“Aşının önemi çok büyük”

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, pandemi gölgesinde geçen 2020 yılını, belediye olarak neler yaptıklarını, Girne’nin pandemi döneminde diğer bölgelerden hangi noktalarda ayrıştığını ve 2021 yılında gerçekleştimeyi planladıkları projeleri Express Gazetesi için değerlendirdi.

“Aşının önemi çok büyük”
22 Şubat 2021 Pazartesi 20:38

banner9

Röportaj: 

Özden Itır Kutlu Emregül

Hiç şüphesiz 2020 yılının en önemli olayı pandemiydi. Tüm dünyayı ve Türkiye’yi etkisi altına alan salgının etkileri ülkemizde de kendini ciddi şekilde gösterdi. Salgınla birlikte sosyal yaşam, çalışma hayatı ve sağlık sisteminde ciddi değişimler yaşanırken bu dönemde en yoğun mesai yapan kurumlardan biri de belediyeler oldu. Girne Belediyesi, pandemi döneminde yaptığı çalışmalar ve sosyal belediyeciliğe verdiği önemle bu zor sürecin aşılmasında önemli kararlara imza attı. Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, pandemi gölgesinde geçen 2020 yılını, 2021 yılında gerçekleştimeyi planladıkları projeleri Express Gazetesi için değerlendirdi.

Girne’de pandemi dönemi

Tüm dünyada olduğu gibi KKTC’nin de salgından nasibini aldığını ve böylesi bir dönemde gerek şehir gerekse ülke yönetiminde bulunanların bu süreçte yöneticilik yapmasının zor olduğunu dile getiren Başkan Güngördü, Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı genelgeler,  Sağlık Üst Kurulu’nun aldığı kararlar çerçevesinde zaman zaman şehirdeki iş yerlerinin kapanmış olması veya zaman sınırlaması içerisinde bulunmasının da kendileri için oldukça önemli olduğunu söyledi. Girne’de öğrenci sayısının minimum düzeyde olması ve hemen hemen hiç turistin olmamasının bölgedeki otel ve diğer işletmeler açısından büyük bir olumsuzluk olduğunu söyleyen Güngördü sözlerine şu şekilde devam etti: “Girne’de daha çok oteller, restoranlar, kafeler, barlar var ve bunları ağırlıklı olarak turistler ve öğrenciler kullanır. Bu dönemde tabii ki bu olanaklar ortadan kalktı. Dolayısıyla esnafın durumu gündeme geldi. Dükkanını açtığı halde hiçbir ticari hareket olmadan yani tabiri caizse siftah yapmadan işyerini kapatan esnaf var. 

Bu önemli bir süreç. Buna bağlı olarak işsiz sayısında ciddi bir çoğalma var ve bu işsiz sayısına parelel olarak da dezavantajlı aileler dediğimiz ailelerde hızlı bir artış oldu. Bu noktada normal belediye hizmetlerinin yanında sosyal belediyeceliğin ön plana çıktığı yeni bazı çalışmalara girmek zorunda kaldık.”

“Sosyal belediyecilik 

ön plana çıktı”

Ülkemizde covid ile ilgili hareketli günlerin başladığı 10-11 Mart 2020 tarihleri itibariyle kapanmaların yaşandığını belirten Başkan Güngördü, kendilerine bu tarihten itibaren sosyal belediyeciliğin daha önemli olacağı programlar ve hedefler koyduklarını, normal ve rutin belediye hizmetlerinin yanında sosyal belediyeciliğin ön plana çıktığı, yardımlaşma duygusunun daha çok olduğu, belediyelerin vatandaşa daha çok dokunması gerektiği sosyal yöntem süreci içerisine girdiklerini ifade etti. 

Güngördü, bu dönemde yapılan çalışmaları şu şekilde anlattı: 

“Bu süreçte belediyemiz tarafından 12 bin adet gıda paketi dağıtıldı. Yaklaşık 200 kişiye ilaçlarının takviyesi yapıldı ve çalışmalarımız halen devam etmekle birlikte devletin o dönem bize yapmış olduğu yüzde 25’lik bir kesinti söz konusu. 

