“Kültür ve sanatsal faaliyetlerin tanıtılmasına öncülük etmekteyiz”

Girne Belediyesi Kültür İşleri Şube Amiri Aysun Çelik; “Yıllar içerisinde hayata geçirdiğimiz kültürel–sanatsal etkinliklerle kendi içimizde birçok yönden gelişim ve dönüşüm gerçekleştirdiğimizi söyleyebiliriz.”

“Kültür ve sanatsal faaliyetlerin tanıtılmasına öncülük etmekteyiz”
26 Mayıs 2021 Çarşamba 12:04

banner9

“Kültür; bir toplumun yaşamı, değerleri ve geleceğe taşıyacağı tüm her şeyidir” anlayışı ile çalışmalarını aralıksız olarak sürdüren Girne Belediyesi Kültür Sanat Şubesi, düzenlediği etkinliklerle öne çıkmayı sürdürüyor. Kültür sanat şubesi projelerini; her yönüyle sürekli gelişen, birçok farklı kültürdeki insanın birlikte yaşam sürdüğü ve turizmin en önemli kenti olmasına yönelik olarak kentin özellik ve renkliliğine cevap verecek şekilde oluşturuyor. Bölüm, pandemi döneminde dijital platformda da festival ve etkinlikler düzenlemeye devam etti. Girne Belediyesi Kültür İşleri Şube Amiri Aysun Çelik, biriminin çalışmaları, kültür-sanata bakış açıları, düzenledikleri etkinlikler ve planlanan projeler hakkında Express Gazetesi’ne bilgi verdi.

Girne Belediyesi Kültür Sanat Şubesi olarak biriminizin  çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz?

Girne  Belediyesi Kültür Sanat  Şubesi olarak yıl içinde 4 önemli festivali (İpek Koza,  Ozanköy Pekmez, Uluslararası Zeytin, Çocuk Tiyaroları  Festivallerini ),  Haziran–Eylül ayları arasında amfi tiyatroda Girne Sanat Günlerini, sanatın farklı disiplinleriyle üretim yapan sanatçıların yıl boyunca kullanımlarına olanak sağladığımız sanat galerisinde  kişisel sergileri, yazarların imza günü  ve kitap tanıtımları, şiir dinletileri, her sezon programlanan tiyatro günlerini, Zeytin Festivali kapsamında düzenlenen Uluslararası Zeytin Karikatürleri Yarışmasını, Uluslararası Heykel Sempozyumunu,  birçok konser ve  etkinliği düzenlemekteyiz. 

Ayrıca; kültür merkezimizde çocuk, genç ve yetişkinlerin katılabilecekleri kültür-sanat kurslarının faaliyetlerini programlıyoruz. 

Bunun yanında kurumların  veya sivil toplumla  talepleri  doğrultusunda  ve işbirliği içinde farkındalık  etkinliklerine destek vermekteyiz. 

Girne Belediyesi kültür sanat etkinlikleriyle öne çıkan bir belediye. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

Girne kenti her yönüyle sürekli gelişen, birçok farklı kültürdeki insanların birlikte yaşam sürdürdüğü, KKTC turizminin en önemli kenti. Bölge 5 üniversiteyi barındıran, ülkemize gelen her turistin  mutlaka  ziyaret ettiği, tarihi-kültürel eser ve güzellikleriyle  önemli değere sahip bir kent .

Girne’yi tüm bu yapısıyla düşündüğümüz zaman Covid- 19 öncesi  yılın on iki ayı canlı yaşayan bir şehir olduğunu ifade edebiliriz. Bu bakış açısıyla yorumladığımızda kültürel ve sanatsal bağlamda neler yapmamız gerektiğini görebilmekteyiz. Girne Belediyesi’nin kültür sanatta kentin bu özelliklerine  ve renkliliğe iyi cevap veren etkinlik ve projelerini hayata geçirdiğini söyleyebiliriz. 

Özellikle büyük ilgi gören festivallerimizde, Kıbrıs Türk kültürünün  nesilden  nesile  aktarılmasına ve  kenti ziyaret eden turistlere yöresel kültürümüzün en iyi şekliyle tanıtılmasında büyük bir misyon ve sorumluluk almaktayız. 

