İki Toplumlu “Akkuyu’da Açılması Planlanan Nükleer Santrale Hayır” Eylemi Düzenliyor

İki Toplumlu  “Akkuyu’da Açılması Planlanan Nükleer Santrale Hayır” Eylemi Düzenliyor
20 Nisan 2022 Çarşamba 15:40

banner9

Nükleere Hayır Platformu, Çernobil faciasının 36’ncı yıl dönümünde, ara bölgede iki toplumlu eylem düzenleyerek, “Akkuyu’da açılması planlanan nükleer santrale hayır” çağrısı yapacak.

Kıbrıs’ın iki tarafından bazı sivil toplum örgütleri, siyasi parti ile sendikaların oluşturduğu Nükleere Hayır Platformu, bugün, Lefkoşa’da ara bölgede bulunan Dayanışma Evi’nde Çernobil faciasının 36’ncı yıl dönümünde düzenleyecekleri eylemle ilgili basın toplantısı düzenledi.

Platform temsilcileri, tüm herkesi, Çernobil trajedisinin 36’ncı yıl dönümü dolayısıyla, 27 Nisan Çarşamba günü saat 18.00’da ara bölgede Ledra Palace Otel karşısındaki Dayanışma Evi önünde yapılacak eyleme davet etti. 

Eylemde, Çernobil faciasında hayatını kaybedenleri anmak için insan zinciri oluşturulacak, mumlar yakılacak. 
Platform temsilcileri, “Unutmayın! Nükleer güç tehlikelidir; dün Çernobil’de yaşadık, bugün Fukushima’da, belki yarın Akkuyu’da! Akkuyu’da planlan nükleer güç santrali Girne’ye yalnızca 90 km. uzaklıkta” diyerek, “Çocuklarımızın geleceği için gelin seslerimizi birlikte yükseltelim” çağrısı yaptı. 
Basın toplantısında Nükleere Hayır Platformu adına Salih Erşangil Türkçe, Güney’den Melina Menelaou da Rumca dilinde basına açıklama yaptı. Basın toplantısına Platformdan diğer bazı örgüt temsilcileri de katıldı. 

ERŞANGİL: “ÇOCUKLARIMIZIN GELECEĞİ İÇİN GELİN SESLERİMİZİ BİRLİKTE YÜKSELTELİM”

Basın toplantısında Platform adına Türkçe açıklama yapan Salih Erşangil, Türkiye'de yapımı süren nükleer santral Akkuyu’nun Girne kıyılarına sadece birkaç kilometre uzaklıkta olduğuna işaret ederek, bu konunun herkesi ilgilendirmesi gereken bir konu olduğunu söyledi.

Platform temsilcisi Erşangil, Türkiye’nin, Kıbrıs açıklarında, oldukça sismik bir alan olan Akkuyu yakınlarında, daha geniş bir bölgenin güvenliğini tehdit eden bir nükleer santral inşa etmekte olduğunu belirterek, “Doğu Akdeniz havzası çok büyük ve iç içe geçmiş bir ekosistemler bütünüdür. Radyasyon sızıntısı durumunda nükleer santralin yüzlerce kilometrelik çevresi zarar görecektir” dedi. 

Erşangil, “36 yıl önce bugün meydana gelen Çernobil kazası halen insanlarda ve Karadeniz havzasında sorunlar yaratmaya devam etmektedir; atmosfere karışan radyasyondan dolayı ölen binlerce insan, binlerce ölü doğum, değişik hastalıklarla doğan bebekler aynı hatanın tekrarlanmasına engel olmamızı gerektirmektedir. Japonya’nın bugün yüzleştiği nükleer tehlike dünyanın farklı yerleriyle ama özellikle fay hattına çok yakın olan Akkuyu’yla ilişkilendirilebilir” ifadelerinde bulundu. 

“Tüm Kıbrıslıları Çernobil trajedisinin 36. yıl dönümünde 27 Nisan’da saat 18.00-19.00 arasında mumlarıyla birlikte Ledra Palace’da bulunan Dayanışma Evi önüne çağırıyoruz” diyen Erşangil, Çernobil kurbanlarını anmak için bir insan zinciri oluşturacaklarını söyledi. 

Erşangil, “Unutmayın! Nükleer güç tehlikelidir; dün Çernobil’de yaşadık, bugün Fukushima’da, belki yarın Akkuyu’da! Akkuyu’da planlan nükleer güç santrali Girne’ye yalnızca 90 km uzaklıkta! Çocuklarımızın geleceği için gelin seslerimizi birlikte yükseltelim!” çağrısında bulundu.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.