Bu kesintiler daha sonra bize iade edildi ancak, bizim Mart-Nisan-Mayıs-Haziran aylarını kapsayan süreçte gerek şehirde  gerekse özellikle feribot limanında iniş yapan yolcu, araç ve tırların dezenfekte edilmesi, ilaçlanması için ortaya koyduğumuz çaba gerçekten çok büyük bir çabadır. 

Bunların belediye açısından ek bir mali boyutu var. Devlet bu dönemde  bize yüzde 25’lik kesintiyi yaptı ve sonra iade etti.”

Belediye bütçesi

2020 yılından 2021 yılına geçişle birlikte ilk aylarda belediye açısından en önemli konunun bütçe olduğunu vurgulayan ve pandeminin belediye bütçesinde yaptığı eksi bir davanış şekli olduğunu söyleyen Güngördü, esnafın vergilerini ödemekte sıkıntı çektiğini, otel gecelemelerinin sıfıra indiğini, öğrencilerin şehre olan katkılarının sıfıra indiğini, otel gecelemelerinden olan otel meslek vergilerinin de şu anda sıfır düzeyde olduğunu belirtti. Buna karşın çalışmaların aksamadan devam ettiğini, temizlik hizmetlerinin hiçbir zaman aksatılmadığını, suda meydana gelen arızaların hiçbir zaman ertelenmediğini, yolların süpürülmesinin, park-bahçelerin bakımının yapılmasının devam ettiğini ve özellikle yeni liman dediğimiz feribot limanındaki çalışmaların aralıksız sürdürüldüğünü belirtti. Girne Belediyesi bu süreçte iş yeri denetimlerini de ihmal etmedi. 15 Ekim-15 Kasım 2020 arasını kapsayan süreçte toplam 800 iş yeri denetlendi. 

“Gelirlerimizde ek düzenlemelere ihtiyaç var”

Bu kadar özverili bir çalışma içerisinde iken 2020 yılından 2021 yılına geçişte devlet bütçesinden alınacak katkının düşürüleceği bilgisinin kendilerine geldiğini ifade eden Başkan Güngördü konuyla ilgili serzenişlerini şu şekilde dile gtirdi: “2020’den 2021’e geçerken devlet bütçesinden belediyelere aktarılacak payın 0.50 civarında olduğu söylenmektedir. Biliyorsunuz yerel gelirlerin 9,25’i belediyelere aktarılır yüzde olarak. Ancak bu dönemde devlet yerel gelirlerden gelir toplayamayacağını ön görerek belediyelere bir katkı yapamayacağını söyledi. Bugünlerde tartışma konusu olan mevcut emlak vergilerine bir miktar daha düzenleme yaparak, zam yaparak yani kısacası gülünç durumda olan emlak vergisinin daha güncel hale gelmesi için olan çabamızla Belediyeler Birliği’nin çabası da Maliye Bakanlığı tarafından olumlu görülmekle beraber birtakım kesimler tarafından da olumsuz olarak değerlendirilmektedir. Kıbrıs Rum kesiminde emlak vergisi olarak standart bir evin emlak vergisi 800 Euro’dur. 800 Euro’luk bir evin emlak vergisi bizim verilerimize göre yıllık 5,5 milyondur. Bizde standart bir evin emlak vergisi 200 TL’yi geçmemektedir. Bu da bu konudaki emlak vergisi yasasının ne kadar geri kaldığını bize göstermektedir. Halbuki bu oran her yıl hayat pahalılığı oranında güncellense bu sorun ortadan kalkacaktır. Yani pandemi ile boğuşurken belediyelerin güçlü olabilmesi için ve vatandaşa daha ciddi dokunabilmesi için gelirlerimizde ek düzenlemelere ihtiyaç vardır. Bu bizim için önemlidir. Bu, hep beraber paylaşmamız gereken bir sorumluluktur. Bu sorumluluk sadece hükümetin sorumluluğu değil, belediyelerin de bu noktada sorumlulukları vardır. Bu sorumluluklarımız içerisinde gelirlerimizi toplamak, tahsilata önem vermek topladığımız gelirlerle de en iyi şekilde vatandaşa hizmet etmektir diye düşünüyorum.”