Kültür; bir toplumun yaşamı, değerleri ve geleceğe taşıyacağı tüm her şeyidir. 

Festivallerde yöresel ürün ve kültürel temalarımızın  tanıtımına öncelik vermekte, ülke sanatçılarımızın  performans  ve sunumlarına imkan sağlamakta, üreticilerimizin ürünlerini sergilemelerine, satışını  yapmalarına, ülkemiz kültür ve  sanatsal faaliyetlerin tanıtılmasına öncülük etmekteyiz.  

Yaz boyunca amfi tiyatroda programlanan konserler ve tiyatro gösterileri  ile yurt içi ve yurt dışından çok önemli sanatçı ve  müzik gruplarını haklımızla buluşturuyoruz. 

Kültürel – sanatsal kurslar ve atölyelerimizle sanatseverlerin hizmetine sunduğumuz,  çocuk sanatı, tiyatro atölyeleri, TSM koromuzun çalışmaları, halk dansları eğitimleri, fotoğrafçılık, desen- karakalem, seramik, enstrüman kurslarımız, oda orkestramızın çalışmaları  ve yürüyüş kulübümüzün sportif faaliyetleri  yıl boyunca eğitimlerine devam etmektedir. 

Tüm bu çalışmalarımızla insanları kucaklayan bir anlayışla hayata  olumlu bir katkı, kişilerin sosyal, kültürel-sanatsal yaşamlarına değer kattığımızı düşünmekteyiz.

Etkinliklerin hedefinde kimler var?

Kültür-sanat bölümü, etkinliklerini projelendirirken geniş bir yelpazeden sanatseverlerin beğenisine  sunulmasını amaçlamaktadır. 

Girne Belediyesi, çalışmalarında  herkesin yaşamına değer katabilecek şekilde  birçok sanatsal ve kültürel aktiviteyi hayata geçirmek için çalışmalar yapmaktadır. Çoğunluğun taleplerine göre değil, her bireyin de fikrinin önemli olduğu düşüncesiyle hareket ediyor ve buna göre etkinliklerimizi  planlıyoruz. Bu ilkelere dikkat ederek  bu noktada kişilerden gelecek öneri, istek ve taleplere açık, süreci iyi takip eden bir anlayışla çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Bu hareketle programlanan etkinliklerimiz geniş kitlelerce takip edilmekte ve ilgiyle izlenmektedir.  

Girne’de daha önce kültür- sanat merkezleri olarak neler vardı? Son 7 yıl içerisinde neler oldu?

Girne Belediyesi’nin,  yıllar içerisinde hayata geçirdiği  kültürel–sanatsal   etkinliklerle kendi içinde birçok yönden gelişim ve dönüşümü gerçekleştirdiğini söyleyebiliriz.

Yıl içinde programlanan birçok festival, kültürel-sanatsal etkinlik, seminer, sunum, sergi, uluslararası yarışma ve faaliyetlerin  her geçen yıl kültürel ve sanatsal boyutunda daha fazla nitelik kazandırıldığı görülmektedir. 

Girne  Sanat Günleri programlarında çok önemli dünyaca tanınmış sanatçılar amfi tiyatroda sahne aldı. Yurt dışından  ve ülkemizden çok önemli tiyatro oyunları sanatseverlerle buluştu. Kültür-sanat merkezimizde son yıllarda etkinliklerimize seramik , fotoğrafçılık ve enstrüman ( piyano, viola, keman, gitar,) derslerimizi ekledik . 5 yaştan itibaren her yaş grubu için kurs ve atölyelerimizi sanat severlerin hizmetine açtık. Şu an Covid-19 nedeniyle  eğitimlere ara vermek zorunda kaldığımız  fakat eğitim döneminde kurslarımızın büyük talep gördüğünü ve tüm kurslarımızın dolu olduğunu söyleyebiliriz. Katılım ve ilginin büyük olduğunu söyleyebiliriz. 

Geçmiş dönem yönetimince (2010 yılında )ara verilen Uluslararası Zeytin  Karikatürleri Yarışması  bu yönetimle birlikte 2014 yılı itibariyle kaldığı yerden düzenlenmeye başlandı.  

