Tüm zamanların en iyisi Messi

İspanyol yazar Jordi Punti, Messi Hakkında Her Şey’de efsanevi futbolcu Leo Messi’nin çocukluk yıllarından 2018 Dünya Kupası dönemine dek uzanan yolculuğunu anlatıyor

Tüm zamanların en iyisi Messi
02 Nisan 2023 Pazar 10:55

banner9

Mehmet Oğuzhan Çelik

2013 yılında yayımlanan Kayıp Bagaj isimli romanıyla Llibreter, National Critics, Amat-Piniella ve Lletra d’Or prizes ödüllerine layık görülen İspanyol yazar Jordi Punti, koyu bir Barcelona taraftarı olmanın verdiği sorumlulukla futbolseverlere eşsiz bir biyografi armağan ediyor: Messi Hakkında Her Şey. Kitap, Messi’nin çocukluk yıllarından 2018 Dünya Kupası dönemine dek uzanan yolculuğunu, bu havayı bizzat Barcelona tribünlerinde solumuş bir edebiyatçının kaleminden aktarıyor.

Lionel ya da Leo Messi, geride bıraktığımız 25 yılda, futbol dünyasını Diego Armando Maradona’dan sonra en heyecanlandıran isim oldu. Kitabın ilk yayın tarihi olan 2018’e kadar olduğu gibi yayımlanmasından bu yana geçen sürede de popülerliğinden ve oyuna kattığı heyecandan en ufak bir eksilme yaşatmadan –hatta daha da artırarak- kariyerini futbolun zirvesine taşıyan bambaşka bir isim o. Kariyeri boyunca gerek kendi jenerasyonu gerekse kendinden sonra gelen jenerasyonda onu geride bırakabileceğine inanılan ve “yeni Messi” olarak lanse edilen sayısız isimle kıyaslanan Leo Messi, özellikle 2022 Dünya Kupası zaferi sonrası kariyerini çıkardığı noktanın kolay ulaşılabilecek bir yer olmadığını herkese ispatladı.

Bir ailenin en sevilen çocuğu

Fakat daha öncesinde, tüm bu tartışmalar yapılırken bile onun futbolda GOAT (tüm zamanların en iyisi) olduğuna çoktan ikna olmuş ve bunu tüm dünyaya anlatmaya karar vermiş biri vardı: Jordi Punti.
Punti’nin kitabı yazdığı dönem “Messi mi Ronaldo mu?” tartışmalarının çok yoğun yaşanmaya devam ettiği ve ibrenin biraz da Ronaldo’dan yana kaymaya başladığı zamanlardı. Özellikle Ronaldo’nun kendi ülkesinin milli takımıyla bir kıta kupası kazanması, Messi’nin ise üst üste yaşadığı Copa America ve Dünya Kupası kabusları onu daha tartışmalı bir hale getirmişti. İşte bu kitabın değeri aslında o ateşli tartışmaların ortasında yayımlanmış olması. Jordi Punti, bir ailenin en sevilen çocuğunun nasıl büyüdüğünü, onun şehir ve kulüp içindeki ruh halini, iki milyona yakın Barcelona’lının onu nasıl pamuklara sararak büyüttüğünün fotoğrafını gösteriyor bizlere.

Leo Messi’nin 2003 yılında Barcelona A takımında forma giydiği ilk maç ile açıyoruz kitabın kapağını. Toplam 22 bölümden oluşan kitabın devamı, Messi’nin çocukluk yıllarından kendisini Barcelona kulübüne bağlayan ilk imzanın sıradan bir peçeteye atılmış olmasının hikayesine, ona yüklenen özel sıfatlardan Ronaldo ve Maradona ile kıyaslanmasına, 2016 yılındaki meşhur Cruyff penaltısının arka planından Ronaldinho ile olan özel bağına, Camp Nou tribünlerinin ona faul yapıldığında hissettikleri duygulardan yaşadığı sakatlıklara, kırdığı sayısız rekordan kariyerinin en duygusal anlarına kadar uzanan akıcı bir anlatı sunuyor bizlere. Yani kısaca Messi Hakkında Her Şey’i… 

Messi Hakkında Her Şey / Jordi Punti / Çeviren: Sude Boynuince / Epsilon Yayınları / Biyografi / 128 Sayfa


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.