Az alkol tüketiminin sağlığa hiçbir faydası yok

4.8 milyon kişinin 40 yıllık verileri incelendi. Kırmızı şarap da dahil olmak üzere düşük dozda düzenli alkol kullanımı sağlığa hiçbir fayda sağlamıyor, aksine birçok kanser türüne, yüksek tansiyona ve kalp ritmi bozukluğuna davetiye çıkarıyor

Az alkol tüketiminin sağlığa hiçbir faydası yok
15 Nisan 2023 Cumartesi 13:11

banner9

Düşük dozda alkol tüketiminin sağlığa faydalı olabileceğine dair ilk iddialar 1924 yılında Johns Hopkins Üniversitesi’nden Biyolog Raymond Pearl’ün J şeklinde bir grafik çizerek, J’nin alt orta noktasında her tür hastalıktan ölüm riski en düşük olan grubun ‘orantılı alkol tüketenler’ olduğunu ilan etmesiyle başladı. J’nin en tepe noktası ise alkol bağımlılarına işaret ediyor ve her tür ölüm riski en yüksek grup olarak belirtiliyordu. Bu iddiayı takip eden yıllarda özellikle kırmızı şarabın sağlığa faydalı olduğuna yönelik çok sayıda haber ve araştırma yayınlandı. Kırmızı şaraptaki resveratrol isimli antioksidan maddenin bunun en önemli sorumlusu olduğu anlatıldı. Ancak son yıllarda alkolün sağlığa olumlu etkilerini gösteren hemen hemen tüm araştırmaların alkol endüstrisi tarafından finanse edildiği anlaşılınca bu konuda daha yeni ve daha ciddi bağımsız araştırmalar yapılması gereği doğdu. Nitekim bu yeni çalışmalarda düşük dozda bile olsa alkol tüketiminin, kırmızı şarap dahi olsa; göğüs, yemek borusu, baş ve boyun kanseri risklerini artırdığı, yüksek tansiyon ve kalp ritmi bozukluklarına sebep olabildiği anlaşıldı.

Ciddi sağlık sorunları

Gerçekten de tıp dünyasının en önemli tartışmalarından biri yıllarca alkol konusunda yaşanıyor. Bazı uzmanlar günde bir kadeh şarap benzeri alkol tüketmenin kanı incelterek sağlığa faydalı olduğunu savunsa da diğerleri bu etkinin tartışmalı olduğunu belirtiyordu. İşte bu tartışmaya nokta koymak için yola çıkan bilim insanları şimdiye dek alkol tüketiminin sağlığa etkileri konusunda yapılan ve 40 yılı kapsayan 107 araştırmayı derinlemesine inceledi. 4.8 milyon kişinin sağlık verileriyle yapılan bu çalışmada “Az miktar alkol kullanımı, tüm nedenlerden kaynaklanan ölüme karşı korumayla ilişkili bulunmamıştır” sonucuna ulaşıldı. Daha da önemlisi, Dr. Tim Stockwell ve arkadaşları tarafından yapılan bu çalışmada net bir şekilde kadınlarda 2 kadeh ve üstü, erkeklerde ise 3 kadeh ve üstü alkol tüketiminin ciddi sağlık sorunlarına sebep olduğu anlaşıldı.

Türkiye’de kişi başı alkol tüketiminin 1 litrenin altında olduğu tahmin ediliyor. Avrupa’da bu rakam Türkiye’nin 10 katı. Dünyada ise kişi başına mutlak alkol tüketimi yaklaşık 7 litre. Turizm rakamlarının dahil edildiği haliyle bile Türkiye, dünyada kişi başı alkol tüketiminde 148’inci sırada yer alıyor. Türkiye, OECD ülkeleri arasında da alkol tüketiminde sonuncu.

İhracatta 40’ıncı sıradayız

Dünyada alkollü içki sektörünün 2025 yılında 2.2 trilyon doların üzerine çıkması bekleniyor. Dünya Ticaret Örgütü verilerine göre alkollü içkilerde küresel dış ticaret hacmi 118.1 milyar dolar oldu. Fransa 17.4 milyar dolar, İtalya 10,9 milyar dolar, İngiltere 8,4 milyar dolarla önde gelen ihracatçılardan. Türkiye’nin ihracatı yıllık 338 milyon dolar seviyesinde. Türkiye ihracatta dünyada 40’ıncı sırada.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.