapılacağı duyuruldu.

ATİNA PROTESTO NOTASI İLETTİ

İki ülkenin milli günlerde yapılacak Navtex'leri geri çekmesinden hemen sonra gelen bu yeni Navtex'e, Yunanistan sert tepki gösterdi, Türkiye'yi provokasyonla suçladı. Yunanistan'ın Ankara Büyükelçisi, Dışişleri Bakanlığı'na ülkesi adına protesto notası iletti.

ANKARA'DAN ATİNA'NIN "PROVOKASYON" TEPKİSİNE YANIT

Peki, Ankara ne diyor? İki ülke karşılıklı Navtex kararını geri almışken bu adım neden atıldı? CNN TÜRK'e konuşan güvenlik kaynakları, iki Navtex'in konu ve alanı birbirinden bağımsız ifadelerini klullanıyor. Geri çekilen Navtex'in Ege Denizi için olduğunu ancak son Navtex'in Doğu Akdeniz'de ve Türk karasularını kapsayacak şekilde duyurulduğunu ifade ediyor. Yunanistan tepki gösterse de iki Navtex Ankara'nın gözünde farklı kapsamda mesajı veriliyor.

Türkiye ve Yunanistan istikşafi görüşmelerin arifesindeyken, Yunanistan güven artırıcı önlemler toplantılarında alınan karara rağmen 29 Ekim'de yani Türkiye'nin milli gününde Navtex yayımlamıştı. Türkiye de bu Navtex'e mütekabiliyet esasına uygun yanıt vermiş ve Yunanistan'ın milli günü olan 28 Ekim'de Navtex yayınlamıştı.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.