Günde tek öğün yemek ne kadar sağlıklı?

Diyetisyenleri tedirgin eden aralıklı orucun tahtına göz diken OMAD diyeti Hollywood yıldızlarının favorisi haline geldi. Fakat uzmanlar günde sadece bir öğün tüketilmesini destekleyen diyet hakkında uyarıyor. OMAD gibi diyetleri uygulayanlarda yorgunluk ve zayıf bağışıklık gibi sorunlar görülebilir

Günde tek öğün yemek ne kadar sağlıklı?
01 Mayıs 2023 Pazartesi 09:02

banner9

Diyetisyenleri ikiye bölen, kilo vermek isteyenler tarafından benimsenen aralıklı orucun daha da aşırı bir versiyonu var. O da OMAD diyeti. Jennifer Aniston ve Mark Wahlberg'in de aralarında bulunduğu  bu diyet Hollywood'un favori diyetlerinden biri. Coldplay'in solisti Chris Martin ve efsanevi rockçı Bruce Springsteen'den bu diyeti uygulayanlar arasında fakat sadece bir öğünle idare eden tek ünlü yüzler onlar değil. Rishi Sunak bu diyeti uygulayanlar arasında.

Diyet yapmadan vücudunuzdaki fazla yağlardan kurtulabilirsiniz

İngiltere Başbakanı'nın 72 yaşındaki kayınvalidesi Sudha Murty, Hindistan'daki bir konuşmada kaydedilen ve şimdi sosyal medyada yayınlanan yorumlarında, ailesinin uzun zamandır her perşembe oruç tuttuğunu açıkladı. Murty "Kızım damadıma aile geleneğimizden bahsettiğinde, damadım bu gelenek hakkında hiçbir şey bilmiyordu. Ama hemen kabul etti. Kızıma 'Tamam, Perşembe iyi bir gün' dedi ve o gün sadece bir öğün yemek yiyor" ifadelerini kullandı. Yedi yıl içinde çiçeği burnunda bir milletvekilliğinden başbakanlığa yükselen Başbakan, diyet yaptığını  itiraf etti. 

Peki, Sunak'ın iktidara hızlı yükselişinin ardında aralıklı oruç olabilir mi? Hayranları elbette bu yükselişi 42 yaşındaki Sunak'ın çalışkanlığına ve ona Oxford Üniversitesi'nde birincilik kazandıran akademik becerisine bağlayacak ancak oruç tutmayı savunanlar faydaları olduğunu düşünüyor.

Obezitenin çaresi ilaç değil diyet

OMAD destekçileri orucun üretkenliği artırdığını, hafızayı ve bilişi geliştirdiğini, kariyer basamaklarını tırmanmak isteyen herkes için anahtar beceriler olduğunu söylüyor. Daily Mail'in haberine göre Walter Guevara adında bir adam, diyetin kendisine daha yüksek bir odaklanma ve netlik duygusu getirdiğini iddia etti. Guevara "Her iki dakikada bir telefonumu kontrol etmiyorum" dedi.

Ancak uzmanlar, bu etkilerin hiçbirini kanıtlayacak bir bilim olmadığını öne sürüyor.  2010'lu yılların başında popüler bir diyet trendi olarak öne çıkmış olsa da, uzmanlar aralıklı orucun yararları konusunda uzun süredir bölünmüş durumdalar.  OMAD, 2000'li yılların başında model-aktris Liz Hurley tarafından meşhur edildi ve 20'li yaşlarındaki kadınlarda gıpta uyandıran yaşa meydan okuyan figürüyle hayranlık uyandırdı.

76 milyar dolarlık diyet endüstrisi soruyor: Ozempic hakkında ne yapmalı?

OMAD erkekler arasında, özellikle de 73 yaşındaki Bruce Springsteen'in muhteşem fiziğini kıskanan Chris Martin tarafından bir ilgi gördü. Conan O'Brien'ın Needs A Friend podcast'ine katılarak beslenme alışkanlığını açıklayan 46 yaşındaki oyuncu "Aslında artık akşam yemeği yemiyorum. Öğleden sonra 4'te yemeyi bırakıyorum ve bunu Bruce Springsteen ile öğle yemeği yerken öğrendim" dedi.

OMAD'ı savunan pek çok kişi bunun kilolarını daha kolay kontrol etmelerine ve formda kalmalarına yardımcı olduğunda ısrar ediyor. 16:8 beslenme planı gibi diğer aralıklı diyetler de tamamen aynı prensibe dayanıyor. Ancak diyeti yapan kişiler bunun yerine günde 16 saat oruç tutar ve kalan sekiz saatte istediklerini yerler. Bu, kalorilerin haftada iki kez günde sadece 500 ile sınırlandırıldığı meşhur 5:2 diyetinden daha tolere edilebilir olabilir. Oruç tutulan günlerde kalori açığı yaratan vücut, bunun yerine enerji üretmek için depolanmış vücut yağlarını parçalayarak daha hızlı kilo kaybına yardımcı olur.

Ancak uzmanlar günde sadece bir öğün yemek yemenin farklı sağlık sorunlarını ve insanların yiyebilecekleri saatlerde aşırıya kaçmak da dahil olmak üzere toksik beslenme alışkanlıklarını tetikleyebileceği uyarısında bulundu. Spor beslenme uzmanı Abigail Roberts "Öğün vücudun ihtiyaç duyduğu tüm gerekli besinleri ve kalorileri içermediği sürece, özellikle de uzun bir süre boyunca yapılıyorsa, sağlıklı bir beslenme yaklaşımı olması pek olası değildir" dedi.

Az yemek kilo vermede aralıklı oruçtan daha etkili

Araştırmalar, günde sadece bir öğün yemek yemenin yetersiz besin alımına yol açarak yorgunluk, bağışıklığın zayıflaması ve bilişsel işlevlerde bozulma gibi çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilecek eksikliklere neden olabileceğini gösteriyor. Ayrıca, günde tek öğün yemek, o öğün sırasında aşırı yeme riskini artırarak şişkinlik ve kabızlık gibi sindirim rahatsızlıklarına neden olabilir.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.