Ozempic’i gölgede bırakacak diyabet ilacı

Tüm dünyada geçen yıl TikTok, talk şovlar ve magazin basını sayesinde hızla yayılan diyabet ilacı Ozempic ve Wegovy’nin pabucunu dama atacak yeni bir ilaç çıktı: Mounjaro

Ozempic’i gölgede bırakacak diyabet ilacı
16 Nisan 2023 Pazar 11:42

banner9

Dani Blum / The New York Times

Mounjaro adlı diyabet ilacını son dönemde birçok kişi kilo vermek için reçetesiz olarak kullanıyor. Bazı araştırmalar, Mounjaro’nun Ozempic veya Wegovy’den çok daha etkili olduğunu gösteriyor.
Bu ilaçları karşılaştıran büyük bir çalışma, Mounjaro’nun aktif maddesi olan tirzepatide’in kan şekeri seviyelerinde daha keskin düşüşlere ve diğer ilaçlara göre daha fazla kilo kaybına yol açtığını ortaya çıkardı.

Mounjaro da Ozempic gibi enjeksiyonla alınıyor

Mounjaro şu anda ABD’nin Gıda ve İlaç İdaresi FDA tarafından sadece tip 2 diyabet tedavisi için onaylanmış bir ilaç. İlacın resmi web sitesinde büyük harflerle “Mounjaro bir kilo verme ilacı değildir” yazıyor. Ancak hemen ardından ilacı alan kişilerin kısa sürede yaklaşık 12 kilo kaybettiği belirtiliyor. Ayrıca FDA’in yakında kilo kontrolü için de ilaca izin verebileceğine dair spekülasyonlar var. Bu yüzden ilaç karaborsa. Hiçbir yerde bulunmuyor. Ve daha fazla insan kilo kontrolü için ilaca yöneldikçe, Mounjaro potansiyel olarak Ozempic’i hem medya ilgisi hem de satış açısından geçebilir.

Mounjaro nasıl çalışıyor?

Tirzepatide, vücutta doğal olarak üretilen iki hormonu taklit ediyor: glukagon benzeri peptit-1 veya GLP-1 ve glukoza bağımlı insülinotropik polipeptit. Ozempic ve Wegovy sadece GLP-1’i simüle ederken, tirzepatide her iki hormonu da taklit ediyor. Araştırmacılar, tirzepatide’in kan şekeri düzeylerini düşürmede ve kilo vermeyi teşvik etmede çok etkili olabileceğine inanıyor çünkü taklit ettiği iki hormon sinerjistik bir şekilde çalışıyor.

North Carolina Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bölüm Şefi Dr. Janice Jin Hwang, ‘Semaglutide gibi tirzepatide de midenin boşalmasını yavaşlatarak insanların daha uzun süre tok hissetmelerini sağlıyor. Tirzepatide ayrıca beynin açlık sinyallerini engelleyerek iştahı bastırıyor” diyor.
Ancak Mounjaro almanın uzun vadeli etkilerinin ne olabileceği henüz net değil. Mounjaro, Ozempic ve Wegovy’den daha ciddi yan etkilere sahip olabilir. İlacı kullanan kişilerde genellikle mide bulantısı, kusma, ishal ve mide ağrısı görülüyor. Nadir durumlarda, ilacı almanın böbrek yetmezliği, pankreatit, hipoglisemi ve gastrointestinal kanamaya yol açabileceği de belirtiliyor.

Tirzepatide’in diyabet veya obezitesi olmayan insanları nasıl etkileyebileceğini inceleyen güçlü bir araştırma yok. Uzmanlar ilacın kısmen aşırı iştahsızlık sonucu yetersiz ve düzensiz beslenmeye yol açma riski olduğu için, kullananların yakın tıbbi gözetim altında olması gerektiğini söylüyor. Mounjaro’nun tip 2 diyabet tedavisi için yalnızca diyet ve egzersize ek olarak onaylandığını unutmamak gerek.Ancak uzmanlar, Mounjaro ve Ozempic gibi ilaçlar kilo verme etkileri nedeniyle popülerlik kazanmaya devam ettikçe, daha fazla diyabet hastasının ilacı bulmak için eczane eczane gezmek zorunda kalabileceğini söylüyor. 


©️ 2023 The New York Times Company


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.