Tokel “Daha istikrarlı hükümetlere kavuşmak mümkün”

Siyasal İletişim Uzmanı Özdemir Tokel “Mevcut parlamenter sistem içinde yapılacak bazı değişikliklerle çok daha istikrarlı hükümetlere ve meclis aritmetiklerine kavuşmak mümkün” dedi.

Tokel “Daha istikrarlı hükümetlere kavuşmak mümkün”
02 Şubat 2023 Perşembe 08:12

banner9

Ada TV’de Nupelda Karabuğda’yın hazırlayıp sunduğu programın konuğu olan Siyasal İletişim Uzmanı Özdemir Tokel, ülkedeki siyasal gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulundu.

“KÜÇÜK DEĞİŞİKLİKLER İSTİKRARLI YÖNETİMLERİ GETİREBİLİR”

Kendisine yöneltilen “Ülkedeki siyasal sistem içinde istikrar nasıl sağlanır?” sorusunu yanıtlayan Tokel,

“Siyasal sistemler ülkelerin siyasi kültürüne, yapısına ve sosyolojisine göre şekillenir. Ülkemizde 1976 yılından itibaren kullanılmaya başlanan parlamenter sistem ve buna bağlı olarak şekillenen Dhond’t seçim sistemi artık halkımızın siyasal bir kültürü haline geldi.

Bu noktada ülkede yeni bir yönetim sistemi kurmak yerine halkın önemli bir çoğunluğunun üzerinde mutabık kaldığı parlamenter yönetim sistemi ve seçim sistemi üzerinde yapılacak bazı değişikliklerle istikrarlı yönetimlere kavuşmak çok daha kısa bir sürede başarılabilir” dedi

“KARMA OYUN KALDIRILMASI İSTİKRARLI SONUÇ ALINMASINI ÇOK ETKİ YAPMAZ”

Seçim sistemi ve seçim çevrelerinde yapılacak bazı değişiklikler ve seçim barajı ile seçim hesaplamalarında yapılacak bazı düzenlemelerle istikrarlı sonuçlar elde etmenin mümkün olduğunu söyleyen Tokel “Karma oy kullanmanın kaldırılması istikrarlı sonuçlar elde edilebilmesine değil daha çok partilerin politik duruşlarını güçlendirmesine katkı sağlar. Karma oyun kaldırılmasının istikrarlı sonuçların çıkmasına etkisi çok fazla olmaz, oysa ihtiyacımız 4’lü 5’li koalisyon hükümetleri ile yönetilmekten kurtulmaktır ” dedi.

“ORTA ÖLÇEKLi PARTİLER KÜÇÜLÜYOR, KOLİSYONLAR ZORLUKLA KURULUYOR.”

Ülkede uygulanan yeni tek bölgeli, 6 ilçeye dayalı seçim sistemi, milletvekilli sayısı az olan bölgelerde küçük partilerin seçim motivasyonunu ortadan kaldırmaktadır.

Bu motivasyon bozukluğuyla ülkenin genelinde örgütlenemeyen küçük partiler yavaş yavaş kan kaybediyorlar.

Bu da ortaya küçük bölgelerde vekil çıkaramayan 2 veya 3 vekilli partiler çıkarıyor. Bu durum koalisyonları iki partiliden 3’lü, 4’lü hatta 5’li koalisyona dönüştürüyor. Bu süreç başlamıştır. Çünkü bir ömür milletvekili çıkaramayacağınız ilçelerde örgütlenmeniz ve tabanınızı canlı tutmanız mümkün değildir. Bu küçülme ülke geneli örgütlenmeyi de olumsuz etkilemektedir. Dolayısı ile küçülen partiler doğası gereği küçülmeye devam ederek yok olma tehdidi ile karşı karşıya kalıyorlar. Oysa Bizim seçim sistemimiz en az  iki büyük, iki orta ölçekli partiye ihtiyaç duyan bir sistemdir. Son yapılan seçimlerde, ortaya çıkan sonuç iki büyük, 3 çok küçük parti şeklindedir. Yarın yeni hükümet kuralım deseniz kuramazsınız. Bu da küçücük partilerin büyük partiler üzerindeki hegemonik etkisini büyütüyor. Doğası gereği bu dengesiz güç önce huzursuzluğu, ardından kavgaları, ardından da böyle gitmezleri getiriyor. Alternatifsizlik, kötü ile devam seçeneğini hükümetlere dayatıyor. Bu rahatlık toparlanma mecburiyetini ortadan kaldırıyor. Bunun sonucunda siyasi istikrarsızlık ve bitmeyen krizler sürüp gidiyor.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.