Taçoy: İhtiyat Sandığı Yönetim Kurulu emekçinin özvarlıklarına sahip çıktı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy, İhtiyat Sandığına ait arazinin satılması yönünde talep olduğunu ancak İhtiyat Sandığı Yönetim Kurulu’nun buna ret yanıtı verdiğini belirtti.

Taçoy: İhtiyat Sandığı Yönetim Kurulu emekçinin özvarlıklarına sahip çıktı
30 Nisan 2023 Pazar 08:04

banner9

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy, İhtiyat Sandığına ait arazinin satılması yönünde talep olduğunu ancak İhtiyat Sandığı Yönetim Kurulu’nun buna ret yanıtı verdiğini belirtti.

“Bir işadamının İhtiyat Sandığına ait olan bir arazinin kendisine satılması ile ilgili dilekçesi oldu. İhtiyat Sandığı’nın Ilgaz bölgesinde oldukça büyük arazileri var. Bunlardan bir tanesinin satış talebi oldu” diyen Bakan Taçoy, BRT‘de katıldığı ’17.Saat’ programında yaptığı açıklamada konunun İhtiyat Sandığı Yönetim Kurulu’nda görüşüldüğünü ve talebin reddedildiğini söyledi.

“Arazi için talep var ama satış diye birşey yok”

Bakan Taçoy, “Şimdi şuanda söz konusu yer bir başkasının kirasında ve kullanımındadır. Yönetim Kurulu, kira sözleşmesinin olduğu noktada başka birine satışının olamayacağını iddia ederek, oradaki satışın gerçekleşemeyeceği görüşünü beyan etti. Ve ikinci bir karar olarak buradaki arazilerin parasal olarak değerlerinin ne olduğuna ilişkin yeniden değerlendirme, araştırma noktasında çalışma yapıyor. Haklarıdır. İştirakçilerin yıllarca yaptığı birikimlerin oradaki payıdır. Değerinin bilinmesi normaldir” dedi.

Hasan Taçoy, “Olağan veya olağandışı bir şekilde zaten Yönetim Kurulu yardımcı olmaları gerektiği noktada zaten yardımcı oluyor. Örneğin zaman içerisinde o bölgenin gelişmesi ile ilgili bazı arazilerde inşaatların yapılması ve bizden de geçiş hakkı talep etmeleri değerlendiriliyor. Olumlu karşılananlar kamulaştırma kaydı ile ve parasının alınmasıyla bir şekilde vatandaşa yardımcı olunması noktasına gidiliyor. Hiç kimsenin hakkı orada yenmiyor. Yönetim Kurulu emekçinin özvarlıklarına sahip çıktı. Bunu rahatlıkla söyleyebiliriz”dedi.

“İhtiyat Sandığı bilançosunun yüzde 20 kar payı iştirakçilerin hesaplarına önümüzdeki hafta yatacak”

İhtiyat Sandığı Yönetim Kurulu’nun geçtiğimiz haftaki toplantısında aldığı bilançosunun yüzde 20 kar payını iştirakçilerine dağıtma kararına dün imza attığını söyleyen Bakan Taçoy, “İmzaladım artık yürürlükte. Önümüzdeki hafta Sayın Başbakanımızın da düğmeye basmasıyla bu paralar hesaplara yatacak. Swayın Başbakan bütçe geçerken de talimatları vermişti. Bu hafta da müjdeyi iştirakçilerimize, üyelerimize bildirecektir diye düşünüyorum”diye konuştu.

“Asgari ücret mevzuatını ve rakamını önümüzdeki hafta tartışacağız”

Bir soru üzerine Bakan Taçoy, asgari ücreti Mayıs ayı içerisinde yeniden değerlendirileceğini söyledi.

Hasan Taçoy, “Hem asgari ücret mevzuatını hem de rakamsal olarak bunun nasıl olması gerektiğini tartışacağız. Bu tartışmayı önümüzdeki haftadan itibaren yani Mayıs ayının ilk haftası başlatmak istiyoruz ki belki de beklentiden çok daha önce bir yanıt verebiliriz. Aldığımız direktifler ve tartışma da Bakanlar Kurulu’nda bu yöndedir. Sayın Başkanın getirdiği öneri de aynı yöndedir. Mevzautı tartışacağız kısa sürede olması mümkün değil. Ancak asgari Ücretin değişiminin hangi ayda Haziran’da mı yoksa Temmuz’un başında mı uygulamaya girecek. Onu konuşacağız” dedi.

“Engelsiz yaşam evi özerk bir yapı ile açılacak”

Engelsiz Yaşam Evi’nin gündeminin ilk sırasında olduğunu da kaydeden Bakan Taçoy, “Benim kanayan yaram. Her söylediğimde içimin kanadığı bir yaradır. Bir sitem; yasayı bundan 5 ay önce bitirdim.Yasanın içeriği hiçbir kadrolu personel olmadığı için Personel Dairesi ile anlaşamadım.Ve yasayı geçtiğimiz günlerde geri çekmek mecburiyetinde kaldım. Bunu nasıl aşabilirim noktasındaki düşüncelerimi geliştirdim” şeklinde konuştu.

Engelsiz Yaşam Evi’ndeki tüm çelik ve bakır kablolardan oluşan alt yapı malzemelerinin çalınmasının yaklaşık 400 bin Euroluk bir zarar olduğunu kaydeden Taçoy, söz konusu zararı özverili kişilerin karşılayacağı noktasında hiçbir şüphesi olmadığını, bunun da garantisini aldığını söyledi.

Bakan Taçoy, “ İşadamlarımız, Merkez Bankası tarafından bu yardım yapılır. Buranın işletilmesi noktasında devlet binası nasıl işletilecek? Bakanlar Kurulu’nda bunu konuştuk. Bir Vakıf Yönetimi ile Vakıflarla, Evkaf diye nitelendirdiğimiz kısmı ile ortak bir şekilde burayı çalıştırabilir miyğiz? Tam bağımsız bir yönetim ataya bilir miyiz? gibi düşüncelerimiz var. Yarın bunun toplantısını ikinci kez yapacağız. Bu konuda belli bir sözleşme hazırladık. Yarın bunu konuşacağız. Bu sözleşmenin neticesinde burayı tam bağımsız özerk bir yapı ile açmak istiyoruz. Geceli 30 kadar, gündüz de ise ilk etapta 72 daha sonra 88 kişiyi kadar engelli çocuğumuzun bakımını üstlenmek istiyoruz” dedi.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.