Playboy’a poz verdi, tartışmaları ateşledi

Fransız sosyal ekonomi bakanı Marlène Schiappa’nın Playboy’a poz vermesinin ardından, kendini feminist olarak tanımlayan birinin çıplaklığı meta olarak kullanan dergide yer alması tartışılıyor

Playboy’a poz verdi, tartışmaları ateşledi
16 Nisan 2023 Pazar 16:24

banner9

Catherine Porter / The New York Times

Fransız Playboy dergisi bu ay piyasaya çıkmadan hemen önce medyaya sızdırılan haberin yarattığı tartışmalar, aylardır süren hükümet karşıtı protestolarla uğraşan Başbakan Élisabeth Borne’u çileden çıkardı ancak Schiappa’nın hükümetteki meslektaşlarından bazıları Borne’a inat onu savunmak için adeta yarışıyor. Diğerleri ise onu çıplak kadın fotoğraflarıyla dolu bir yayını seçmesi sebebiyle eleştiriyorlar. Kapakta beyaz bir elbise içinde görünen Schiappa, sağ eli kalbinin üzerinde ve göğsünü tutarak poz vermiş. Bu, ressam Eugéne Delacroix’nın Fransız Devrimi’nin simgesi kabul edilen ünlü Halka Yol Gösteren Özgürlük tablosundaki özgürlüğü simgeleyen kadın imgesine bir gönderme. Tabloda elinde bir tüfek ve bayrakla, sıyrılmış elbisesinin altından iki göğsü de açıkta kalmış bir kadın betimleniyor. Schiappa’nın iletişim asistanı Yenad Mlaraha, bakanın fotoğrafındaki göğüs vurgusu hakkında “Planlarımızda bu detay yoktu” diyor ve ekliyor: “Ama fikir, tablonun ruhunu somutlaştırmaktı.”

Üretken bir erotizm yazarı

Bir cumhurbaşkanının gece gizlice motosikletle sevgilisine kaçtığı ve bir başkasının ülkeyi yönetirken kimsenin bilmediği ikinci bir aileye sahip olduğu Fransa’da tartışmalara ahlak, seks ve hatta Schiappa’nın hem hükümet içinde hem de bir dergi röportajında üçlü seksi onayladığını belirtmesi dahil değil. Bunun yerine, medyadaki fırtına genç bakanın bu pozu vermek için seçtiği yayına odaklanıyor ve eleştirmenler Playboy çekimini dikkat dağıtıcı olarak nitelendiriyor. Ortak soru şu: “Bu dergi tüm cinsiyetçi klişelerin bir özeti iken neden kadın haklarını savunmak için Playboy’u seçtiniz?”

Schiappa’nın kapak pozu, ressam Eugéne Delacroix’nın Halka Yol Gösteren Özgürlük tablosundaki özgürlük imgesine bir gönderme.

Schiappa’nın kapak pozu, ressam Eugéne Delacroix’nın Halka Yol Gösteren Özgürlük tablosundaki özgürlük imgesine bir gönderme. Kabinedeki bir diğer bakan Isabelle Rome, The Figaro gazetesine verdiği demeçte “Playboy asla müttefikimiz olmayacak” sözleriyle tartışmaya dahil oldu. Hükümet sözcüsü Olivier Véran, bakanı savunanlardan biri. “Marlène Schiappa, kimsenin ondan alamayacağı veya sorgulayamayacağı kadın hakları lehinde bir mücadeleye öncülük ediyor” diyor. Pek çok kişi ise hükümetin yasal emeklilik yaşını 64’e çıkaran yeni yasasına karşı ülkenin protesto dalgalarıyla sarsıldığı bir dönemde, bu pozun verilme zamanını sorguluyor. Bu kişilerin başında Başbakan Élisabeth Borne geliyor. Borne’un Schiappa’yı telefonla arayarak “Özellikle bu süre zarfında bu hareket uygun değildi” dediği söyleniyor.

Emmanuel Macron’un başkanlığının ilk üç yılında, #MeToo hareketi dünya çapında patladığında ve Fransa’da şiddetli bir tartışmayı ateşlediğinde, Schiappa hükümetin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Bakanı’ydı. Geçen temmuz ayında ise Sosyal Ekonomi ve Gönüllü Yaşamdan Sorumlu Bakan Yardımcısı oldu. Son derece üretken bir yazar olarak tanınan Schiappa, 2017’de hükümete katıldığından beri tam 10 kitap yayınladı. Ayrıca aralarında bir mahlas ile yazdığı “Kadın Orgazmına Cesaret Et” isimli kitabın da bulunduğu pek çok erotik kitap yayımladı.

İkonik Fransız karakterleri Playboy’da

Dergide toplam 12 sayfaya yayılan haberde Schiappa’nın ikonik Fransız kahraman ve karakterleri konseptiyle çekilmiş beş fotoğrafı yer alıyor. Bakan, bunların birinde boyundan ayağa metalik mavi bir elbise giymiş Katolik halk kahramanı Jeanne d’Arc, bir diğerinde uzun bacağını ortaya çıkaran dalgalı kırmızı peleriniyle 14. Louis olmuş. Schiappa, 6 sayfaya yayılan uzun röportajda feminizme, evlilik içi şiddete, kadınların cinsel tatminine, siyasetteki çifte standartlara ve normal devlet işlerini yaparken haber medyasının sinir bozucu sessizliğine değiniyor. Derginin ilk sorusu ilginç: “Şeytani, bölücü Playboy dergisiyle konuşma davetini neden kabul ettiniz?” Schiappa bu soruya “Kadınların cinsel özgürlüğü çok önemli bir şey” diye yanıt veriyor ve ekliyor: “Kadınlar istediklerini yapabilmeli. Rahibe gibi giyinmek ve erkeklerle tanışmak istemiyorlarsa, bu onların tercihi ve biz de onları desteklemeliyiz. Bir dergide de çıplak poz vermek istiyorlarsa vermeliler. Ama ben giyinik kalmayı tercih ediyorum.”

Playboy’a gelince; dergi, Schiappa’nın yer aldığı kapağıyla ilgili tartışmanın Fransa’nın iktidar salonlarında dalgalanmasından memnun görünüyor. Borne’un genç bakanı aramasının medyaya sızdırılmasının ardından, derginin Fransa edisyonunun editörü Jean-Christophe Florentin bir röportajda şu sözlerle tartışmalara noktayı koydu: “Élisabeth Borne, derginin en iyi basın sözcüsüydü.”

©️ 2022 The New York Times Company


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.