Aşının önemi

Başkan Güngördü, yaşanan tüm bu zorulukların ve pandemi döneminin aşı ile aşılacağına inandığını belirterek bir belediye başkanı olarak, başta sağlık çalışanları olmak üzere belediye çalışanları ve çarşıdaki yeme içme sektöründe hizmet veren iş yeri sahipleri ve çalışanlarının da ivedi şekilde aşılanması gerektiğini düşündüğünü söyledi ve aşılama sürecinin hızlandırılmasıyla Girne’de şehri terk eden öğrencilerin de dönüş yapabileceğini ifade etti. 

“Şehir halkını korumak için önemli işlere imza attığımıza inanıyorum” 

Başkan Güngördü, Girne’nin koronavirüs döneminde diğer bölgelerden hangi noktalarda ayrıştığı konusuna da değindi. Girne’den bu dönemde çok büyük bir çıkış yaşandığını, gerek turizm tesislerinde konaklayanların gerekse otel ve casinoların kapanmasıyla burada yerleşik olmayan bireylerin ve öğrencilerin çıkış yaptığını söyleyen Güngördü, pandemi döneminde belediye meclisinin de katkılarıyla önemli kararlara imza attıklarını ifade etti ve şu şekilde konuştu: “Civar beldelerde bir salgın olduğu zaman şehre girişlerin yasaklanmasını talep eden ilk belediye biziz. Şehrin giriş çıkış noktalarında kontrol noktaları oluşturulması gerektiğine inananlar bizdik ve böyle bir karar aldık, bunu da hükümetle iş birliği içinde yaptık. Maske kullanımı konusunda da ilk tavır alan belediyelerinden biri biziz. Kamusal alanlarda ve kamu binalarında iş takibine gelenlerin mutlaka maskeli olması gerektiği konusu üzerinde durduk. Paket servislerle ilgili düzenleme gündeme geldiği zaman küçük esnafın paket servisi yapması gerektiğinin altını biz çizdik ve bu konuda hükümetle hem fikir olduk. Girne Belediyesi bünyesinden bütün personelin bir rotasyon dahilinde, risklere rağmen kendilerine verilen görevi en iyi şekilde yerine getirdiğine inanıyorum. Bu dönemde bir gıda paketini ulaştırmak bile bir risktir veya bir yaşlı abimize/ablamıza ilacını temin etmek ve ona ulaştırmak da bir risktir. Bütün bunlara ragmen her türlü dezenfekte işlemi yapıldı. Bankaların önlerine dezenfekte cihazlarını biz koyduk. Bunların çok uzun üure ilaçlarının takviyelerini biz yaptık. Ancak nispeten açılımlar başlayınca ve bankalar hizmet vermeye başladıktan sonra biz bunları yavaş yavaş banklara devrettik. Bunlar da bizim için önemlidir. Çünkü bankamatikleri de pek çok insan kullanır ve parmaklarımızla dokunduğumuz bu sistemde bir önceki uygulayıcı ile bir sonraki arasındaki o bağın sağlık açısından doğru oluşturulması gerekirdi. Dolayısıyla bu dönemde de belediye ve belediye meclisi olarak  şehir halkını korumak için önemli işlere imza attığımıza inanıyorum.” 