Girne Belediyesi’nin, Kıbrıs Türk Karikatürcüler Derneği işbirliğinde düzenlediği yarışma şu anda çok önemli bir noktaya gelmiş ve uluslararası  arenada kendinden söz ettirmeye başlamıştır.  2020  yılında  9’uncusu düzenlenen Uluslararası Zeytin ve serbest  konulu karikatür yarışmasına Covid- 19  pandemisi nedeniyle, ulaşım ve posta hizmetlerinde yaşan tüm olumsuzluklara rağmen 62 ülkeden 288 çizer ve 886 eserle katılmıştır. Yarışmaya ilgi her geçen yıl artmakta, önemli ses getirmektedir. 

Yine son 7 yılda belediyemiz, ülkede bir ilk olan Uluslararası Heykel Sempozyumunu  düzenlenmeye başlamıştır.  Her iki yılda bir bienal şeklinde gerçekleştirilen  sempozyum, 2016- 2018 yıllarında  uluslararası sanatçıların katılımlarıyla amfi tiyatro bahçesinde gerçekleştirilmiştir.  Sempozyumdan elde edilen onlarca heykel Girne’nin çeşitli yerlerinde ebedi yerlerini almıştır. 2020 yılında salgın nedeniyle maalesef sempozyum düzenlenmemiştir.  

Yine ülkede bir ilk, Çocuk Tiyatroları Festivalini yıllık ajandamıza aldık. Bölgedeki tüm çocukların okulları aracılığıyla ve öğretmenleriyle birlikte oda tiyatromuzda takip etmelerine olanak sağladığımız  festival, bu yıl salgın nedeniyle belediyenin Facebook sayfası üzerinden dijital olarak gerçekleştirilmektedir.  3. Dijital  ‘Çocuk Oyunları Festivali’  kapsamında 2- 30 Nisan 2021 tarihleri arasında  14 farklı oyunla, ülkemiz ve yurt dışındaki tiyatro gruplarının önemli tiyatro oyunlarını çocuklarımızın izlenimlerine sunduk.  

Belediyemizin ilk öğretim okullarıyla yaptığı işbirliğiyle, çocuklara kitap sevgisi ve okuma alışkanlığı kazandırmak amacıyla birçok kez  ‘Birlikte Kitap Okuyalım’ etkinliği düzenlendi. 

Kasım 2020’de duyurularını yaptığımız, ülkemizde yine bir ilk olan 1. Müzikal ve Müzikli Oyun Yazma Yarışmalarını düzenledik. Yarışmalara yurt içi ve yurt dışından  katılımlar olmuştur.  Yarışmaya gönderilen eserlerin  şu an değerlendirme aşamasında olduğunu söyleyebiliriz.

Girne Belediyesi pandemi döneminde dijital platformda festival ve etkinliklerine davam etti. Bununla ilgili neler söylemek istersiniz? 

Girne Belediyesi Kültür Sanat Bölümü bir yılı aşkın süredir Covid- 19 salgınına karşı alınan önlemler nedeniyle birçok kültürel sanatsal çalışmayı yeni bir anlayışla dijital platform üzerinden hayata geçirmeyi başardı. Başka ülkelere de baktığımız zaman kültür - sanat bu dönemde, tüm disiplinleriyle çok daha yoğun bir şekilde dijital  platformda yer bulmuştur. Sanatçılar bu süreçte kendilerini ifade etme, ürettiklerini  tanıtma  ve sunma aracı olarak sosyal medyanın olanaklarını kullandı. 

Her çağın zihni, o çağın gözüdür sözü bu dönem için çok daha fazla anlamlı olmaktadır.

Covid- 19 pandemisiyle tüm insanlık  her alanda bir değişim ve dönüşüm gerçekleştirmektedir. Girne Belediyesi’nin, Başkan ve meclis üyelerinin vizyonu, kurumsal yapımızın gücü, bölüm çalışanlarının bu yeni süreci iyi algılayarak, anlamlandırarak, çalışma ve uygulama alanlarında sürece hakim olunmasını sağladı. Bu noktada kurumsal gücün  etki  ve öneminin büyük olduğu söylenebilir. 

