Beyrut’taki patlamayla ilgili yeni gelişmeler

Beyrut’taki patlamayla ilgili yeni gelişmeler
04 Ağustos 2020 Salı 23:50

banner9

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta eski Başbakan Saad el-Hariri’nin evi yakınlarında büyük bir patlama meydana geldi.

Başkent Beyrut’ta meydana gelen patlamanın ardından yoğun duman tabakası gök yüzüne yükseldi.

Güvenlik güçleri patlamanın malzeme depolarını da içine alan liman yakınında meydana geldiğini belirtti. Beyrut’taki patlama KKTC’de de hissedildi.

Eski Başbakan Saad el-Hariri’nin evi yakınlarında meydana gelen patlamada ilk belirlemelere göre, Hariri’nin evinde ve çevre binalarda büyük hasar oluştu.

Patlama nedeniyle hükümet binası ve Muhammed el-Emin Camisi’nde büyük hasar oluştu.

Öte yandan Lübnan resmi ajansı LNA, Beyrut Limanı’nda patlayıcıların bulunduğu bir depoda yangın çıktığını duyurdu.

Çevrede şiddetli patlama sesleri duyulduğu kaydedildi.

Patlamanın etkisiyle 3 katlı bir binanın yıkıldığı, enkaz altında hala insanların olduğu belirtildi.

Gözyaşlarına hakim olamayan Beyrut Valisi Mervan Abbud, limandaki patlamayı Hiroşima ve Nagazaki’ye benzetti.

Lübnan Emniyet Genel Müdürü, olayın, daha önce el konulan patlayıcıların tutulduğu bir depoda meydana geldiğini söyledi.

25 kişi öldü, 2 bin 200 kişi yaralandı

Lübnan Sağlık Bakanlığından patlamaya ilişkin yapılan açıklamada, 25 kişinin hayatını kaybettiği, 2 bin 200 kişi yaralandığı duyuruldu.

Ketaib Partisi Genel Sekreteri öldü

Bu arada Hristiyan Ketaib Partisi Genel Sekreteri Nizar Necaryan patlamada hayatını kaybetti.

Patlamanın BM Uluslararası Lübnan Mahkemesi’nin eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri suikastı davasında kararını açıklamasına günler kala gerçekleşmesi dikkati cekiyor. BM Uluslararası Lübnan Mahkemesinin, Hariri suikastı davasında kararını 7 Ağustos’ta açıklayacağı duyurulmuştu.

Kazakistan’ın Beyrut Büyükelçisi yaralandı

Kazakistan’ın Beyrut Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada da, patlamada Kazakistan’ın Beyrut Büyükelçisi Yerzhan Kalekenov’un yaralandığı, büyükelçilik binasında da hasar oluştuğu bildirildi.

Lübnan Kızılhaçı: Yüzlerce yaralı var

Lübnan Kızılhaç Örgütü, başkent Beyrut’ta meydana gelen patlama nedeniyle yüzlerce kişinin yaralandığını duyurdu.

Kızılhaç Örgütü yetkililerinden Georges Kettaneh, yaptığı açıklamada, patlama nedeniyle yüzlerce kişinin yaralandığını belirtti. Patlamada ölülerin de olduğunu aktaran Kettaneh, sayı hakkında herhangi bir detay vermedi.

Öte yandan Lübnan Kızılhaç Örgütü, twitter hesabı üzerinden yayınladığı açıklamada, kendi bünyesinde ve ülkenin farklı bölgelerinde bulunan tüm ambulansların Beyrut’ta gönderildiği bilgisini paylaştı.

Lübnan Hizbullahı: Silah depolarımızın hedef alındığı iddiası gerçek dışıdır

Lübnan Hizbullah’ı başkent Beyrut’taki patlamanın kaynağının, İsrail tarafından kendilerine ait silah depolarına yönelik gerçekleştirilen bir saldırı olduğu iddiasını yalanladı.

Hizbullah’a yakın kaynaklar ülkenin yerel medyasına yaptığı açıklamada, Beyrut’taki patlamanın, kendilerine ait silah depolarında meydana geldiği ve saldırının İsrail tarafından gerçekleştirildiği yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

‘2 Türk vatandaşı hafif şekilde yaralandı’

TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Beyrut’ta meydana gelen patlama nedeniyle Lübnan halkına başsağlığı dileyerek “En büyük temennimiz, can kaybının artmaması. Lübnanlı kardeşlerimize her türlü desteğe hazırız.” ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta meydana gelen patlamaya ilişkin Twitter hesabından Türkçe, Arapça ve İngilizce yaptığı paylaşımda, şunları kaydetti:

“Beyrut Limanı’nda meydana gelen patlamada hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, dost ve kardeş Lübnan halkına başsağlığı diliyorum. En büyük temennimiz, can kaybının artmaması. Lübnanlı kardeşlerimize her türlü desteğe hazırız.”

Çavuşoğlu, Twitter’dan yaptığı açıklamada ayrıca, “Lübnan’daki patlamada iki vatandaşımız hafif şekilde yaralandı. Durumları iyi. Acil şifa diliyorum.” dedi.

Türkiye’nin Beyrut Büyükelçiliğinin acil durum hatlarının numaralarını da paylaşan Çavuşoğlu, “Büyükelçiliğimiz acil durum hatları (+961 3 944 904, +961 70 622 012) ve Konsolosluk Çağrı Merkezimiz (+90 312 292 2929) 7/24 vatandaşlarımızın hizmetindedir.” ifadelerini kullandı.

TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay’dan Lübnan’a taziye mesajı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta patlayıcı maddelerin bulunduğu bir depoda meydana gelen patlamaya ilişkin, “Lübnan halkının acılarını paylaşıyoruz. Türkiye olarak her zaman yardıma hazırız.” ifadesini kullandı.

Oktay, Beyrut’taki patlamada hayatını kaybedenler için sosyal medya hesabından taziye mesajı paylaştı.

Patlamada yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet dileyen Fuat Oktay, mesajında, “Kardeş ülke Lübnan halkına başsağlığı diliyorum. ??Lübnan halkının acılarını paylaşıyoruz. Türkiye olarak her zaman yardıma hazırız.” ifadesine yer verdi.

AK Parti Sözcüsü Çelik: Kardeş Lübnan halkının ve Beyrutluların yanındayız

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta meydana gelen patlamaya ilişkin Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, şunları kaydetti:

“Kardeş Lübnan halkının ve Beyrutluların yanındayız. Beyrut’ta meydana gelen patlamada hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet dileriz. Enkaz altında kalanların sağ salim kurtulmasını diliyoruz. Lübnan’ın kardeşi Türkiye bu zor günde kardeşlerinin yanındadır.”


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.