“Girne’de nüfus konusu hep tartışmalıdır”

e-belediyecilik

Pandemi dönemi bizlere e-belediyeciliğin de ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösteren bir süreç oldu. Bu konuda Girne Belediyesi’nin de neler yaptığını Başkan Güngördü’ye sorduk. Bu konuda bir alt yapı çalışmalarının olduğunu ancak henüz sonuçlanmadığını dile getiren Güngördü, bunun yanı sıra bankalardan ödeme kolaylığı, bankamatiklerden ödeme kolaylığı ve şehrin belirli merkezlerinde ön ödemeli su sayaçlarının bulundurulması gibi konulara da önem verdiklerini belirtti ve vatandaşların bu dönemde bölgelerinde bulunan ödeme noktalarına giderek su alabildiklerini ve vergilerini ödeyebildiklerini vuguladı. 

Güngördü; “Adrese dayalı mekan sistemi dediğimiz, İç İşleri Bakanlığı tarafından yürütülen, hangi parselde hangi ev var, bu konutta yaşayan kişi sayısı, konuttaki daire sayısı gibi verileri barındıran bir proje var. Girne Belediyesi, birkaç belediye ile birlikte bu çalışmayı tamamlayan büyük belediyelerden biridir. Bu çok önemlidir. Bu sistem yerine oturduğunda ve devletin sistemi ile entegre olduğu zaman ölenlerin kayıttan düşürülmesi, yeni doğanların kayda alınması ile ilgili olarak nüfus konusunda önemli bir mesafe kaydedilecek. E-belediyecilik nüfus sayımı konusunu da gündeme getirir. Dolayısıyla artık bütün çağdaş ülkelerde olduğu gibi insanlar evlerine kapatılmadan nüfusu sayma yani belirleme imkanımız olacak. Bu bizim için çok önemlidir” şeklinde konuştu. 

“Girne’de nüfus konusu hep tartışmalıdır”

Nüfus konusunun önemini vugulayan ve Girne’de nüfus konusunun her zaman tartışmalı olduğunu dile getiren Güngördü, kent nüfusunun 33.200 olduğu söylemlerinin bulunduğunu ancak 10 yıl önce yapılan nüfus sayımlarının baz alındığını, Girne’de yeni bir sayım yapıldığı tadirde bu rakamaın 65-70 binleri bulacağının altını çizdi. Belediye kadrolarının oluşturulması ve belediyede çalıştırılacak personel sayısının nüfusla orantılı olduğu için çok önemli olduğuna değinen Güngördü; “Nüfusu x olan bir belediye 100 kişi çalıştırabillir, nüfusu y olan bir belediye 200 kişi çalıştırabilir ve bu bizim için önemli bir adımdır. Daha önce de söylediğim gibi yerel gelirlerden yüzde 9.25 merkezi hükümet tarafından belediyelere aktarılır. Bu yasal bir zorunluluktur ve bu nüfus esasına göre aktarılır. Yani bugün Girne’de 33 bin kişi yaşar derseniz devletten alacağınız para 5 TL’dir, 65 bin kişi yaşarsa bu 10 TL’ye yani 2 katına çıkacak. Dolayısıyla bu da şehirde verdiğimiz hizmetin kalitesini artıracaktır. Bu bizim için önemlidir. Şehirdeki insanların yüzlerinin gülebilmesi için bu nüfusun gerçekten ciddi bir şekilde belirlenmesi lazım. Yeni hükümetten en büyük beklentilerimizden bir tanesi çeşitli beklentilerimiz yanında Girne nüfusunun yeniden belirlenmesidir. Genel anlamda da tabii KKTC’nin nüfusunun belirlenmesidir.” 