Covid- 19 pandemisine tüm insanlık hazırlıksız yakalandı ve bu süreci hep birlikte yaşayarak deneyimledik,  öğrendik  ve öğrenmeye devam ediyoruz. Covid- 19 pandemisi tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kültür - sanatı büyük boyutta etkilemiştir.  Girne Belediyesi  bu olağan dışı durumda ve birçok olumsuzluklara rağmen insanların hayatlarına olumlu  duygu ve motivasyon  sağlamış, festivallerin devamlığını sürdürmüş, üretimi destekleyerek üreticilerin bu süreçte  çalışmalarını hazırlanan video ve röportajlarla tanıtımlarına imkan sağlamıştır. 

Bu dönemde Belediye’mizin Basın ve Halkla İlişkiler Bölümü ile her zamankinden daha çok  işbirliği yaptık. Destek ve özverili çalışmalarıyla birçok festivalin ve etkinliğin sorunsuz olarak hazırlanmasını sağladık.  

Girne Belediyesi’nin sosyal medya hesaplarından birçok sunum,  evde sanat, şiir, konser, tiyatro dinleti, bilimsel-kültürel–sanatsal bir çok çalışmayı, röportaj ve etkinlik görüntülerini programlarımıza uygun olarak sosyal medya sayfalarımız üzerinden takipçilerimizin beğenisine sunduk. Bizler de bu anlayış ve düşüncelerle yaşadığımız koşullara, yaşam biçimlerimizi ve iş programlarımızı günün ve zamanın getirdiklerine göre çalışma programımızı Covid- 19 nedeniyle,  yıllık faaliyet programlarımızı yeniden güncelledik. Salon ve etkinlik alanlarımızı bu koşullara göre şekillendirdik. Şu anda Covid- 19 salgını nedeniyle fiziki mekanlarda bir faaliyet yapamıyoruz. Bir an önce meydan ve salonlarınızda sosyal mesafe, maske ve hijyen kuraları çerçevesinde, salgının etkisinin azalmasıyla ve  kısıtlamaların hafiflemesiyle  Covid- 19’la normalleşme sürecinde  sanatseverlerle birlikte olabileceğimiz  günleri sabırsızlıkla beklemekteyiz. 

İlerleyen dönem çalışmalarınızla ilgili neler söylemek istersiniz?

Kültür-sanat bölümü bir yılı aşkın süredir küresel salgının yaptığımız işe kattıklarıyla deneyerek, öğrenerek çalışmalarını sürdürmektedir.

İnanıyoruz ki salgının son bulmasıyla bu süreçte elde ettiğimiz kazanımları birçok  etkinlik ve çalışmalarda faklı bir bakış açısıyla bakmamızı sağlayacaktır. 

Girne Beldiyesi Kültür–Sanat Bölümü, Covid- 19 salgının riskinin azalması veya olumsuz etkisinin ortadan kalkmasıyla birlikte, açık alanlarda olmak üzere birçok etkinliği hayat geçirmek için projelerini  hazırlamıştır. 

Projelerimiz arasında 1. Girne Belediyesi Kitap Günleri başlığı altında açık alanda birçok yayın ve  kitabevinin katılımlıya kitap satışı, imza günü, panel, şiir ve müzik dinletilerinin gerçekleştirileceği 4-5 günlük bir kitap fuarı düzenlemeyi planlamak yer alıyor. 

Bir diğer projemiz  ise teknik ve elektronik  alt yapısının sağlanmasıyla birlikte amfi tiyatroda Kıbrıs Türk kültürünün en önemli değerleri arasında yerini alan açık alan sinema kültürünün yeni nesillere aktarılmasını, bu kültürle büyümüş kişilerin o günlere nostaljik bir yolculuk yapmalarını sağlamak amacıyla sinemanın önemli  baş yapıt ve belgesel filmlerinin  sinema festivali / sinema  geceleri başlığı altında düzenlenmesini  sağlamayı  hedeflemekteyiz.

İnşallah gelecek sağlıklı günlerde, yeniden salon ve meydanlarda olacağımızın ümidiyle herkese sanat, iyilik ve güzelliklerle dolu günler dileriz. 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.