Şener “Girnemize sahip çıkalım”

Girne kentini, sadece münferit proje ve ihtiyaçlara göre şekillendirmek yerine bütüncül bir yaklaşımla şehri planlamaya calışmak, sürdürülebilir çözümler üretmek ve şehrin vizyonunu belirlemek hedefiyle kurulan Girne Belediyesi Kent Estetiği Şube Müdürü Özge Şener, Express’e yaptıkları çalışmalar ve projelerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Şener “Girnemize sahip çıkalım”
16 Şubat 2021 Salı 19:26

banner9

Kent estetiğine farklı bakış açıları kazandırmak için çalışmalarını aralıksız sürdüren Girne Belediyesi, sürdürülebilir çözümler üreterek şehrin vizyonunu belirlemeye devam ediyor. Belediye bünyesinde Şubat 2019’da kurulan Kent Estetiği Şubesi, gelişme olan Girne kentini, sadece münferit proje ve ihtiyaçlara yönelik şekillendirmek yerine bütüncül bir yaklaşımla şehri planlamaya çalışıyor. Girne Belediyesi Kent Estetiği Birimi Müdürü Özge Şener, Express Gazetesi’ne gerçekleştirdikleri çalışmalar ve planan projelerle ilgili bilgi verdi. 

Belediye bünyesinde hizmet veren Kent Estetiği Birimi ne zaman kuruldu ve çıkış noktası neydi?

Kent estetiği şubemiz, Şubat 2019’da faaliyete başladı. Çıkış noktamız ise gelişmekte olan Girne kentini, sadece münferit proje ve ihtiyaçlara göre şekillendirmek yerine bütüncül bir yaklaşımla şehri planlamaya calışmak, sürdürülebilir çözümler üretmek ve şehrin vizyonunu belirlemek oldu.

Bölümünüzün faaliyetleri hakkında bilgi verir misiniz?

Bölümümüz bölgesel etki yaratacak altyapı, cephe, yol ve yapı gibi unsurların birkaçını içinde barındıran projelerin yanında, Girne trafik master plan kapsamında olan projelerin hazrılanmasını, ihale süreçlerini ve uygulamalarını yürütmektedir. Bunun yanında yapısal projeler, teması olan parklar, cephe düzenlemeleri, kavşak düzenlemeleri ve kent mobilyaları ile ilgili çalışmalarımız da devam etmektedir.

Kentin, görsel vizyonunu şekillendiren ve işletmelerin faaliyetlerini yürütmesinde önemli rol oynayan reklam tabelalarının, pankart, afiş gibi  reklam faaliyetlerinin kontrol ve denetimi, izinlendirilmesi de bölümümüz tarafından yürütülmektedir. 

Girne’nin kent estetiği ve kent tasarımı yaklaşımı nedir?

Kent estetiği, kente daha bütüncül bakmak, daha yeşil, güvenli, sürdürülebilir, tarihi değerlerine sahip çıkarak engelsiz bir kent yaratmak ve kenti bir cazibe merkezine dönüştürmek demek! Girnemiz eşsiz güzellikte olmasına rağmen, geçmişte yapılan yanlış yasal mevzuatların etkileri fazlaca hissedilmektedir. Bu nedenle Girne-Çatalköy İmar Planı sonrası kentsel tasarım bilinciyle bir kente bakabilmek önceliğimiz olmuştur.

Gelecek dönem faaliyetleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

2021 yılı için uygulamaya hazır 10 projemiz, çalışmaya başladığımız büyük bir doğal park projemiz, 2 temalı parkımız, tasarım ve numune üretimi aşamasında olan kent mobilyalarımız, trafik master planına göre uygulanması düşünülen 2 yol düzenlemesi projemiz var. Bunun yanında karayolları ile istişare ederek,  2 yeni yol bağlantısı projesi ile Girne’nin doğu bağlantı yolunu düzenlemek için gerekli kordinasyonu sağlamaya çalışıyoruz. Reklam tüzüğünün yürütülmesi ve uygulanması da devam edecektir. Henüz taslak aşamasında olan meydan ve çember düzenleme projelerimiz de var. Girne Sahil Şeridi Projesi kapsamında,  bölgesel uygulamalara geçmek de planlarımız arasındadır.

Röportajımıza eklemek istedikleriniz var mı?

Benim için çok önemli olan ve çoğunlukla gelişmiş olan ülkelerde yer alabilen bir bölüm olmasına rağmen, bu vizyona öncü olan başkanımıza ve idari kadroya, bölümü var eden ve emek sarfeden çalışma arkadaşlarıma teşekkür ederim. Son olarak şunu söylemek istiyorum. Kentte yaşayan her bireyin bir etkisi vardır. Projelere sahip çıkacak ve yaşatacak olan onlardır. Girnemize sahip çıkalım!


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.