“Bu merkezden güzel bir ışık saçılacak, şehri bu güzel ışık saracak ve insanlar burada mutlu olacak”

Girne Belediyesi, 2020 yılını bitirmeye sayılı günler kala eski belediye binasında yer alan merkezde, çocuk, genç, yaşlı ve engelli olmak üzere tüm halka, kültürden sanata, teknolojiden spora çeşitli kurs ve aktivitelerin sunulduğu Sosyal Yaşam Merkezini hizmete açtı. Belediyeler arasında bu kadar kapsamlı bir merkezi faaliyete geçirerek de aslında bir ilke imza attı. Bununla ilgili düşüncelerini sorduğumuz Başkan Güngördü, yeni hizmet binasına taşındıkları zaman eski belediye binasının ne olacağı konusunun çok tartışıldığını söyleyerek sözlerine başladı. Bundan 2,5 yıl öncesinde Danışma ve Destek Merkezi’ni açtıklarını ve bugüne kadar 100 kişinin (birey/aile) kendilerinden psikolojik destek hizmeti aldığını, yöresel olarak bakıldığında belki de devletin bile Girne’de 100 kişiye ulaşamadığını ama Girne Belediyesi olarak bunu başardıklarını ve KKTC’de danışma ve destek merkezi olan tek belediye olduklarını belirten Güngördü sözlerine şu şekilde devam etti: “Danışma ve Destek Merkezi’ne olan ilgi, yaşanan pandemi süreci, şehirdeki yapının değişmiş olması, şehirde dezavantajlı insanların çoğalması…Tüm bunları saydığımız zaman belediyenin bir adım atması gerekirdi ve biz bu adımı attık. Bu eski belediye binamızı üretim merkezi haline getirmek için yola çıktık. Danışma ve destek merkezimizi de buraya taşıdık. Zeytin Masa’nın önemli bir ayağını burada oluşturduk. Alo 185 dediğimiz çözüm masasını buraya oluşturduk ve tabii ki üretime yönelik dikiş nakış kursları, bilgisayar kursları, İngilizce ve Türkçe kursu, dans atölyeleri, resim atölyesi, çocuklara yönelik her türlü etkinliğin olabileceği bir merkez olarak eski belediye binamızı hizmete açtık. Üretim olmadan yaşamın devam etmeyeceği bilincindeyiz. Bu sıkıntılı dönemlerde insanların bu gibi işlerle meşgul olması da sosyal belediyeciliğin başka bir noktası, başka bir açılımıdır diye belirtmek isterim. Ben inanıyorum ki bu merkezden güzel bir ışık saçılacak, şehri bu güzel ışık saracak ve insanlar burada mutlu olacak. Bu mutluluk da bütün şehre yansıyacağı için tabii ki evvela belediye başkanı ve belediye meclis üyeleri ve burada çalışan emek veren herkes bundan olumlu yönde nasibini alacaktır.”

Karikatür yarışmasına 

62 ülkeden 886 eser

Girne Belediyesi pandemi döneminde  kültür sanat alanında yaptığı çalışmalara da devam etti. Başkan Güngördü, göreve ilk geldiği Temmuz 2014 yılında Girne’nin kültür sanat açısından fakir bir kent olduğunu, sadece amfitiyatroda konser yapmakla kültür sanat seviyesini yukarı çekemeyeceklerini saptadıklarını ve şehir halkıyla farklı noktalarda farklı şekillerde buluşmaları gerektiğini gündeme getirdiklerini söyledi. Bu çerçevede öncelikle geçmiş yönetim zamanında iptal edilen uluslararası kültür yarışmasını Kıbrıs Türk Karikatürcüler Derneği ile birlikte tekrar gündeme getirdiklerini  söyleyen Güngördü, salgın döneminde bütün festivalleri çevrimiçi sanal festival olarak yapmaya karar verdiklerini Zeytin Festivali, İpek Koza Festivali ve Pekmez Festivali’ni bu şartlarda düzenlediklerini dile getirdi ve şu şekilde konuştu: “Karikatür konusunda covid’e inat 62 ülkeden 886 eser geldi. Düşünün postalarda yaşanan bir sürü olumsuzluklar, sanatçıların bir sürü başka sıkıntıları olmasına rağmen 62 ülkeden 886 eser geldi ve bu önemli bir rakamdır. Yani gerek Türkiye ölçeğinde gerekse dünyanın başka ülkelerinde yapılan karikatür yarışmalarında bu denli bir yoğunluk ya var ya da çok az var. Kıbrıs Türk Karikatürcüler Derneği’nin tabii bu konuda bize çok büyük bir katkısı var. Onlarla birlikte bu etkinliği devam ettirmenin mutluluğunu yaşıyoruz.”

