“Devletin jesti değil, üzerimizden elde ettikleri gelirin karşılığı”

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, nüfusa oranla belediyelerin aldığı katkının bir jest değil, yerel yönetimlerden hükümetin elde ettiği gelirin karşılığı olduğunu söyledi ve ekledi “Tabelada Girne’nin nüfusu 33 bin 200 yazıyor ama gerçek nüfus 75-80 bin civarında. Bu yüzden Girne halkının daha kaliteli hizmet alması engelleniyor”

“Devletin jesti değil, üzerimizden elde ettikleri gelirin karşılığı”
07 Haziran 2021 Pazartesi 14:36

banner9

Yıllardır, Girne’nin gerçek nüfusunun tescillenmemesinden ve bundan dolayı da kent halkının hakettiği hizmeti alamadığından şikayetçi olan Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, Express Gazetesi’ne nüfus sayımının gerekliliğinin neden önemli olduğunu anlattı. 

“Devletin jesti değil, yerel kaynaklardan elde ettiği gelirin karşılığıdır”

Güngördü açıklamalarında şunu söyledi “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde nüfus her zaman tartışmalıdır. KKTC Başbakanlık Devlet Planlama Örgütü tarafından en son nüfus sayımı Nisan 2011’de yapıldı. Buna göre de kentlerin nüfusları belirlendi ve bu nüfuslara göre de belediyeler kent nüfusu bazlı olarak devlet katkısından yerel gelirlerin gerçekleşme oranına göre yüzde 9.25 pay aldı. Bu aslında devletin veya hükümetin belediyelere jesti değil, yerel kaynaklardan elde edilen belediyelerin sebep olduğu kaynaklardan elde edilen gelirlerdir. Dolayısıyla bunun nüfusa endekslenmesi doğrudur. Nüfusa endekslenirken de 10 yıllık periyotlar çok büyüktür. Girne gibi nüfusun çok hızlı geliştiği, özellikle 2010 ile 2018 yılı arasında çok katlı binalara izin verilirken bu konuda Girne halkı, Girne Belediyesi mağdur edilmektedir. Bu mağduriyet 10 yılda bir nüfusun sayılmasının ne kadar yanlış olduğunu bir kere daha ortaya koydu. Biz insanların evlere kapatılıp sayılmasından bahsetmiyoruz. Bir projeksiyon çizilerek, KKTC’deki aile büyüklükleri dikkate alınarak, hane halkı sayısının göz önünde bulundurularak yapılmasıdır. Bu İstatistik Dairesi’nin görevleri arasındadır.” 

“Girne bir turizm ve öğrenci kenti”

Nidai Güngördü, ülkeye tatile gelenlerin %88’inin Girne’de konakladığını ve kentte yaklaşık 25 bin öğrencinin olduğunu bunun da ağır bir yük getirdiğini belirterek “2010’dan sonra hızla artmaya başlayan kentin nüfusu 2011’de sayıldı. Tabii ki burası bir turizm kenti. Burası bir öğrenci kenti. Ülkemizi ziyaret eden insanların yüzde 88’I Girne ve çevresinde konaklamakta. Öğrenci sayımız da günden güne artmaktadır. Tabi bu pandemi koşullarından önceki koşullardır. Sadece bir üniversitemizde 16-17 bin öğrenci var. Diğer üniversitelerde de minimum 7-8 bin olsa yaklaşık 25 bin aktif öğrenciden bahsediyoruz. Bu da kent nüfusu içerisinde önemli bir pay olduğunu düşünüyorum çünkü bu öğrenciler bizim yollarımızı, alt yapımızı kullanıyorlar. Kent nüfusumuzun bir parçasıdır. Defacto ve dejure nüfus hesaplanırken bunun da göz önüne alınması lazım.” dedi. 

“Tabelada 33 bin 200 yazıyor”

Girne’nin nüfusunun 70-75 bin arasında olduğunu ama resmi olarak yeni sayım yapılmadığından dolayı hala 10 yıl önceki nüfusa göre değer gördüğünü söyleyen Başkan Güngördü “Tabi Girne’nin girişinde bir tabela var 33 bin 200 gösteriyor nüfusu. Halbuki DPÖ 2017’de bir projeksiyon çizerek 66-67 bin gibi bir rakama ulaştı. Biz de zaten eskiden beri şehirde aktif 25 bin su sayacı olduğunu söylüyoruz ve bunun da ortalama yararlanıcı kişi sayısını 3 olarak hesaplarsak yaklaşık 75 bine ulaşmak mümkündür. Bunun içinde öğrenci yok. Yurtlarda bir saat var 100 kişi 200 kişi kalıyor oteller de aynı şekilde. Dolayısıyla bu 25 bin sayaç bizi yaklaşık 70-75 bin nüfusa götürüyor. Bunun hükümet tarafından gözardı edilmesi Girne Belediyesi’nin dolayısıyla Girne halkının cezalandırılması anlamına geliyor. Halkın daha kaliteli yaşamasını engelliyor. Bundan dolayı büyük sıkıntılar ortaya çıkıyor.” dedi. 

“Şu anda aldığımız katkının 2 katını almamız gerekiyor”

Göreve geldiklerinde bir sterlinin yaklaşık 3.4 lira olduğunu şimdi ise 12 lirayı geçtiğini bundan dolayı da birçok şeyin dövize endeksli olmasından kaynaklı olarak giderlerin de arttığını belirten Başkan Güngördü “Dolayısıyla aldığımız bütün malzemeler özellikle pandemi döneminde hepsi arttı. Çünkü hepsi dövize bağlı. Biz de büyük mağduriyet yaşıyoruz. Tabii ki kentteki düzenin sağlanması için de nüfusun netleşmesi gerekiyor. Tescillenmesi gerekiyor. Bu gerçekleşirse devletten aldığımız katkı bir anda 2 katına çıkacak. Şu anda 4.5 milyon Türk Lirası civarı bir para alıyoruz, bir anda 9 milyon olacak. Resmi olarak açıklanmadığı için biz hala eski rakam üzerinden katkı alıyoruz” dedi. 

“Personel sayısı da 33 bin kişiye göre”

Personel sayısına da değinen Nidai Güngördü 51/95 sayılı Personel Yasası’na göre de nüfusa oranla az sayıda personelle hizmet vermek zorunda kaldıklarını belirtti ve “Nüfusu 25 bini aşan belediyelerde her 5 bine 60 personel alınabiliyor. Eğer biz şu andaki resmi nüfusa göre gidersek 320 çalışan gerekiyor. Eğer nüfus 70 bin olduğu zaman 740 kişi çalıştırabiliyoruz. Şu anda bizde 580 kişi görev alıyor. Zaten siz sayımı yaparsanız ben de personeli ona göre ayarlarım. Bana Belpaz personel alımıyla ilgili şikayet geliyor. Ben de diyorum ki siz bana nüfusu sayın, ben bir günde bütün personeli kadrolayım. Biz hep bunu savunduk. Yani anlayacağınız olay yalnızca katkı değil personel eksikliği de bizim şu andaki sorunumuz. Girne halkı nüfusa endeksli olarak daha kaliteli bir hizmet alması gerekirken alamıyor. Bundan dolayı personel sayısında da düzenleme yapılması gerekiyor” diyerek sözlerini bitirdi. 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Salih makinistogullari - 3 yıl önce
Sayin Nidai gungordu Baskan elin ile tabelayi gisterecegin yerde madem ki belediye baskanisin girnenin nufusununda ne oldugunu biliyorsun bir zahmet et sende tabelanin uzerine gercek nufus rakamlarini yazsan olmazmiydi