“Üretimin önemine vurgu yapmak için festivallerimizi devam ettirdik”

Pandemi döneminde yerli üretimin öneminin bir kez daha ortaya çıktığını belirten Güngördü, bu kapsamda gerçekleştirdikleri İpek Koza, Pekmez ve Zeytin fesivallerinden de bahsetti ve; “Harnup ağacı Kıbrıs’ta önemli bir ağaç ve pekmez gibi ürünlerin tanıtımının çok önemli olduğuna inandık. Zeytin biliyorsunuz başlı başına bir konu. Bölgemizdeki zeytin ağaçları ortalama bin yaşındadır. Zeytin festivalleri sayesinde artık bölgemizde zeytin ağaçları katledilmemekte, çok ihtiyaç olması halinde bir noktadan başka bir noktaya nakledilmektedir. Bu kış hemen hemen her Cumartesi yaklaşık 100 kök zeytin fidanı ve diğer fidanları belediyeye ait kamusal alanlara ekiyoruz. Bu da zeytine verdiğimiz önemin bir başka açılımıdır. Zeytinde toplama, sulama, budama tekniği gibi konular zeytin üreticileri ile paylaşılmakta ve onlara bilgi verilmekte. Bizim bölgemizde zeytinyağı ile uğraşan genç nesillerden insanlar var onların elde ettiği zeytinyağı geçen yıl Londra Zeytinyağı Borsası’nda altın ödül kazandı. Bu da bizim için önemlidir. Bu gençlerin, bu konularda teşebbüste bulunan iş insanlarının da desteklenmesi gerekir. Bizim yapabileceğimiz destek de onları tanıtmak. Her türlü görsel ve yazılı basını kullanarak onların elde ettikleri ürünleri dünyadaki insanlara anlatabilmek. Dolayısıyla kültür sanat önemlidir” dedi.

“Şehre bir kimlik kazandırdık ve kazandırmaya devam ediyoruz”

Kültür sanat alanında heykellerle ilgili yapılan çalışmalardan da bahseden Başkan Güngördü, göreve geldikleri zaman Girne’de sadece Atatürk Heykeli ve Zübeyde Hanım Heykeli’nin bulunduğunu şu anda ise 23 adet heykelin yer aldığını söyledi ve şu bilgileri verdi: “Bu heykelleri iki gruba ayıracak olursak şehrin muhtelif yerlerinde gördüğünüz, Taş Heykel Sempozyumu’ndan elde ettiğimiz 12 adet taş heykelimiz var. Bir de kentimizi simgeleyecek heykeller yaptık. Limanda basamaklı kokak dediğimiz Merdivenli Sokak’ta balıkçı amcayı yaptık, hemen belediye meydanında kitap okuyan tursit kadını yaptık. Zeytinlik Köyü’nde o bölgede yaşamış bilge kişilerin Ali Nesim ve Haşmet Gürkan’ın heykellerini yaptık. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in bize hediye ettiği heykelleri de Girne’de birkaç noktaya yerleştirdik.  Büyükerşen, gerçekten heykel konusunda çok tecrübeli dünya ölçeğinde bir kişi. Eskişehir’e gidenler bunu zaten gayet iyi görebiliyor. Onun bize hediye ettiği heykelleri de meydanlara koyduk. Dolayısıyla bizden sonra şehirde 23 adet daha heykel kondu. Bildiğiniz üzere Ozanköy’de yetişmiş çok önemli bir abimiz var, Osman Türkay. Onun anıt heykelini köyde meydanın olduğu noktaya yerleştirdik. Bütün bunları yaparken ben inanıyorum ki şehre bir kimlik kazandırdık ve kazandırmaya devam ediyoruz.”

“Gerçekçi projelerle uğraşmamız gerekir”

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü 2021 hedeflerinden de bahsetti. Her şeyin bütçe imkanları dahilinde olduğunu, gerçekçi projelerle uğraşmak gerektiğini, bunun için de öncelikleri doğru tespit etmenin önemini vurgulayan Güngördü, şu anda en büyük önceliklerinin şehirdeki trafik olduğunu, daha önceden hazırlatmış oldukları Trafik Master Programı’na uygun olarak ilerlediklerini söyledi ve şunları ekledi: “Düzenlemeleri yapmaya başladık. Yeni Liman Çemberi’nden Karakum istikametine doğru bölünmüş yol olarak mütalaa edilen yolumuzu gerçekleştirdik. Çünkü burada tali yollardan çıkan araçlar çok sıklıkla anayolları kesmekte ve trafik akışını azaltmaktaydı. Bu da bizim için büyük bir sorundu. Dolayısıyla şu anda artık tali yollardan çıkanlar belli istikametlere yönelecek ve çemberler vasıtasıyla şehrin diğer noktalarına ulaşacak. Dolmuş ve minibuüs taşımacılarıyla da ilgili çalışmalarımız var. Tabii ki bizim ülkemizde toplu taşıma kamu eliyle yapılmadığı için bu konuda da birtakım sorunlar yaşamaktayız ancak bu konuda dolmuş ve minibüsçülerin de görüş ve düşünceleri alınarak ve Trafik Master Planı’na uygun bir şekilde yeni düzenlemeler olacak.”

“Öncelikler doğru saptanmalı”

Başkan Güngördü çalışmaları devam eden diğer konular hakkında da bilgi verdi ve şehirde eksikliği hissedilen büyük çaplı yeşil alan ve rekrasyon projesinden bahsederek Orman Dairesi’nden kendilerine kiralanan Doğanköy tarafındaki 150-160 dönümlük alana doğal bir park yaparak şehir halkının hizmetine sunmak istediklerini söyledi. Güngördü, pandemi döneminde Kent Müzesi’nde yapılan çalışmalarda danışmanların yurt dışından yaşamasından ötürü bazı aksamalar olsa da imkanlar ölçüsünde 2021 yılında burada yola devam edeceklerinin mesajını verdi. Güngördü planlanan diğer projeler hakkında ise şu şekilde konuştu: “Katı atıkla ilgili şehirde istasyonumuzu geliştirmek istiyoruz. çed raporlarını aldık. Çed raporlarına uygun olarak katı atık istasyonumuzu da düzenleyerek yerde sıfır atık politikasıyla küçük araçlardan huniye bırakılacak atıklar büyük tırlarla Güngören’e taşınacak. Dolayısıyla yerde herhangi bir atığın, çöpün olmaması yönünde bir projemiz var buna da yakın zamanda başlayıp en fazla 1 yıl içinde bunu devreye almak istiyoruz. 2021 yılında kaldırımlarla ilgili çalışmalarımız devam edecek. Şu anda Yukarı Girne’de Türk Mahallesi dediğimiz bölgede Şair Nedim Sokak’ta, Beşeri Sokak’ta ve Kamil Paşa Sokak’ta yol parkeleme çalışmalarımız devam etmektedir. İçme suyunda ihtiyaç duyulan bölgelere yeni hatlar çekilmektedir. Kaldırımlarla ilgili geçen dönem yaptığımız çoklu kaldırım projelerinde eksik görülen bölgelerde tekrardan düzenleme yapılacak. Temmuz 2014’ten sonra bütün köy merkezleri şehir merkezine kaldırımlarla bağlanmıştır dolayısıyla bu bizim için önemlidir. Çünkü gerek öğrencilerin gerekse turistlerin dolaştığı bu şehirde kaldırım büyük bir eksiklikti bu kaldırım eksikliğini göze alarak bunları düzenledik. 2021 yılında tabii ki eksikliklerin giderilmesi yanında yeni projelerle beraber bunları gündeme getirmek istiyoruz. Tabii ki tüm bunlar önceliklerin doğru saptanması ve beledeye gelirlerinde artışın meydana gelmesiyle birlikte olacak.”

“Girne-Çatalköy İmar Planı 2 yıl içerisinde bitirildi”

Girne-Çatalköy İmar Planı’ndan da bahseden Güngördü, Şubat 2016 yılında başladıkları bu planı Şubat 2018’de bitirdiklerini, şehirde artık 10 katlı yeni binaları göremeyeceğimizi belirtti ve; “Maksimum bina yüksekliği 5 katla sınırlandırıldı ve bunun yanında da tabii yeni 5 yıldızlı otel gelmeyecek ve yeni üniversite kampüsleri şehir içinde Çatalköy ve Girne’de olmayacak. 2018’den 2023’e geçerken şehirde bir rahatlama olacağı ve imar planının da güzelliğinin ancak o zaman insanlar tarafından algılanacağını düşünüyorum” dedi.

Yeni hükümetten beklentiler

Nidai Güngördü, yeni hükümetten beklentileriyle ilgili de açıklama yaptı. Nüfusun sayılması, kent nüfusunun belirlenmesiyle katkı paylarının artırılmasının öneminin altını çizen Başkan Güngördü; “Belediye başkanı olarak ve Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği’nin yönetiminde olan biri olarak şunu özellikle belirtmek isterim. 51/95 sayılı Belediyeler Yasası yaklaşık 8-9 yıldır beklemededir. Son şeklini almış olmasına rağmen yasamız Cumhuriyet Meclisi’de beklemektedir. Gerek Cumhuriyet Meclisi’nden gerekse yeni hükümetten en büyük beklentimiz,bunun da bir an önce güncellenmesi ve günün koşullarına uygun olarak yeniden hayata geçirilmesidir.  Ayrıca emlak vergisinde gülünç durumdan çıkıp malın değeri üzerinden emlak vergisinin alınması gibi taleplerimiz de söz konusudur. Tabii ki hükümet bunların bir kısmını çözebilir bir kısmını çözemeyebilir ama biz bu konuda çok ısrarlı bir şekilde poziyonumuzu devam ettirmek isteriz. Bu beklentilerimize yeterli olumlu yanıt almamız halinde de Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği olarak 28 belediyeyle birlikte tavrımızı ortaya koyacağımızı da sizin kanalınızla iletmek isterim” dedi.

“Geleceğe yönelik umutlarımızı kaybetmeyelim”

Başkan Güngördü salgın gölgesinde girdiğimiz yeni yılla ilgili mesaj da verdi. Bir müddet daha sıkıntılıların devam edeceğini ancak yine de geleceğe yönelik umutlarımızı kaybetmememiz gerektiğini, bu yaparken de insanlara karşı olan sevgi, saygı ve hoşgörümüzü yitirmememiz gerektiğini dile getiren Güngördü sölerini şu şekilde sürdürdü: “Dünya önemli bir sınavdan geçmektedir tabii ki Kıbrıs Türkleri de bundan nasibini almaktadır. Bu sıkıntılı dönemde en çok ihtiyacımız olan saygı sevgi ve hoşgörü. Dünya genelinde de bu salgının sona ermesi ve barış kültürünün yeniden tüm dünyada ve ükemizde de hakim olacağı bir duygu ile insanlarımızı selamlamak istiyorum. Salgının devam ettiğini unutmamız gerekir. Dolayısyla herkesin söylediğini ben de bir belediye başkanı olarak tekrar ediyorum ve diyorum ki kalabalık yerlere gitmekten çekinmemiz, imtina etmemiz lazım, maske mesafe hijyen konuları çok önemli. Kendimiz, ailemiz ve toplum için kurallara uyalım.”


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.